علی آراسته نوده؛ سوسن خسرویار؛ وحید حکیم زاده
دوره 8، شماره 1 ، بهار 1398، ، صفحه 67-78
چکیده
عوامل فعال سطحی بهعلت توانایی در بهدامانداختن ترکیبات آلی سمی و فلزات سنگین در تصفیۀ پسابهای صنعتی بهطور گستردهای در بهبود فرایندهای غشایی بهکار میروند. در این تحقیق به جهت بهبود روش اولترافیلتراسیون در تصفیۀ پساب لبنی بهمنظور کاهش اکسیژن لازم برای اکسیداسیون شیمیایی ترکیبات آلی (COD)، مواد جامد نامحلول کل (TDS)، کدورت ...
بیشتر
عوامل فعال سطحی بهعلت توانایی در بهدامانداختن ترکیبات آلی سمی و فلزات سنگین در تصفیۀ پسابهای صنعتی بهطور گستردهای در بهبود فرایندهای غشایی بهکار میروند. در این تحقیق به جهت بهبود روش اولترافیلتراسیون در تصفیۀ پساب لبنی بهمنظور کاهش اکسیژن لازم برای اکسیداسیون شیمیایی ترکیبات آلی (COD)، مواد جامد نامحلول کل (TDS)، کدورت و بهبود شار غشا از روش اولترافیلتراسیون بهبودیافته با مایسل (MEUF) استفاده شد. اهمیت سه فاکتور عملیاتی غلظت عامل فعال سطحی آنیونی (SDS)، اختلاف فشار و pH و اثرات متقابل آنها با استفاده از روش پاسخ سطح و طراحی باکس ـ بنکن موردارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایشها نشان داد که فاکتور غلظت عامل فعال سطحی آنیونی بهعنوان یکی از تأثیرگذارترین فاکتورها، بهدلیل تشکیل لایۀ پلاریزاسیون غلظتی و افزایش تعداد مایسلها اثر منفی بر شار تراوه داشته اما ازسویدیگر دفع شاخصهای آلودگی را بهبود داد. همچنین در فشارهای عملیاتی بالا بهدلیل فشردهشدن مایسلها میزان دفع شاخصهای آلودگی کاهش یافت. علاوهبرآن افزایش pH باعث افزایش میزان دفع COD، TDS و کدورت گردید.
نگار خوشنویس؛ وحید حکیم زاده؛ محمدرضا عابدی
دوره 5، شماره 4 ، زمستان 1395، ، صفحه 337-346
چکیده
کاروتنوئیدها دستۀ بزرگی از رنگدانههای طبیعی هستند که دارای ویژگیهایی نظیر فعالیت پیشویتامینی، آنتیاکسیدانی و بهبود سلامتی انسان میباشند. در بیشتر ضایعات حاصل از فراوری مواد خوراکی ترکیبات سودمندی که دارای خاصیت آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی و تغذیهای هستند، وجود دارد. پوست کدوحلوایی بهعنوان یکی از ضایعات مواد خوراکی دارای ...
بیشتر
کاروتنوئیدها دستۀ بزرگی از رنگدانههای طبیعی هستند که دارای ویژگیهایی نظیر فعالیت پیشویتامینی، آنتیاکسیدانی و بهبود سلامتی انسان میباشند. در بیشتر ضایعات حاصل از فراوری مواد خوراکی ترکیبات سودمندی که دارای خاصیت آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی و تغذیهای هستند، وجود دارد. پوست کدوحلوایی بهعنوان یکی از ضایعات مواد خوراکی دارای کاروتنوئیدهای مفیدی ازجمله لوتئین است که فواید سلامتبخشی آن کاملاً شناخته شده است. هدف از این پژوهش استخراج عصارۀ کاروتنوئیدی پوست کدوحلوایی بر پایۀ لوتئین بود که با 3 حلال اتانول، متانول و اتیلاستات در دو دمای 25 و 40 درجة سانتیگراد انجام شد. در این تحقیق از روشهای HPLC و UV-Vis، برای تعیین میزان لوتئین و از آزمونهای FRAP و DPPH برای تعیین قدرت آنتیاکسیدانی عصارهها استفاده گردید. نتایج نشان داد باتوجهبه زمان بازداری لوتئین خالص در HPLC که حدود 2/243 دقیقه به طول انجامید، میزان لوتئین در عصارۀ بهدستآمده با حلال متانول در دمای 40 درجۀ سانتیگراد نسبت به سایر عصارهها بیشتر بود، بهطوریکه سطح زیر پیک آن در حدود 9561 بهدست آمد. همچنین روش رنگسنجی UV-VIS براساس مقدار جذب نور لوتئین خالص نیز نشان داد عصارۀ استخراجی با متانول در دمای 40 درجۀ سانتیگراد نسبت به سایر عصارهها بیشترین مقدار جذب نور را دارد. عصارۀ استخراجی با حلال متانول در دمای 40 درجۀسانتیگراد بیشترین قدرت آنتیاکسیدانی را براساس میزان احیاکنندگی آهن FRAP و ظرفیت آنتیاکسیدانی با رادیکال DPPH نیز دارا بود که بهترتیب Fe(II)/lit 044/1 و 1973 براساس EC50 بهدست آمد
وحید حکیم زاده؛ محمد الهی؛ سیدمحمود موسوی؛ سید محمدعلی رضوی
دوره 2، شماره 4 ، زمستان 1392، ، صفحه 365-380
چکیده
در این تحقیق، استفاده از عامل فعال سطحی غیریونی تویین 20 در فرآیند فراپالایش ارتقاء یافته با عامل فعال سطحی (MEUF) به منظور کاهش ناخالصیهای شکرخام نیشکر نظیر کدورت، رنگ، کل ماده حل شده (TDS) و نشاسته مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین، تغییرات شار تراوه نیز بررسی شد. تاثیر پارامترهای دما (در سه سطح 30، 40 و 50 درجه سانتیگراد)، فشار در عرض غشاء (در ...
بیشتر
در این تحقیق، استفاده از عامل فعال سطحی غیریونی تویین 20 در فرآیند فراپالایش ارتقاء یافته با عامل فعال سطحی (MEUF) به منظور کاهش ناخالصیهای شکرخام نیشکر نظیر کدورت، رنگ، کل ماده حل شده (TDS) و نشاسته مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین، تغییرات شار تراوه نیز بررسی شد. تاثیر پارامترهای دما (در سه سطح 30، 40 و 50 درجه سانتیگراد)، فشار در عرض غشاء (در سه سطح 2، 3/5 و 5 بار) و غلظت عامل فعال سطحی (در سه سطح) با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) بر میزان کاهش ناخالصیهای مذکور در شکر خام نیشکر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از عامل فعال سطحی تویین 20 در بهترین حالت منجر به کاهش رنگ، کدورت و نشاسته به ترتیب به میزان 94، 98 و 72 درصد نسبت به خوراک در مقایسه با فرآیند فراپالایش متعارف شد، اما در کاهش TDS موفقیت زیادی نداشت و نهایتا به 34 درصد رسید. شار تراوه نیز با افزایش غلظت عامل فعال سطحی کاهش یافت. پارامترهای مدنظر در این تحقیق به طور معنیداری در کاهش رنگ، کدورت، TDS و نشاسته تاثیرگذار بودند.