@article { author = {Fooladi, Ebrahim and Ebrahimi, Mahmoud and Nakhaei, Niloofar and Asadi, Kimia}, title = {A New Spectrophotometric Method for Determination of Tartrazine in Saffron Samples Based on Modified Magnetic Graphene Oxide Nanocomposite}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {9}, number = {4}, pages = {389-398}, year = {2021}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2020.241579.1182}, abstract = {Quality control in agricultural products has always been noticed. In the present study, a new pre-concentration technique for the determination of Tartrazine (TZ) in saffron samples by employing Fe3O4/Graphene oxide-COOH as an adsorbent is presented. Fe3O4/Graphene oxide-COOH was prepared and characterized by scanning electron microscopy (SEM) and Fourier transforms infrared spectroscopy (FT-IR). After extraction, the TZ concentration was measured by the UV-Vis spectrophotometer. The important factors for pre-concentration such as sample pH, amount of adsorbent, contact time and eluent volume were examined and optimum conditions were obtained. The new proposed spectrophotometric method shows good dynamic range of 0.02 to 10 mg/L (R2>0.996) for TZ with a limit of detection (LOD) of 0.01 mg/L after pre-concentration. This method was applied to the analysis of TZ in saffron samples and recovery values and enrichment factor were found as 94% and 5, respectively. Finally, 5 saffron samples were spiked with TZ and analyzed with new spectrophotometric methods, and results compared by HPLC as a standard method. The results of the t-test showed that there is no significant difference between the two methods.}, keywords = {Fe3O4,Food adulteration,Graphene Oxide-COOH,Pre-concentration}, title_fa = {یک روش اسپکتروفتومتری جدید برای تعیین تارترازین در نمونه های زعفران بر اساس نانو کامپوزیت گرافن اکساید مغناطیسی اصلاح شده}, abstract_fa = {کنترل کیفیت در محصولات کشاورزی همیشه موردتوجه بوده است. در مطالعۀ حاضر، یک روش پیش‌غلظت جدید برای تعیین رنگ تارترازین از نمونه‌های زعفران با استفاده از نانوکامپوزیت گرافن اکسایی کربوکسیل‌دار مغناطیسی به‌عنوان جاذب ارائه شده است. در ابتدا نانوکامپوزیت گرافن اکسایی کربوکسیل‌دار مغناطیسی تهیه و با میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و طیف‌سنجی مادون‌قرمز تبدیل فوریه (FT-IR) شناسایی شد. پس از استخراج، غلظت تارترازین در زعفران توسط اسپکتروفتومتر UV-Vis اندازه‌گیری شد. فاکتورهای مهم برای پیش‌تغلیظ از قبیل pH، مقدار جاذب، زمان تماس و حجم حلال شست‌وشو موردبررسی قرار گرفت و شرایط بهینه به‌دست‌آمد. روش اسپکتروفتومتری جدید پیشنهادشده یک پاسخ خطی به غلظت تارترازین در محدودۀ 10-0/02 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر با حد تشخیص 0/01 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر را نشان می‌دهد. این تکنیک برای اندازه‌گیری کمّی و کیفی تارترازین در نمونه‌های زعفران مورداستفاده قرار گرفت و مقادیر بازیابی و فاکتور تغلیظ آن به‌ترتیب 94 درصد و 5 به‌دست‌آمد. در پایان 5 نمونۀ مختلف زعفران با تارترازین آلوده و با روش پیشنهادی اندازه‌گیری شد و نتایج آن با روش استاندارد کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مقایسه شد. نتایج آزمون T-test نشان می‌دهد که هیچ‌گونه اختلاف معنی‌داری بین دو روش وجود ندارد.}, keywords_fa = {اکسید آهن,پیش‌تغلیظ,تقلب در زعفران,گرافن اکساید کربوکسیل‌دار}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_120334.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_120334_d8fbe5fe42e351d5318cc7c20fe8fc1a.pdf} }