@article { author = {Omari, Amin and Behroozi-Khazaei, Nasser and Sharifian, Faroogh}, title = {The Evaluation of Quality Parameters and Drying Efficiency of Button Mushroom in Hybrid Microwave-Hot Air Dryer}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {7}, number = {2}, pages = {213-224}, year = {2018}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2018.07.17.727}, abstract = {In this study, the button mushroom (agaricus bisporus) as a whole in a combined microwave-hot air dryer in two status of power density: fixed and variable, three levels of initial power density (1.5, 2 and 2.5 W/g) and three levels of hot air temperature (23, 50 and 70 ºC) were dried. Drying efficiency and the final dried product quality (color and rehydration ratio) were evaluated. The highest drying efficiency (44.44%) was obtained with 1.5 fixed power density and 23 °C. The results of color parameters showed that the dried product in constant power density status had better appearance (color) than the variable mode and also increased power density levels and reduced the air temperature increased the color changes and decreased final products quality. Also the dried product with constant power density in compared with variable power density and using the hot air in compared with environmental air had higher rehydration ratio.}, keywords = {Color parameters,Drying Time,Power Density,Rehydration Capacity}, title_fa = {ارزیابی پارامترهای کیفی و راندمان خشک‌کردن قارچ دکمه‌ای در خشک‌کن هیبریدی مایکروویو ـ جریان هوای گرم}, abstract_fa = {در این پژوهش قارچ خوراکی دکمه‌ای به‌صورت کامل، با استفاده از خشک‌کن ترکیبی مایکروویو ـ جریان هوای گرم در دو حالت چگالی توان ثابت و متغیر با سطوح چگالی توان (1/5، 2 و 2/5 وات بر گرم) و 3 سطح دمای 23 (محیط)، 50 و 70 درجۀ سلسیوس برای جریان هوای گرم ورودی خشک شد.سپس راندمان خشک‌کردن و کیفیت نهایی محصول خشک‌شده (رنگ و ظرفیت بازجذبی) مورد ارزیابی قرار گرفت.بیشترین مقدار راندمان خشک‌‌کردن در حالت چگالی توان ثابت 1/5 با دمای 23 درجۀ سلسیوس، 44/44 درصد به‌دست آمد. نتایج ارزیابی پارامترهای رنگی نشان داد که محصول خشک‌شده در حالت چگالی توان ثابت کیفیت ظاهری (رنگ) بهتری نسبت به حالت متغیر داشت و افزایش سطوح چگالی توان و کاهش دما باعث کاهش کیفیت محصول از بابت رنگ شد. همچنین محصول خشک‌شده با چگالی توان ثابت در مقایسه با چگالی توان متغیر و استفاده از هوای گرم نسبت به هوای محیط باعث افزایش ظرفیت بازجذبی محصول شد.}, keywords_fa = {چگالی توان,ظرفیت بازجذبی,پارامترهای رنگ,زمان خشک‌‌کردن}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_66044.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_66044_88c4d3d4255cc614de0981c66f0cffda.pdf} }