@article { author = {Shoormij, M. and Eynafshar, S. and Niazmand, R. and Sharayei, P.}, title = {The effect of storage temperature and packaging material on the quantity, quality and microbial properties of modified atmosphere packaging of saffron flower}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {1}, number = {4}, pages = {283-294}, year = {2013}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2013.03.15.145}, abstract = {Saffron is one of the most valuable crops on the Earth. The production rate of this plant is increasing in recent years. Saffron flower storing and processing is difficult. This study was performed to study physical, qualitative properties of Saffron flowers and to create a new field to export the cut flowers. Saffron flowers were packed at modified atmosphere packaging in polymer pouches (Polyethylene- polyamide and low density Polyethylene) with a gas combined of CO2–50%,O2–5%, and N2–45%. Sample and Control were kept at two temperatures 0 and 15˚c for 15 days. Every three days the concentrations of oxygen and carbon dioxide, the yield of product, physical properties of fresh stigma and chemical properties of dried stigma were measured. The existence of E. coli and enumeration of yeasts and moulds also were done. The results showed that low density polyethylene polymer pouches maintained the physical and quality properties of Saffron flowers better than Polyethylene polyamide pouches. Storage at 0˚c kept the flowers better than 15˚c. There were no evidences for E. coli growth in the samples.}, keywords = {Gas combination,Modified atmosphere,Packaging,Saffron flowers,Storage temperature}, title_fa = {بررسی تأثیر دمای نگهداری و جنس بسته بر خصوصیات کمی، کیفی گل زعفران بسته‎بندی شده تحت اتمسفر تغییر یافته}, abstract_fa = {کلاله‌ی زعفران گرانبهاترین ادویه‌ی موجود در روی کره‌ی زمین است. میزان تولید این محصول در سال‌های اخیر رو به افزایش نهاده است به طوری که از جنبه‌ی نگهداری و فرآوری گل مسئله ساز گشته است. این پژوهش با هدف بررسی چگونگی حفظ خصوصیات کیفی و فیزیکی گل زعفران و ایجاد زمینه­ای جدید در صادرات گل زعفران به صورت شاخه‌ی بریده انجام شد. به این منظور گل‌های زعفران با استفاده از پوشش‎­های پلیمری (پلی­‎اتیلن- پلی‎­آمید و  پلی‎­اتیلن با دانسیته پایین) و ترکیب گازی متشکل از 50% دی­اکسیدکربن، 5% اکسیژن، 45% نیتروژن بسته‎­بندی شدند. بسته­‎ها و نمونه‎­های شاهد در دو دمای 0 و 15 درجه سانتی­‎گراد به مدت 15 روز نگهداری شدند. هر سه روز یک‌بار غلظت گازهای اکسیژن و دی­اکسیدکربن، راندمان استحصال زعفران، خواص فیزیکی کلاله‎­های تازه و خواص ­شیمیایی کلاله‎­های خشک شده اندازه­‎گیری شدند. همچنین آزمون‎­های میکروبی وجود اشرشیاکلی و شمارش کپک و مخمر نیز انجام گردید. نتایج نشان داد پوش‎ش­های پلیمری پ‎لی­اتیلن با دانسیته‌ی پایین­ جهت حفظ­ خصوصیات کیفی و فیزیکی گل زعفران بهتر از پوشش‎های پلیمری پلی‎­اتیلن- پلی‎­آمید و دمای صفر درجه سانتی‎­گراد جهت نگهداری گل‌ها مناسب‌تر از دمای 15 درجه سانتی‌گراد بود. از لحاظ بار میکروبی نیز وجود اشرشیاکلی در هیچ یک از نمونه‎­ها مشاهده نشد.}, keywords_fa = {اتمسفر تغییر یافته,بسته بندی,دمای نگهداری,گل زعفران}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_67152.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_67152_95bc5810690d5039ace972a762484405.pdf} }