@article { author = {Salmanian, Shahla and sadeghimahoonak, alireza and Jamson, Masoume and Tabatabaee Amid, Bita}, title = {Identification and quantification of phenolic acids, radical scavenging activity and ferric reducing power of Eryngium caucasicum Trautv. ethanolic and methanolic extracts}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {2}, number = {2}, pages = {193-204}, year = {2013}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2013.09.16.227}, abstract = {In this study, the total phenolic and flavonoid compounds, radical scavenging activity and reducing power of ethanolic and methanolic extracts of Eryngium caucasicum- Trautv.- (a native vegetable of Iran) were evaluated. Also, the phenolic acids of methanolic extract were determined by high performance liquid chromatography. Total flavonoid content and antioxidant activities of the methanolic extract were higher than those of the ethanolic extract (P<0.05). EC50 for DPPH radical-scavenging activity was 119.66 for the methanolic extract and 42.13 μg/ml for synthetic antioxidant BHT. Ferric (III) reducing power of the extracts increased in a dose-dependent manner however BHT showed higher reducing power. Phenolic acids were identified by reversed-phase high performance liquid chromatography. Gallic acid, cholorogenic acid, caffeic acid and p-coumaric were found in the methanolic extract. Chlorogenic acid was the predominant phenolic acid in the extract (63.07 mg/100g DW). On the basis of the results, Eryngium caucasicum- Trautv.- could be used as a novel food additive which is rich in natural antioxidants for food industry.}, keywords = {Antioxidant activity,Eryngium caucasicum,Phenolic acid,Reducing power}, title_fa = {شناسایی و اندازه‌گیری اسیدهای فنولی، فعالیت مهارکنندگی رادیکال و قدرت احیاءکنندگی آهن عصاره‌های اتانولی و متانولی زولنگ}, abstract_fa = {در این پژوهش میزان کل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی، فعالیت مهارکنندگی رادیکال و قدرت احیاءکنندگی عصاره­های اتانولی و متانولی سبزی زولنگ بومی ایران (Trautv Eryngium caucasicum) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین میزان اسیدهای فنولی موجود در عصاره متانولی زولنگ با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا اندازه­گیری شد. میزان ترکیبات فلاونوئیدی در عصاره متانولی زولنگ بالاتر از عصاره اتانولی بود. همچنین این عصاره از فعالیت­های آنتی اکسیدانی بالاتری نیز برخوردار بود (0/05>P). میزان EC50 در آزمون مهارکنندگی رادیکال DPPH برای عصاره متانولی زولنگ 119/66 میکروگرم بر میلی­لیتر و برای آنتی اکسیدان سنتزی BHT 42/13 میکروگرم بر میلی­لیتر بود. قدرت احیاءکنندگی عصاره­ها با افزایش غلظت افزایش یافت اما BHT قدرت احیاءکنندگی بیشتری نشان داد. شناسایی اسیدهای فنولی عصاره متانولی با کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا حاکی از وجود اسیدهای گالیک، کلروژنیک، کافئیک و پاراکوماریک بود. اسید فنولی غالب در عصاره کلروژنیک اسید (63/07 میلی‌گرم در 100 گرم ماده خشک) شناسایی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، می‌توان سبزی زولنگ را به عنوان منبع غنی و جدید از آنتی­اکسیدان­های طبیعی به عنوان افزودنی غذایی در صنعت غذا در نظر گرفت.}, keywords_fa = {اسید فنولی,زولنگ,فعالیت آنتی‎اکسیدانی,قدرت احیاءکنندگی}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_67179.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_67179_491c2df641e83dd150fd339069b3fb63.pdf} }