@article { author = {Bahadorbaigy, Ahmad and Honarvar, Masoud and Ansari, Keivan and Bahrami, Mohammad Erfan}, title = {Determining the area of sugar beet using digital image processing method and its correlation with the technological factors}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {5}, number = {1}, pages = {15-26}, year = {2016}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2016.06.01.512}, abstract = {Sugar beet is considered as a one of the strategic industrial plant and the main source of sugar production in Iran and the world's. The present study was carried outduring the operation period timein 1392 on sugar beet sent to Hamedan sugar factory. The images of sugar beet samples was obtained using flat-bed scanner. Then the various characteristics of images, such as area of sugar beet, were determined using MATLAB software. The physicochemical analysis such as determining of sugar content, sodium, potassium and nitrogen was done. Result shows that some physicochemical properties are in related to the area of sugar beets. For instance, the correlation between area and sugar content, white sugar content, extraction sugar coefficient(ESC) and molasses was (R2= - 0.696), (R2= - 0.724) , (R2= -0.679) and (R2= 0.459), respectively. According to these results, it can be concluded that the decrease in sugar content and increase the amount of impurities in sugar beet, was correlated with sugar beet area, and by increasing in the size and area of sugar beet, the sugar content was reduced and the impurities was increases.}, keywords = {Extraction Sugar Coefficient,image processing,Physicochemical properties,Sugar beet}, title_fa = {تعیین میانگین مساحت چغندرقند با استفاده از روش پردازش تصویر دیجیتال و بررسی همبستگی آن با فاکتورهای کیفیت تکنولوژی}, abstract_fa = {چغندرقند به عنوان یک گیاه صنعتی و استراتژیک، یکی از اصلی‌ترین منابع تولید شکر در ایران و جهان محسوب می‌شود. تحقیق حاضر در طول یک دوره بهره‌برداری در سال 1392 بر روی چغندرهای قند ارسالی به کارخانه قند همدان صورت گرفت. تصاویری از سطح چغندرهای نمونه‌گیری شده با استفاده از یک دستگاه پویشگر رومیزی تهیه و به کمک الگوریتم طراحی‌شده در نرم‌افزار متلب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مساحت سطح نمونه‌ها تعیین گردید. سپس آزمون‌های فیزیکوشیمیایی به منظور اندازه‌گیری برخی فاکتورهای مرتبط با کیفیت محصول مانند درصد قند، نیتروژن مضره، سدیم و پتاسیم موجود در ریشه‌ها انجام شد. مساحت سطح چغندرهای قند با فاکتورهایی همچون درصد قند ناخالص (0/696- =R2)، درصد قند خالص (0/724 - =R2)، ضریب استحصال شکر (0/679-=R2) و قند ملاس (0/459= R2) دارای همبستگی معنی‌دار بود. با توجه به یافته‌های این تحقیق، می‌توان نتیجه گرفت که کاهش عیار و افزایش میزان ناخالصی‌ها در چغندرهای قند، متناسب با میانگین مساحت چغندر بوده و با افزایش اندازه و در نتیجه افزایش سطح چغندرقند، میزان عیار کاهش و ناخالصی‌های موجود افزایش می‌یابد.}, keywords_fa = {چغندرقند,خصوصیات فیزیکوشیمیایی,ضریب استحصال شکر,پردازش تصویر}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_68096.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_68096_9ecbc4a4135d80756e28dfee73597f2b.pdf} }