%0 Journal Article %T شناسایی و اندازه‌گیری اسیدهای فنولی، فعالیت مهارکنندگی رادیکال و قدرت احیاءکنندگی آهن عصاره‌های اتانولی و متانولی زولنگ %J پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی %I مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی %Z 2252-0937 %A سلمانیان, شهلا %A صادقی ماهونک, علیرضا %A جامسون, معصومه %A طباطبایی عمید, بیتا %D 2013 %\ 08/23/2013 %V 2 %N 2 %P 193-204 %! شناسایی و اندازه‌گیری اسیدهای فنولی، فعالیت مهارکنندگی رادیکال و قدرت احیاءکنندگی آهن عصاره‌های اتانولی و متانولی زولنگ %K اسید فنولی %K زولنگ %K فعالیت آنتی‎اکسیدانی %K قدرت احیاءکنندگی %R 10.22101/JRIFST.2013.09.16.227 %X در این پژوهش میزان کل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی، فعالیت مهارکنندگی رادیکال و قدرت احیاءکنندگی عصاره­های اتانولی و متانولی سبزی زولنگ بومی ایران (Trautv Eryngium caucasicum) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین میزان اسیدهای فنولی موجود در عصاره متانولی زولنگ با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا اندازه­گیری شد. میزان ترکیبات فلاونوئیدی در عصاره متانولی زولنگ بالاتر از عصاره اتانولی بود. همچنین این عصاره از فعالیت­های آنتی اکسیدانی بالاتری نیز برخوردار بود (0/05>P). میزان EC50 در آزمون مهارکنندگی رادیکال DPPH برای عصاره متانولی زولنگ 119/66 میکروگرم بر میلی­لیتر و برای آنتی اکسیدان سنتزی BHT 42/13 میکروگرم بر میلی­لیتر بود. قدرت احیاءکنندگی عصاره­ها با افزایش غلظت افزایش یافت اما BHT قدرت احیاءکنندگی بیشتری نشان داد. شناسایی اسیدهای فنولی عصاره متانولی با کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا حاکی از وجود اسیدهای گالیک، کلروژنیک، کافئیک و پاراکوماریک بود. اسید فنولی غالب در عصاره کلروژنیک اسید (63/07 میلی‌گرم در 100 گرم ماده خشک) شناسایی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، می‌توان سبزی زولنگ را به عنوان منبع غنی و جدید از آنتی­اکسیدان­های طبیعی به عنوان افزودنی غذایی در صنعت غذا در نظر گرفت. %U https://journals.rifst.ac.ir/article_67179_491c2df641e83dd150fd339069b3fb63.pdf