ORIGINAL_ARTICLE
اثر مقدار مخمر، زمان تخمیر و دمای سرخکردن بر میزان آکریلآمید و خصوصیات فیزیکوشیمیایی دونات
دونات یکی از فرآوردههای نانوایی سرخ شده و مستعد تشکیل آکریلآمید در حین تولید میباشد. در این پژوهش اثر دمای سرخکردن (160، 170 و 180 درجه سانتیگراد)، مقدار مخمر (0/5، 1 و 1/5 درصد) و همچنین زمان تخمیر (30، 45 و 60 دقیقه) بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی (محتوای رطوبت، اسید قابل تیتر، قند کل، قندهای احیاکننده، رنگ) و میزان آکریلآمید دونات مورد بررسی قرار گرفت. با افزایش مقدار مخمر و دمای سرخکردن میزان رطوبت محصول افزایش نشان داد. افزایش مقدار مخمر سبب کاهش معنیدار مقدار آکریلآمید در محصول نهایی گردید ولی زمان تخمیر اثر معنیداری بر آن نداشت. همچنین بررسیها نشان داد که افزایش دمای سرخکردن از 160 به 180 درجه سانتیگراد محتوای آکریلآمید را از 13/24 به 27/34 میکروگرم بر کیلوگرم افزایش داد. در نهایت مشخص شد که با تنظیم شرایط فرآیند میتوان تشکیل آکریلآمید را در فرآورده دونات کاهش داد.
https://journals.rifst.ac.ir/article_66593_3bab7839624dea37d5c9ef90254ea7d3.pdf
2016-01-21
283
298
10.22101/JRIFST.2016.01.30.441
آکریلآمید
تخمیر
دونات
سرخکردن
زهره
قائینی
1
دانش آموخته گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد واحد دامغان
AUTHOR
راضیه
نیازمند
r.niazmand@rifst.ac.ir
2
استادیار گروه شیمی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد
LEAD_AUTHOR
مصطفی
شهیدی نوقابی
3
استادیار گروه شیمی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد
AUTHOR
استاندارد ملی ایران. 1378. کیک - ویژگیها و روشهای آزمون. شماره 2553، تجدید نظر دوم.
1
قیافهداوودی، م. نقیپور، ف.، صحرائیان، ب. و کریمی، م. 1390. مقایسه دو امولسیفایر مونو و دی-گلیسرید اسیدهای (E471) و داتم (E472) بر کیفیت نان بربری غنی شده با آرد سویا. اولین همایش بهینهسازی زنجیره تولید، توزیع و مصرف در صنایع غذایی. 21-20 اردیبهشت. گرگان.
2
کریمی، م.، صحرائیان، ب.، نقیپور، ف.، قیافهداوودی، م. و شیخالاسلامی، ز. 1390. اثر گلیسرین و سیتریم روی رنگ پوسته و تخلل بافت نان بربری با استفاده از پردازش تصویر. اولین همایش بهینهسازی زنجیره تولید، توزیع و مصرف در صنایع غذایی. 21-20 اردیبهشت. گرگان.
3
Ahrne, L., Andersson, C. G., Floberg, P., Rosen, J., & Lingert, H. 2007. Effect of crust temperature and water content on acrylamide formation during baking of white bread: Stream and falling temperature baking. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 40 (2): 1708-1715.
4
Cauvin, S., & Young, L. 2006. Baked products: science technology and practices, Bake Tran, High Wycombe, Bucks, UK, Blackwell publishing, pp: 156.
5
Claus, A., Carle, R., & Schieber, A. 2008. Acrylamide in cereal products: a review. Journal of Cereal Science, 47 (2): 118-133.
6
Dana, D., & Saguy, S. 2006. Mechanism of oil uptake during deep-fat frying and the surfactant effect-theory and myth. Advances in Colloid and Interface Science, 128–130: 267–272.
7
Erland, B., & Halvor Knutsen, S. 2005. Effect of temperature and time on the formation of acrylamide in starch- based and cereal model systems, flat breads and bread. Journal of Food Chemistry, 92 (1): 693-700.
8
Fredriksson, H., Tallving, J., Rose´n, J., & Arman, P., 2004. Fermentation reduces free asparagine in dough and acrylamide content in bread. Journal of Cereal Chemistry, 81 (2): 650–653.
9
Friedman, M. 2003. Chemistry, biochemistry, and safety of acrylamide: a review. Journal of Agricultural Food Chemistry, 51 (16): 4504–4526.
10
Mottram, D.S. Wedzicha, B.L., & Dodson, A.T. 2002. Acrylamide is formed in the maillard reaction. Nature, 419 (1): 448-449.
11
Mustafa, A., Fink, M., Kamal-Eldin, A., Rosén, J., Andersson, R., & Aman, P. 2009. Interaction effects of fermentation time and added asparagines and glycine on acrylamide content in yeast – leavened bread. Journal of Food Chemistry, 112: 767-774.
12
Ni, H., & Datta, A.K. 1999. Moisture oil and energy transport during deep-fat frying of food materials. Food Bioproducts Processing, 77 (C3): 194-204.
13
Pomeranz, Y., 1971. Wheat chemistery and technology. Journal of Food Chemistry , 536 (1): 613-614.
14
Robarge T., Phillips E., & Conoley M. 2003. Optimizing the analysis of acrylamide in food by Quadrupole GC/MS. Chromatography and Mass Spectrometry GC/MS. Application Note number 9195. Thermo Electron Corporation, Austin. TX.
15
Sun, D. W., & Brosnan, T. 2002. Inspection and grading of agricultural and food products by computer vision systems-a review. Computers and Electronics in Agriculture, 36: 193-211.
16
Surdyk, N., Rose´n, J., Andersson, R., & Aman, P. 2004. Effects of asparagine, fructose and baking conditions on acrylamide content in yeast-leavened wheat bread. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52 (2): 2047–2051.
17
Tan, K.J., & Mittal, G.S. 2006. Physicochemical properties changes of donuts during vacuum frying. International Journal of Food Properties, 9: 85-98.
18
Vélez-Ruiz, J. F., & Sosa-Morales, M. E.. 2003. Evaluation of physical properties of dough of donuts during deep fat frying at different temperatures. International Journal of Food Properties, 6 (2): 341-353.
19
Wilson, K. M. Rimm, E. B. Thompson, K. M., & Mucci, L. A. 2006. Dietary acrylamide and cancer risk in humans: a review. Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, 1 (1): 19-27.
20
Wolen, G., H. Rothe., 1974; Shortened dough development with wheat bread and its influence on flavor. 2. Alkanols as aroma index. Die Nahrung, 18 (2): 165-170.
21
Zhang, Y., Ren, Y., & Zhao, H., 2007. Determination of acrylamide in Chinese traditional carbohydrate-rich foods using gas chromatography with micro-electron capture detector and isotope dilution liquid chromatography combind with electrospray inozation tandem mass spectrometery. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58 (4): 322-332.
22
ORIGINAL_ARTICLE
تهیه نانوامولسیونهای حامل ویتامین A پالمیتات به روش خودبهخودی: بررسی تأثیر سورفاکتانت و فاز روغنی بر اندازۀ قطرات و پایداری
تولید خودبهخودی امولسیون یکی از روش های کمانرژی در تولید انواع نانوامولسیون است و در نتیجه تیتراسیون فاز روغنی حاوی سورفاکتانت هیدروفیل در فاز آبی رخ میدهد. از این سیستم در درونپوشانی ترکیبات آبگریز غذا- دارو مانند انواع ویتامینهای محلول در چربی میتوان استفاده کرد. در این تحقیق نانوامولسیونهای حاوی ویتامین A به روش کمانرژی تشکیل خودبهخودی امولسیون با بهکارگیری سورفاکتانتهای غیریونی مختلف ( تویین 20، 21، 40، 80 و 85 و نسبت 1:1 تویین 85: تویین 20)؛ نسبتهای مختلف سورفاکتانت و فاز روغنی در سیستم (SER وSOR ) و غلظتهای متفاوت ویتامین A در سیستم (0/03 و 0/06 و 0/09 درصد)، انواع مختلف فاز روغنی حامل (روغن سویا، نارگیل، ذرت، اکتیل اکتانیت و میگلیول 812) تولید گردیدند تا بتوان به فرمولاسیون بهینه از این نانوامولسیون دست پیدا کرد. آزمون پایداری اندازه ذرات در دمای محیط نیز برای تعیین خواص فیزیکوشیمیایی نانوامولسیونها انجام شد. فرمولاسیون 15 درصد SER و 150 درصد SOR با استفاده از تویین 80 و محلول 3 درصد ویتامین A در میگلیول 812 دارای کمترین اندازۀ ذرات (76 نانومتر) با توزیع اندازه ذرات باریک و تکمد بود که در طی مدت زمان نگهداری (3 ماه) در دمای 25 درجه سانتیگراد از نظر اندازه ذرات پایدار بود.
https://journals.rifst.ac.ir/article_68077_f3c10da50cf99724d90034e9b037277b.pdf
2016-01-21
299
314
10.22101/JRIFST.2016.01.30.442
پایداری
سورفاکتانت غیریونی
میگلیول 812
نانوامولسیون
ویتامین A پالمیتات
اکرم
پزشکی
a_pezeshky62@yahoo.com
1
استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
AUTHOR
بابک
قنبرزاده
ghanbarzadeh@tabrizu.ac.ir
2
استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
LEAD_AUTHOR
حامد
همیشه کار
hamishehkar@gmail.com
3
دانشیار مرکز تحقیقات دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
AUTHOR
محمد
مقدم
breeding@tabrizu.ac.ir
4
استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
AUTHOR
عیسی
فتح الهی
5
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
AUTHOR
قنبرزاده، ب.، 1392. شیمی و فیزیک سیستمهای کلوئیدی و محلولهای بیوپلیمری غذایی. مؤسسه انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف. صفحات 20-40.
1
مساح، م. 1392. بررسی ویژگیهای کلوئیدی نانوامولسیونهای حاوی آلفاتوکوفرول تولید شده با استفاده از روش کمانرژی بر پایه سورفاکتانت. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.
2
نیک نیا، ن.، قنبرزاده، ب.، همیشهکار، ح.، رضایی مکرم، ر. 1392. تهیه و ارزیابی نانوامولسیونهای خوراکی ویتامین E. با روش خودبهخودی. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 8 (4): 65-51.
3
Anton, N., & Vandamme, T. 2009. The universality of low-energy nano-emulsification. International Journal Pharmaceutical, 377: 142-147.
4
Benoit, J.P., Couvreur, P., Devissague,t J.P., Fessi, H., Puisieux, F., & Roblot- Treupel L. (1986). Les formes vectoris!ees ou "a distribution modul!ee, nouveaux syst"emes d’administration des m!edicaments. Journal Pharmaceutical Belgian, 41: 319–29.
5
Bouchemal, K., Brianc, S., & Fessi, H. 2004. Nano-emulsion formulation using spontaneous emulsification: Solvent, oil and surfactant optimisation. International Journal of Pharmaceutics, 280 (1–2): 241–251.
6
Carlotti, M. E., Sapino, S., Trotta, M., Battaglia, L., Vione, D., & Pelizzetti, E. 2005. Photostability and stability over time of retinyl palmitate in an O/W emulsion and in SLN introduced in the emulsion. Journal of Dispersion Science and Technology, 26 (2): 125-138.
7
De Vost, P., Faas, M.M., Spasojevic, M. & Sikkema, J. 2010. Encapsulation for preservation of functionality and targeted delivery of bioactive food components. International Dairy Journal. 20 (4): 292–302.
8
Fathi, M., Mozafari, M.R., & Mohebbi, M. 2012. Nanoencapsulation of food ingredients using lipid based delivery systems. Trends in Food Science and Technology, 23: 13-27.
9
Hamishehkar H., Emami J., Rouholamini Najafabadi A., Gilani K., Minaiyan M., Mahdavi H., & Nokhodchi A. 2009. The effect of formulation variables on the characteristics of insulin-loaded poly (lactic-co-glycolic acid) microspheres prepared by a single phase oil in oil solvent evaporation method. Colloid Surface B, 74: 340–349.
10
Horn, D., & Rieger, J. 2001. Organic nanoparticles in the aqueous phase–theory, experiment, and use. Angewandte Chemie International Edition, 40: 4330-4361.
11
Hu, F. Q., Jiang, S. P., Du, Y. Z., Yuan, H., Ye, Y. Q., & Zeng, S. 2005. Preparation and characterization of stearic acid nanostructured lipid carriers by solvent diffusion method in an aqueous system. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 45 (3-4): 167-173.
12
Jafari, S.M., Assadpoor, E., & Bhandari, B. 2008. Re-coalescence of emulsion droplets during high-energy emulsification. Food Hydrocolloids, 22 (7): 1191–1202.
13
Komaiko, J., & McClements, D.J. 2014. Optimization of isothermal low-energy nanoemulsion formation: Hydrocarbon oil, non-ionic surfactant, and water systems. Journal of Colloid and Interface Science, 425: 59–66.
14
Lee, S., & D.J., McClements. 2010. Fabrication of protein- stabilized nanoemulsios using a combind homogenization and amphiphilic solvent dissolution/evaporation approach. Food Hydrocolloids, 24: 560-569.
15
Li, Y., Zheng, J., & McClements, D.J. 2012. Nanoemulsion-based delivery systems for poorly water-soluble bioactive compounds: Influence of formulation parameters on poly methoxy flavone crystallization. Food Hydrocolloids, 27: 517-528.
16
Ostertag, T., Weiss, J., & McClements, D.J. 2012. Low-energy formation of edible nanoemulsions: Factors influencing droplet size produced by emulsion phase inversion. Journal of Colloid and Interface Science, 388 (1): 95-102.
17
Pardo, G.D., & McClements, D.J. 2014. Resveratrol encapsulation: designing delivery systems to overcome solubility, stability and bioavailability issues. Trends in Food Science & Technology, 38 (2): 88-103.
18
Piorkowski, D.T., & McClements, D.J. 2014. Beverage emulsions: Recent developments in formulation, production, and applications. Food Hydrocolloids, 42 (1): 5-41.
19
Pouton, C. W. 1997. Formulation of self-emulsifying drug delivery systems. Advanced Drug Delivery Reviews, 25: 47-5.
20
Rao, R., & McClements, D.J. 2012. Food-grade microemulsions and nanoemulsions: Role of oil phase composition on formation and stability. Food Hydrocolloids, 29: 326-334.
21
Saberi, A.M., Fang, Y., & McClements, D.J. 2013. Fabrication of vitamin E-enriched nanoemulsions: Factors affecting particle size using spontaneous emulsification. Journal of Colloid and Interface Science, 391: 95–102.
22
Sagalowicz, L., & Leser, M. 2010. Delivery systems for liquid food products. Current Opinion in Colloid & Interface Science, 15 (1-2): 61-72.
23
Silva, H.D., Cerqueira, M.A., & Vicente. 2011. Nanoemulsions for food applications: development and characterization. Food Bioprocess Technology, 5: 854- 867.
24
Sood, S., & Gowthamarajan, K.J.K. 2014. Optimization of curcumin nanoemulsion for intranasal delivery using design of experiment and its toxicity assessment. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 113: 330– 337.
25
Wakerly, M.W., Pouton, C.W., Meakin, B.J., & Morton, F.S. 1986. Self-emulsification of vegetable oil-non-ionic surfactant mixtures. Scamehron, J.F. Phenomena in mixed surfacyan systems. ACS Publications. pp. 242-255.
26
Wulff-Perez, A., Torcello-Gomez, M.J., & Rodrıguez, M. 2009. Stability of emulsions for parenteral feeding: Preparation and characterization of o/w nanoemulsions with natural oils and Pluronic f68 as surfactant. Food Hydrocolloids, 23: 1096–1102.
27
Yang, Y., & McClements, D.J. 2013. Encapsulation of vitamin E in edible emulsions fabricated using a natural surfactant. Food Hydrocolloids, 30: 712-720.
28
Yang, Y., Marshal-Breton, C.H., Leser, M.E., Sher, A.A., & McClements, D.J., 2012. Fabrication of ultrafine edible emulsions: comparison of high-energy and low-energy homogenization methods. Food Hydrocolloids, 29: 398- 406.
29
ORIGINAL_ARTICLE
جایگزینی آرد دانه نخود و عدس در فرمولاسیون کوکتل مرغ و بررسی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی محصول
با توجه به اهمیت فراوردههای گوشتی در رژیم غذایی افراد جامعه پیچیده کنونی، غنکردن این فراوردهها به هر اندازه ممکن می تواند نقش مؤثری در ارتقای سلامت مصرفکننده داشته باشد. در پژوهش حاضر آرددانه نخود و عدس در سطوح یکسوم، دوسوم و سهسوم، جایگزین آرد گندم در فرمولاسیون کوکتل مرغ شد و مقدار ترکیبات شیمیایی، pH، بافت، پارامترهای پختی و حسی نمونهها بررسی گردید. دادههای حاصل از سه بار تکرار آزمایشها در قالب طرح کاملاً تصادفی، با آرایش فاکتوریل به کمک نرمافزار SPSS18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقایسه میانگینها با آزمون دانکن انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که با افزایش درصد جایگزینی آرددانهها، میزان پروتئین و خاکستر نمونههای سوسیس افزایش معنیداری یافت (0/05>P) اما تأثیر معنیداری بر میزان چربی، رطوبت و pH نمونههای محصول نداشت (0/05<P). با افزودن آرددانه نخود و عدس افزایش میزان سفتی بافت محصول نسبت به نمونه شاهد حاصل شد اما اختلاف معنیداری میان افت پخت نمونهها مشاهده نشد. با افزایش درصد جایگزینی آرددانهها، میزان WHC کاهش معنیدار یافت. بر اساس نظر داوران حسی، بهجز پارامتر شکل ظاهری، در تمامی پارامترها با افزایش سطح جایگزینی، امتیازدهی داوران بهطور معنیداری کاهش یافت.
https://journals.rifst.ac.ir/article_68078_ff7962beee23fd2a7966a86b2f593c2f.pdf
2016-01-21
315
324
10.22101/JRIFST.2016.01.30.443
آرد دانه
سوسیس
عدس
فرمولاسیون
نخود
منیره سادات
برقعی
1
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاداسلامی، واحد دامغان، گروه علوم و صنایع غذایی، دامغان
AUTHOR
هما
بقائی
baghaei.homa@yahoo.com
2
استادیار دانشگاه آزاداسلامی، واحد دامغان، گروه علوم و صنایع غذایی، دامغان
LEAD_AUTHOR
امیر
معتمدی
3
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاداسلامی، واحد دامغان، گروه علوم و صنایع غذایی، دامغان
AUTHOR
ارسا، م. و باقری، ع. 1387. حبوبات. مصور اول. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.183-212.
1
جوکار، ا. هاشمی نصب، آ. قناعتزاده، ل. فرحناکی، ع. و حسینی، م. 1391. استفاده از آرد لوبیا چیتی جوانهزده به جای آرد گندم در تولید سوسیس آلمانی، علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، 1: 118-111.
2
رکنی، ن. 1387. علوم و صنایع گوشت، چاپ سوم، مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران. شماره 2266.
3
صادقی، ا. خزاعی، م. الماسی، ع. شریعتی فر، ن. بهلولی اسکویی، س. و تحویلیان، ر. 1389. بررسی وجود بافت های غیرمجاز در انواع سوسیس و کالباس عرضه شده در مراکز توزیع شهر کرمانشاه 88-1387. افق، فصلنامه دانشگاه علوم پزشکی و خدماتی درمانی گناباد، 1: 55-59.
4
فروغی، م. کرامت، ج. و هاشمی روان، م.1391. اثر افزودن فیبر رژیمی سیبزمینی بر ویژگیهای شیمیایی و کیفیت ارگانولپتیکی سوسیس گوشت گاو. علوم غذایی و تغذیه، 4: 49-59.
5
فضلآرا، ع. زند مقدم، ا. و لویمی، م. 1385. بررسی میزان خاکستر، نمک و باقیمانده نیتریت در سوسیس و کالباسهای حرارت دیده و مقایسه آن با استانداردهای ملی. شانزدهمین کنگره ملی صنایع غذایی ایران، 23-24 فروردین.
6
معتمدی، ا. بقایی، ه. و عمادزاده، ب. 1392. بررسی اثر افزودن آرددانه نخود و عدس بر ترکیبات شیمیایی همبرگر ممتاز. دومین همایش ملی علوم و صنایع غذایی، 10-9 اردیبهشت ماه، دانشگاه شیراز.
7
معتمدی، ا. بقایی، ه. و عمادزاده، ب. 1392. بررسی اثر جایگزینی آرددانه نخود و عدس بر ویژگیهای بافت و پخت همبرگر ممتاز. بیست و یکمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران. 9-7 آبان ماه، دانشگاه آزاد اسلامی قوچان.
8
معتمدی، ا. محمدی نافچی، ع. ا. و عمادزاده، ب. 1392. بررسی اثر جایگزینی آرددانه نخود و عدس در همبرگر ممتاز. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان.
9
موحد، س.1387. تأثیر عملکرد آنتیاکسیدانهای BHT، BHT، TBHQ در پایداری بخش چرب و مدت نگهداری سوسیس و کالباسهای حرارت دیده و خام. فصلنامه دانش کشاورزی ایران، 2: 191-196.
10
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران.1386. روش آزمون مرجع تعیین pH در گوشت و فرآوردههای آن. روش استاندارد ملی ایران، شماره 1028، چاپ اول.
11
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. 1382. روش آزمون تعیین چربی تام در گوشت و فرآوردههای گوشتی. استاندارد ملی ایران، شماره 742، چاپ دوم.
12
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. 1382. ویژگیها و روشها آزمون حبوبات و نخود. روش استاندارد ملی ایران، شماره 96، چاپ اول.
13
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. 1382. روش آزمون تعیین رطوبت به روش مرجع گوشت و فرآوردههای گوشتی. استاندارد ملی ایران، شماره 745، چاپ اول.
14
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. 1381. روش آزمون تعیین مقدار خاکستر کل گوشت و فرآوردههای آن. استاندارد ملی ایران، شماره 744، چاپ اول.
15
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. 1371. روش آزمون اندازهگیری خاکستر در کوره، غلات حبوبات و فرآوردههای جانبی. روش استاندارد ملی ایران، شماره 2706، چاپ اول.
16
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. 1366. روش اندازهگیری چربی غلات و فرآوردههای آن. روش استاندارد ملی ایران، شماره 2862، چاپ اول.
17
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. 1366. ویژگیها و روشهای آزمون آرد نخود غلات و فرآوردههای آن. روش استاندارد ملی ایران، شماره 6950، چاپ اول.
18
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. 1349. روش آزمون اندازهگیری پروتئین تام در گوشت و فرآوردههای آن. روش استاندارد ملی ایران، شماره 924، چاپ اول.
19
Baker, R. C., Darfler, J. M., & Bourne, M. C. 1968. The effect of level of skin on quality of chicken frankfurters. Poultry Science. 47 (6): 1989-1996.
20
Bourne, M. C. 1978. Texture profile analysis. Journal of Food Science, 32: 62–67.
21
Changyi, H., Cho, H., Hong, J.J., Ryu, R.K., Hwang, k.T., et al. 2012. Physicochemical and organoleptic characteristics of seasoned beef patties with added glutinous rice flour. Meat Science, 92: 464–468.
22
Elif Bilek, A., & Turhan, S. 2009. Enhancement of the nutritional status of beef patties by adding flaxseed flour. Meat Science, 82: 472–477.
23
Grau, R., & Hamm, R. 1953. Eine einfache Methode zur Bestimmung der Wasserbindung im Muskel. Naturwissenschaften, 40: 29–30.
24
Hayes, J.E., StePanyan. V. ,Allen, P., O’Grady, M.N., & Kerry, J.P. 2011. Evaluation of the effects of selected plant-derived nutraceuticals on the quality and shelf-life stability of raw and cooked pork sausages. LWT-Food Science and Technology, 44: 164-172.
25
Kurts ,K., & Ilincceker.O. 2012. The Effects of cereal and legume flours on the quality characteristics of beef patties. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18 (5): 725-730.
26
Liu, D. Ch., Wu, Sh.W, Tan, F.J. 2010. Effects of addition of anka rice on the qualities of low-nitrite chinese sausages. Food Chemistry, 118: 245-250.
27
PrabPree, R., Pongsawatmanit, R. 2011. Effect of tapioca starch concentration on quality and freeze-thaw stability of fish sausage. Kasetsart Journal (Nattural. Science), 45: 314–324.
28
Sang Choi, Y., Hun Choi, J., Jeong Han, D.,Youn Kim, H,. Ai Lee, M.,Youn Jeong, J.,Jung Chung, H,. & Jei Kim, C. 2010. Effects of replacing pork back fat with vegetable oils and rice bran fiber on the quality of reduced-fat frankfurters. Meat Science, 84: 557–563.
29
Serdaroglu, M., Yıldız-TurP, G., & Abrodimov, K. 2005. Quality of low-fat meatballs containing Legume flours as extenders. Meat Science, 70: 99–105.
30
Sul Yang, H., Gil Choi, S., Tae Jeon, J., Boo Park, G., & Tea Joo, S. 2007. Textural and sensory properties of low fat Pork sausages with added hydrated oatmeal and tofu as texture-modifying agents. Meat Science, 75: 283–289.
31
Steenbock, R.L. Sebranek, J.G., Olson, D.G., & Love, J.A. 2001.The effecs of oat fiber on the properties of light bologna and fat-free frankfurters. Journal of Food Science, 66: 1409-1415.
32
Swanson, B.G. 1990. Pea and lentil protein extraction and functionality. Journal of the American Oil Chemists Society, 67: 276–280.
33
ORIGINAL_ARTICLE
کاربرد امواج فراصوت در استخراج ترکیبات ساپونینی ریشه گیاه چوبک (Acanthophyllum glandulosum) بر پایه ویژگیهای امولسیونکنندگی و کفزایی آنها
ریشه گیاه چوبک سرشار از ترکیبات ساپونینی است. ساپونینها بهعنوان عامل امولسیونکننده عمل میکنند و در آب کف پایدار تشکیل میدهند. هدف اصلی این مطالعه دستیابی به نوعی عصاره چوبک با محتوای ساپونینی بالا در مدت زمانی کوتاهتر و با صرف حلال کمتر جهت استفاده از آن در فرآوری محصولات غذایی است. در عمل عصارهگیری از این ریشه گیاهی به روش سوکسله و با کمک امواج فراصوت انجام و سپس ارزیابی بازده استخراج از طریق تعیین شاخص تشکیل امولسیون و توانایی تشکیل کف صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که عصارهگیری با امواج فراصوت در مقایسه با عصارهگیری به روش سوکسله مدت زمان دستیابی به عصاره بهینه را در حدود 12 مرتبه کوتاهتر میکند. همچنین در مطالعه تأثیر عوامل مختلف بر بازده استخراج طی عصارهگیری با امواج فراصوت شرایط بهینه آنها به صورت زمان سونیکاسیون 40 دقیقه، دمای 75 درجه سانتیگراد، شدت امواج فراصوت 80 درصد، اندازه ذرات نمونه 0/1-0/4 میلیمتر، نسبت حلال به نمونه 25 میلیلیتر بر گرم و غلظت حلال 60 درصد، تعیین گردید. ایجاد این شرایط سبب شد مقدار شاخص تشکیل امولسیون به 0/764 و مقدار توانایی تشکیل کف به 7/033 سانتیمتر افزایش یابد.
https://journals.rifst.ac.ir/article_68079_c333d916fd0400a57219871dd1dff268.pdf
2016-01-21
325
342
10.22101/JRIFST.2016.01.30.444
امواج فراصوت
امولسیونکنندگی
چوبک
ساپونین
کفزایی
وحید
کیهانی
pdf_keyhani@yahoo.com
1
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد تربت حیدریه، دانشگاه آزاد اسلامی، تربت حیدریه، ایران
LEAD_AUTHOR
سیدعلی
مرتضوی
morteza1937@yahoo.com
2
استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
مهدی
کریمی
mahdikarimi753@yahoo.com
3
بخش تحقیقات فنی ومهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
AUTHOR
حجت
کاراژیان
hojjat_karazhiyan@yahoo.com
4
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد تربت حیدریه، دانشگاه آزاد اسلامی، تربت حیدریه، ایران
AUTHOR
زهرا
شیخ الاسلامی
shivasheikholeslami@yahoo.com
5
بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
AUTHOR
آزادبخت، م.، ضیایی، ه.، یوسفی، ذ.، شعبانخانی، ب. و مهرعلیان، ع.ا. 1384. بررسی میزان تأثیر عصاره آبی چوبک در انگلزدایی از سبزی جعفری و مقایسه آن با ماده ضدعفونی کننده و پاککننده تجاری در شهر ساری. فصلنامه گیاهان دارویی، 15: 51-58.
1
بصیری، ش.، شهیدی، ف.، کدخدایی، ر. و فرهوش، ر. 1390. بررسی تأثیر امواج فراصوت و روشهای پیشفراوری بر استخراج روغن از هسته انار. فصلنامه علوم و صنایع غذایی، 8 (31): 115-122.
2
دستخوش، ز. و سرافراز، س. 1380. استخراج و خالصسازی ساپونین گونهای چوبک و تعیین ویژگیهای فیزیکو-شیمیایی و همولیتیک آن. خلاصه مقالات هشتمین سمینار سراسری دانشجویان داروسازی کشور، کرمان، 22-24 اسفند، صفحات 107-108.
3
ذوالفقاری، ب. و یکدانه، ا. 1389. پیشرفتهای اخیر در زمینه روشهای استخراج ترکیبهای گیاهی. فصلنامه داروهای گیاهی، 1: 51-55.
4
سجادی، ا.، حسینزاده، ح. و مهاجری، ا. 1381. اثر جذبافزایی ساپونین تام چوبک بر جذب انسولین از راه بینی و تأثیر آن بر قند خون در رت. مجله دیابت و لیپید ایران، 2 (1): 17-24.
5
سجادی، ا.، رمضانی، م. و مقیمیپور، ا. 1379. استخراج و بررسی فعالیت بینسطحی ساپونین گیاه آکانتافیلوم اسکواروزوم. خلاصه مقالات هفتمین همایش علوم دارویی ایران، مشهد، 5-7 شهریور، صفحه 33.
6
مقیمیپور، ا. و خلیلی، س. 1386. استخراج ساپونینهای تام ریشه شیرینبیان و مقایسه فعالیت کاهشدهنده کشش سطحی آن با ساپونینهای کیلایا در حضور کلسترول. فصلنامه علوم دارویی، 3 (33): 47-55.
7
Aghel, N., Moghimipour, E., & Raiesdana, A. 2007. Formulation of a herbal shampoo using total saponins of Acanthophyllum squarrosum. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 6 (3): 167-172.
8
Cares, M.G., Vargas, Y., Gaete, L., Sainz, J., & Alarcon, J. 2010. Ultrasonically assisted extraction of bioactive principles from Quillaja Saponaria Molina. Physics Procedia, 3: 169-178.
9
Celik, I., Yilmaz, Y., Isik, F., & Ustun, O. 2007. Effect of soapwort extract on physical and sensory properties of sponge cakes and rheological properties of sponge cake batters. Food Chemistry, 101: 907-911.
10
Ceyhun-Sezgin, A.E., & Artik, N. 2010. Determination of saponin content in turkish tahini halvah by using HPLC. Advance Journal of Food Science and Technology, 2 (2): 109-115.
11
Chen, F., Sun, Y., Zhao, G., Liao, X., Hu, X., Wu, J., & Wang, Z. 2006. Optimization of ultrasound – assisted extraction of anthocyanins in red raspberries and identification of anthocyanins in extract using HPLC–MS. Ultrasonics Sonochemistry, 14: 767–778.
12
Dehghan Noudeh, GH., Sharififar, F., Khatib, M., Behravan, E., & Ahmadi Afzadi, M. 2010. Study of aqueous extract of three medicinal plants on cell membrane-permeabilizing and their surface properties. African Journal of Biotecnology, 9 (1): 110-116.
13
Filgueiras, A.V., Capelo, J.L., Lavilla, I., & Bendicho, C. 2000. Comparison of ultrasound-assisted extraction and microwave-assisted digestion for determination of magnesium, manganese and zinc in plant samples by flame atomic absorption spectrometry. Talanta, 53: 433-441.
14
Firdaus, M.T., Izam, A., Parsad, R., & Rosli. 2010. Ultrasonic-assisted extraction of triterpenoid saponins from mangrove leaves. P. 1-8. The 13rd Asia Pacific Confederation of Chemical Engineering Congress, 5-8 October. 2010. Taipei, Taiwan.
15
Gaidi, G., Miyamoto, T., Ramezani, M., & Lacaille-Dubois, M.A. 2004. Glandulosides A-D, triterpene saponins from Acanthophyllum Glandulosum. Natural Products, 67: 1114-1118.
16
Gaidi, G., Miyamoto, T., Ramezani, M., & Lacaille-Dubois, M.A. 2000. Two new biologically active triterpene saponins from Acanthophyllum Squarrosum. Natural Products, 63 (11): 1497-1502.
17
Ghaffari, S.M. 2004. Cytotaxonomy of some species of Acanthophyllum (Caryophyllaceae) from Iran. Biologia Bratislava, 59: 53-60.
18
Gucln-Ustundag, O., & Mazza, G. 2007. Saponins: Properties, Applications and Processing. Food Science and Nutrition, 47: 231-258.
19
Hashim, F.J. 2014. Hemolytic activity of Cicer arietinum L. extracts by two extraction techniques. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, 7 (1): 141-145.
20
Hostettman, K., & Marston, A. 1995. Chemistry and pharmacology of natural products: Saponins. University press, UK, pp: 234-237.
21
Hromadkova, Z., & Ebringerova, A. 2003. Ultrasonic extraction of plant materials-investigation of hemicellulose release from buckwheat hulls. Ultrasonics Sonochemistry, 10: 127-133.
22
Hui, L., Etsuzo, O., & Masao, I. 1994. Effects of ultrasound on the extraction of saponin from ginseng. Japanese Journal of Applied Physics, 33 (5B): 3085–3087.
23
Lacaille-Dubois, M.A., Hanquet, B., Rustaiyan, A., & Wagner, H. 1993. Squarroside A, a biologically active triterpene saponin from Acanthophyllum Squarrusom. Phytochemistry, 34: 489-495.
24
Luque de Castro, M.D., & Garcia-Ayuso, L.E. 1998. Soxhlet extraction of solid materials: An outdated technique with a promising innovative future. Analytica Chimica Acta, 369:1-10.
25
Pan, X.J., Liu, H.Z., Jia, G.H., & Shu, Y.Y. 2000. Microwave-assisted extraction of glycyrrhizic acid from licorice root. Journal of Biochemical Engineering, 5: 173–177.
26
Schiman-Czeika, H. 1988. Acanthophyllum. In: Rechinger KH. (ed.) Flora Iranica. Vol 2, Graz, Wien.
27
Vilkhu, K., Mawson, R., Simons, L., & Bates, D. 2008. Applications and opportunities for ultrasound assisted extraction in the food industry — a review. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 9: 161-169.
28
Vinatoru, M. 2001. An overview of the ultrasonically assisted extraction of bioactive principles from herbs. Ultrasonics Sonochemistry, 8 (3): 303-313.
29
Wu, J., Lin, L., & Chau, F. 2001. Ultrasound-assisted extraction of ginseng saponins from ginseng roots and cultured ginseng cells. Ultrasonics Sonochemistry, 8: 347-352.
30
Zhao, S., Kwok, K.C., & Liang, H. 2007. Investigation on ultrasound assisted extraction of saikosaponins from Radix Bupleuri. Separation and Purification Technology, 55: 307-312.
31
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه عملکرد فروکتانهای ارقام خارجی و تودههای بومی کاسنی و بهینهسازی روش استخراج به روش سطح پاسخ (RSM)
گیاه کاسنی بهعنوان یکی از منابع اصلی تولید اینولین در سطح صنعتی- تجاری شناخته شده است. میزان اینولین گیاه و ویژگیهای عملکردی آن به ژنتیک گیاه، مبدأ، شرایط اکولوژیکی رشد، زمان برداشت، روش استخراج و فرآیندهای پس از استخراج بستگی دارد. در این تحقیق میزان عملکرد اینولین تودههای بومی ایران و ارقام خارجی کاسنی که در منطقه کرج کشت شدند، مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که عملکرد اینولین تودههای بومی ایران نسبتاً پایین بوده و ارقام خارجی بیشترین مقدار اینولین و وزن ریشه (وزنتر) در واحد سطح را نشان دادند. با توجه به اختلاف معنیدار وزن ریشه و میزان اینولین در ارقام مورد آزمایش، رقم خارجی ارکیس، به منظور دستیابی به شرایط بهینه استخراج فروکتانهای نوع اینولین، انتخاب گردید و با استفاده از متدولوژی رویه سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی تأثیر متغیرهای مستقل زمان (20- 60 دقیقه)، دما (50- 80 درجه سانتیگراد) و نسبت آب به ماده جامد (1: 5 -12:1) بر راندمان استخراج بررسی شد. بر اساس نتایج بدست آمده در این پژوهش مؤثرترین فاکتورها بر راندمان استخراج اینولین، دما و نسبت آب به ماده جامد بودند و زمان اثر کمتری بر راندمان استخراج داشت.
https://journals.rifst.ac.ir/article_68080_e0d9534d002588337b20724b4c640bfb.pdf
2016-01-21
343
354
10.22101/JRIFST.2016.01.30.445
استخراج
اینولین
کاسنی
متدولوژی رویه سطح پاسخ
پگاه
درجانی
pegahdargany@yahoo.com
1
دانشجوی دکترای گروه فرآوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد
LEAD_AUTHOR
مرضیه
حسینی نژاد
hosseinynejad@yahoo.com
2
استادیار گروه زیست فناوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد
AUTHOR
هادی
شوریده
3
دانشجوی دکترای گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران
AUTHOR
محمد
عبدالهیان نوقابی
noghabi@sbsi.ir
4
دانشیار گروه تکنولوژی قند، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج
AUTHOR
رسول
کدخدایی
rkadkhodaee@yahoo.com
5
دانشیار گروه نانوفناوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد
AUTHOR
احمد
بالندری
balandari1339@yahoo.com
6
استادیار گروه زیست فناوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد
AUTHOR
الناز
میلانی
e_milani81@yahoo.com
7
استادیار گروه فرآوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد
AUTHOR
بالندری، الف.، و رضوانیمقدم، پ. 1390. اثر تاریخ کاشت و تراکم بر مراحل نمو و وزن خشک انداهای هوایی کاسنی پاکوتاه (Cichorium pumilum Jacq). پژوهشهای زراعی ایران، 9 (3): 446-438.
1
حسینینژاد، م.، نهاردانی، م.، و الهامی راد، الف. 1391. ارزیابی و مقایسه کیفی اینولین استخراجی از کاسنی بومی ایران با اینولین حاصل از سایر منابع. نشریه پژوهش و نوآوری در علوم وصنایع غذایی، 1 (1): 37 -44.
2
فرزانمهر، ح.، و عباسی، س. 1388. بهینهسازی استخراج اینولین از کنگر فرنگی با و بدون اعمال فراصوت به کمک روش سطح پاسخ. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 13 (47): 423-435.
3
میلانی، الف.، و پورآذرنگ، ه.1389. بهینهسازی استخراج اینولین از غده سیبزمینی ترشی به کمک روش سطح پاسخ. نشریه پژوهشهای علوم وصنایع غذایی ایران، 6 ( 3 ): 176- 183.
4
میلانی، الف.، گلیموحد، غ.، و حسینی، ف. 1390. کارایی روش سطح پاسخ در بهینهسازی شرایط استخراج اینولین از گیاه شنگ. مجله پژوهشهای صنایع غذایی، 21 (1): 35-41.
5
نهاردانی، م.، حسینینژاد، م.، و الهامیراد، الف. 1391. ارزیابی اثرات پریبیوتیکی و ویژگیهای کیفی اینولین استخراجشده از کاسنی غیربومی ایران. مجله علمی- پژوهشی علوم و فناوری غذایی، 4 (14): 87- 96.
6
AOAC, 2000. Official methods of analysis of AOAC International, Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC.
7
Atkinson, A.C., & Donev, A.N. 1992.Optimum experimental design. Oxford University Press, 5: 132-189.
8
Bekers, M., Grube. M., Upite, D., Kaminska, E., & Linde, R. 2007. Carbohydrates in Jerusalem artichoke powder suspension. Nutrition & Food Science, 37: 42- 49.
9
Dubois, M., Gilles, K.A., Hamilton, J.K., & Smith, F. 1956. Colorimetric method for determination of sugar and related substances. Analytical Chemistry, 28: 350-356.
10
Franck, A. 2002. Technological functionality of inulin and oligofructose. British Journal of Nutrition, 87: 287-291.
11
Gibson, G.R, Beatty, E., Wang, X., & Cummings, J.H. 1995. Selective stimulation of bifidobacteria in the human colon by oligofructose and inulin. Gastroenterology, 108: 975-982.
12
Li, J., Ding, S., & Ding, X. 2007. Optimization of the ultrasonically assisted extraction of polysaccharides from Zizyphus jujuba cv. Jinsixiaozao. Journal of Food Engineering, 80: 176-183.
13
Lingyun, W., Jianhua, W., Xiaodong, Zh., & Yalin F. 2007.Studies on the extracting technical conditions of inulin from Jerusalem artichoke tubers. Journal of Food Engineering, 79: 1087–1093.
14
Meyer, D., Vermulst, J., Tromp, R.H., & Hoog, E.H.A. 2011. The effect of inulin on tribology and sensory profiles of skimmed milk. Journal of Texture Studies, 42: 387-393.
15
Milani, E., Koocheki, A., & Golimovahhed, Q.A. 2011. Extraction of inulin from Burdock root (Arctium lappa) using high intensity ultrasound. International Journal of Food Science & Technology, 46: 1699-1704.
16
Miller, G.L. 1959.Use of dinitrosalicylic acid reagent for determination of reducing sugar. Analytical Chemistry, 31: 426–428.
17
Muir, J.G., Shepherd, S.J., Rosella, O., Rose, R., Barrett, J.S., & Gibson, P.R. 2007. Fructan and free fructose content of common Australian vegetables and fruit. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55: 6619-6627.
18
Paseephol, T., Small, D., & Sherkat, F. 2007. Process optimisation for fractionating Jerusalem artichoke fructans with ethanol using response surface methodology. Food Chemistry, 104: 73-80.
19
Pourfarzad, A., Habibi Najafi, M.B., Haddad Khodaparast, M.H., & Hassanzadeh Khayyat, M. 2014. Characterization of fructan extracted from Eremurus spectabilis tubers: a comparative study on different technical conditions. Journal of Food Science & Technology, 33: 10-20.
20
Roberfroid, M.B. 2002. Functional foods: concepts and application to inulin and oligofructose. British Journal of Nutrition, 87: 139-144.
21
Roberfroid, M.B. 2007. Inulin-type fructans: functional food ingredients. Journal of Nutrition, 137: 2493–2502.
22
Shoorideh H., Balandari A., Peyghambari S.A., Omidi M., & Naghavi, M.R. 2013. Investigation on morphology and root yield of chicory (C. intybus) landraces for inulin production. 2nd National Congress Of medicinal Plants. 15-16 May.
23
Tungland, B., & Meyer, D. 2002. Non digestible and polysaccharides (dietry fiber): their physiology and role in human health and food. Food Science and Food Safety, 1: 73-77.
24
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسه نتایج سه روش طیفسنجی نوری، ولتامتری و تیتراسیون در اندازهگیری ویتامینث در نمونههای میوه توزیع شده در بازار قم
روشهای آنالیزی بسیاری در کتابها و مقالات برای تعیین اسید آسکوربیک یا همان ویتامینث بهعنوان یک آنتیاکسیدان مهم، در ماتریسهای مختلف گزارش شده است.. مطالعه کنونی بر اساس تحلیل نمودارهای جریانولتاژ برای ویتامینث در نمونههای مختلف میوههای سطح بازار شهر قم انجام شد. بلندی پیک اولین موج اکسایش برای سنجش ویتامینث استفاده گردید. همچنین اندازهگیریها با استفاده از روش استاندارد تیتراسیون و طیفسنجی نوری ماوراء بنفش- مرئی در نمونههای حقیقی انجام گرفت. با بدست آورن شرایط بهینه و بررسی عوامل مؤثر اندازهگیری بر روی 17 نوع میوه انجام شد. نتایج حاصل از سه روش طیفسنجی نوری، ولتامتری و تیتراسیون برای اندازهگیری آسکوربیک اسید میوهها مقایسه شد. تحلیل آماری واریانس نتایج برای هر سه روش انجام گردید. نتایج بدست آمده نشان داد، میزان دقت روشها به ترتیب: تیتراسیون، ولتامتری و طیفسنجی نوری افزایش مییابد. نتایج حاصل از روشها بهطور معنیدار متأثر از ماتریس زمینه، یعنی نوع میوه نمیباشد. البته مقادیر آسکوربیک اسید در میوههای مختلف با یکدیگر متفاوت است. نتایج حاصل با گزارشهای قبلی قابل مقایسه و رضایت بخش بود. نتایج این تحقیق علاوه بر اینکه یک مطالعه میدانی تلقی میگردد، میتواند در انتخاب الگوی تغذیهای و روش آزمایشی مناسب برای آزمایشگاههای کنترل کیفی مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
https://journals.rifst.ac.ir/article_68082_4ed5f9ce7b2c4b934aa7eee7f1ead751.pdf
2016-01-21
355
364
10.22101/JRIFST.2016.01.30.446
طیفسنجی نوری
میوه
ولتامتری
ویتامینث
علی
یگانه فعال
yeganehfaal@pnu.ac.ir
1
استادیار گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور قم
LEAD_AUTHOR
استاندارد ملی ایران. 1379. اندازهگیری ویتامینث در میوهها و سبزیها و فراوردههای آنها. مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. شماره 5609.
1
Arya, S. P., Mahjan, M., & Jain, P. 2000. Non-spectrophotometric methods for the determination of vitamin C. Analytica Chimica Acta, 417: 1-14.
2
Bajaj, K. L., & Kaur, G. 1981. Spectrophotometric determination of L-ascorbic acid in vegetables and fruits. Analyst, 106: 117-120.
3
Dasilva, V. L., Cerqueira, M. R. F., Lowinsohn, D., Matos, M. A. C., & Matos, R. C. 2012. Amperometric detection of ascorbic acid in honey using ascorbate oxidase immobilised on amberlite IRA-743. Food Chemistry, 133: 1050-105
4
Hassan, S. M., Elfattah, M. M. A., & Zaki, M. T. M. 1975. Spectrophotometric determination of vitamin C in citrus fruits using peri-naphthindan-2,3,4-trione. Fresenius' Zeitschrift für analytische Chemie, 277: 369-371.
5
Kalt, W., Forney, C. F., Martin, A., & Proior, R. L. 1999. Antioxidant Capacity, Vitamin C, Phenolics, and Anthocyanins after Fresh Storage of Small Fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47: 4638-4644.
6
Klimczak, I., & Gliszczynska-swiglo, A. 2015. Comparison of UPLC and HPLC methods for determination of vitamin C. Food Chemistry, 175: 100-105.
7
Koupparis, M. A., Aangnostopoulou, P., & Malmstadt, H. V. 1985. Automated flow-injection pseudotitration of strong and weak acids, ascorbic acid and calcium, and catalytic pseudotitrations of aminopolycarboxylic acids by use of a microcomputer-controlled analyser. Talanta, 32: 411-417.
8
Lenghor, N., Jakmunee, J., Vilen, M., Sara, R., Christain, G. D., & Grudpan, K. 2002. Sequential injection redox or acid–base titration for determination of ascorbic acid or acetic acid. Talanta, 58: 1139-1144.
9
Malinauskas, A., Garjonyt, R., Mazeikien, R., & Jureviciut, I. 2004. Electrochemical response of ascorbic acid at conducting and electrogenerated polymer modified electrodes for electroanalytical applications: a review. Talanta, 64: 121-129.
10
Mazurek, A., & Jamroz, J. 2015. Precision of dehydroascorbic acid quantitation with the use of the subtraction method – Validation of HPLC–DAD method for determination of total vitamin C in food. Food Chemistry, 173: 543-550.
11
Mindlin, R. L., & Butler, A. M. 1938. The determination of ascorbic acid in plasma; A Macromethod and Micromethod. Journal of Biological Chemistry, 122: 673-686.
12
Niu, M., Hou, G. G., Li, X., Wang, L., & Chen, Z. 2014. Inhibitory effects of ultrasound combined with ascorbic acid or glutathione on enzymatic darkening of whole-wheat raw noodles. LWT - Food Science and Technology, 59: 901-907.
13
Pachlea, L. A., Reynolds, D. L., & Kissinger, P. T. 1985. Analytical methods for determining ascorbic acid in biological samples, food products, and pharmaceuticals. Journal - Association of Official Analytical Chemists, 68: 1-12.
14
Spainola, V., Llorent-Martinez, E. J., & Castilho, P. C. 2014. Determination of vitamin C in foods: Current state of method validation. Journal of Chromatography A, 1369: 2-17.
15
Tamasi, G., Cambi, M., Gaggelli, N., Autino, A., Cresti, M., & Cini, R. 2015. The content of selected minerals and vitamin C for potatoes (Solanum tuberosum L.) from the high Tiber Valley area, southeast Tuscany. Journal of Food Composition and Analysis, 41: 157-164.
16
ORIGINAL_ARTICLE
نانولیپوزومهای حامل بتاکاروتن: بررسی اثر گامااوریزانول بر پایداری اندازه ذرات و درونپوشانی
بتاکاروتن، یکی از انواع مهم ترکیبات فراسودمند، آنتیاکسیدانی و پیشویتامین A موجود در فرآوردههای گیاهی است که به علت ماهیت آبگریز و پایداری پایین، غنیسازی مواد غذایی با آن دشوار است. درونپوشانی بتاکاروتن در حاملهای لیپیدی، مانند لیپوزومها، راهکاری است که بهطور بالقوه میتواند این مشکلات را کاهش دهد. سیستمهای لیپوزومی حامل بتاکاروتن با روش اصلاحشده حرارتی، تهیه گردیدند و از گامااوریزانول به عنوان یک فیتواسترول، جهت افزایش پایداری ساختار لیپوزومها استفاده شد. برای پیبردن به انکپسولهشدن این ماده در لیپوزومها، گروههای عاملی و برهمکنشهای احتمالی بین بتاکاروتن و لستین، توسط طیفسنجی فروسرخ (FTIR) مطالعه شد و پیکهای 980 و cm-1 1580 مربوط به گروههای عاملی بتاکاروتن، در لیپوزومها مشاهده گردید. در نسبتهای مختلف لستین به بتاکاروتن، اندازه ذرات در محدوده 64 نانومتر بدست آمد و در طول زمان نگهداری به مدت 30 روز، اندازه ذرات در زیر 500 نانومتر باقی ماندند. همچنین درصد درونپوشانی بتاکاروتن، در غلظتهای بالای لستین 77/25 درصد بود و در طول زمان نگهداری به 73/69 درصد کاهش یافت. استفاده از گامااوریزانول در لیپوزومهای حاوی بتاکاروتن، موجب افزایش پایداری اندازه ذرات و درصد درونپوشانی بتاکاروتن در طول زمان گردید.
https://journals.rifst.ac.ir/article_68084_e65d3c2bc54d458e8d6fa3b1d271a712.pdf
2016-01-21
365
382
10.22101/JRIFST.2016.01.30.447
بتاکاروتن
پایداری
گامااوریزانول
نانولیپوزوم
صحرا
بشیری
1
دانش آموختۀ کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
AUTHOR
بابک
قنبرزاده
ghanbarzadeh@tabrizu.ac.ir
2
استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
LEAD_AUTHOR
حامد
همیشه کار
hamishehkar@gmail.com
3
دانشیار مرکز تحقیقات دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
AUTHOR
جلال
دهقان نیا
j_dehghannya@tabrizu.ac.ir
4
دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
AUTHOR
قنبرزاده، ب.، الماسی، ه. و نیکنیا، ن. 1392، شیمی و فیزیک سیستمهای کلوئیدی و محلولهای بیوپلیمری غذایی، فصل اول، انتشارات دانشگاه صنعتی شریف.
1
محمد حسنی، ز.، قنبرزاده، ب.، همیشهکار، ح. و رضایی مکرم، رضا. 1392. تعیین ویژگیهای نانولیپوزومهای حامل گامااوریزانول: توسط طیفسنجی فروسرخ، اندازه وزیکول، پتانسیل زتا، پایداری فیزیکی و رئولوژی پایا نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، 10 (1): 1- 17.
2
محمدی، م.، قنبرزاده، ب.، همیشهکار، ح. و رضایی مکرم، ر. 1392. ویژگیهای فیزیکی نانولیپوزومهای حامل ویتامین D تولید شده به روش هیدراسیون ارزیابی لایه نازک-سونیکاسیون. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، 8 (4): 175-188.
3
Alexander, M., Acero Lopez, A., Fang, Y., & Corredig, M. 2012. Incorporation of phytosterols in soy phospholipids nanoliposomes: Encapsulation efficiency and stability. Food Science and Technology, 47: 427-436.
4
Aanrjan, N., Miehosseini, H., Bahrani, B.S., & Tan, C.P. 2011. Effect of processing conditions on physicochemical properties of sodium caseinate-stabilized astaxanthin nanodispersions. Food Science and Technology, 44: 1658-1665.
5
Bang, H.S., Hwang, I.C., Yu, Y.M., Kwon, H.R., Kim, D.H., & Park, H.J. 2011. Influence of chitosan coating on the liposomal surface on physicochemical properties and the release profile of nanocarrier systems. Journal of Microencapsulation, 28 (7): 595–604.
6
Bouaraba, L., Maherania, B., Kheirolomoom, A., Hasana, M., Aliakbarianc, B., Lindera, M., & Arab-Tehranya, E. 2014. Influence of lecithin–lipid composition on physico-chemical properties of nanoliposomes loaded with a hydrophobic molecule. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 115: 197–204.
7
Brandl, M. 2001. Lipsomes as drug carriers , A technological approach. Biotechnology Annual Review, 7: 59-85.
8
Chan, Y.H., Chen, B.H., Chiu, C.P., & Lu, Y.F. 2004. The influence of phytosterols on the encapsulation efficiency of cholesterol liposomes. International Journal of Food Science and Technology, 39: 985–995.
9
Fathi, B., Mozafari, M., & Mohebbi, M. 2011. Nanoencapsulation of food ingredients using lipid based delivery systems. Trend in Food Science and Technology, 23: 1-15.
10
Gibis, M., Rahn, N., & Weiss, J. 2013. Physical and oxidative stability of uncoated and chitosan-coated liposomes containing grape seed extract. Pharmaceutics, 5: 421-433.
11
Grassi, G., Crevatin, A., Farra, R., Guarnieri, G., Pascotto, A., Rehimers, B., Lapasin, R., & Grassi M. 2006. Rheological properties of aqueous Pluronic–alginate systems containing liposomes. Journal of Colloid and Interface Science, 301: 282–290.
12
Heurtault, B., Saulnier, P., Pech, B., Proust, J.E., & Benoit, J.P. 2003. Physicochemical stability of colloidal lipid particles. Biomaterials, 24: 4283-4300.
13
Hua, W., & Liu, T. 2007. Preparation and properties of highly stable innocuous niosome in Span 80/PEG 400/H2O system. Colloids and Surfaces A: Physicochem, 302: 377–382.
14
Hwang, S.Y., Kim, H.K., Choo, J., Seong, G.H., Hien, T.B.D., & Lee, E.K. 2012. Effects of operating parameters on the efficiency of liposomal encapsulation of enzymes. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 94: 296– 303.
15
Hwang, I.S., Tasi, Y., & Chiang, K. 2010. The feasibility of antihypertensive oligopeptides encapsulated in liposomes prepared with phytosterols β-sitosterol or sigmasterol. Food Research International, 43: 133-19.
16
Keller, B.C. 2001. Liposomes in nutrition. Trends in Food Science and Technology, 12: 25–31.
17
Kuligowski, J., Quintas, G., Garrigues, S., & Guardia, M. 2008. Determination of lecithin and soybean oil in dietary supplements using partial least squares-Fourier Trans form infrared spectroscopy. Talanta, 77: 229-234.
18
Liu, N., & Park, H.J. 2010. Factors effect on the loading efficiency of vitamin C loaded chitosan-coated nanoliposomes. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 76: 16–19.
19
Lu, Q., Li, D.C., & Jiang, J.G. 2011. Preparation of a tea polyphenol nanoliposome system and its physicochemical properties. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 59: 13004–13011.
20
Malheiros, P.S., Dariot, D.J., & Brandelli, A. 2010. Food applications of liposome- encapsulated antimicrobial peptides. Trends in Food Science and Technology, 21: 284-292.
21
Marsanasco, M., M´arquez, A.L., Wagner, J.R., Alonso, S.V., & Chiaramoni, N.S. 2011. Liposomes as vehicles for vitamins E and C: an alternative to fortify orange juice and offer vitamin C protection after heat treatment. Food Research International, 44: 3039-3046.
22
McClements, D. J. 2005. Food emulsions: Principles, practices, and techniques, Colloidal interactions, CRC. pp: 53-93.
23
Mohammadi, M, Ghanbarzadeh, B., Hamishehkar, H., Rezayi Mokarram, R., & Mohammadifar, M. 2014. Physical properties of vitamin D3-loaded nanoliposomes prepared by thin layer hydration-sonication. Iranian Jouranal of Nutrition Science and Food Technology, 8 (4): 175-188.
24
Mozafari, M.R. 2005. Liposomes: an overview of manufacturing techniques. Cellular and Molecular Biology Letters, 10: 711–719.
25
Mozafari, M.R., Khosravi-Darani, K., Borazan, G.G., Cui, J., Pardakhty, A., & Yurdugul, S. 2008. Encapsulation of food ingredients using nanoliposome technology. International Journal of Food Properties, 11: 833-844.
26
Mozafari, M.R., Johnson, Ch., Hotziantoniou, S., & Demetzos, C. 2008. Nanoliposomes and their applications in food nanotechnology. Journal of Liposome Research, 18: 309–327.
27
Nacke, C., & Schrader, J. 2011. Liposome based solubilisation of carotenoid substrates for enzymatic conversion in aqueous media. Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic, 71: 133–138.
28
Rasti, B., Jinap, E., Mozafari, M.R., & Yazid, A.M. 2012. Comparative study of the oxidative and physical stability of liposomal and nanoliposomal polyunsaturated fatty acids prepared with conventional and Mozafari methods. Food Chemistry, 135: 2761–2770.
29
Rauscher, R., Edenharder, R., & Platt, K.L. 1998. In vitro antimutagenic and in vivo anticlastogenic effects of carotenoids and solvent extracts from fruits and vegetables rich in carotenoids. Mutation Research, 413: 129–142.
30
Rudra, A., Deepa, R.M., Ghosh, M.K., Ghosh, S., & Mukherjee, B. 2010. Doxorubicin-loaded phosphatidylethanolamineconjugated nanoliposomes: in vitro characterization and their accumulation in liver, kidneys, and lungs in rats. International Journal of Nanomedicine, 5: 811-823.
31
Sagalowics, L., & Leser, M. 2010. Delivery systems for liquid food products. Current Opinion in Colloid and Interface Science, 15: 61–72.
32
Suh, M., Yoo, S.H., & Lee, H.G. 2007. Antioxidative activity and structural stability of microencapsulated gamma-Oryzanol in heat-treated lards. Food Chemistry, 6: 1065-1070.
33
Schuler, I., Duportail, G., Glasser, N., Benveniste, P., & Hartmann, M. A. 1990. Soybean phosphatidylcholine vesicles containing plant sterols: a fluorescence anisotropy study. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) Biomembranes, 1028 (1): 82- 88.
34
Seetapan, N., Bejrapha, P., Srinuanchai, W., Puttipipatkhachorn, S., & Ruktanonchai, U. 2010. Nondestructive rheological measurement of aqueous dispersions of solid lipid nanoparticles: effects of lipid types and concentrations on dispersion consistency. Drug Development and Industrial Pharmacy, 36(9): 1–11.
35
Tan, H. W., & Misran, M. 2012. Characterization of fatty acid liposome coated with low-molecular-weight chitosan. Journal of Liposome Research, 22 (4): 329–335.
36
Taylor, T.M., Davidson, P.M., Bruce, B., & Weiss, J. 2005. Liposomal nanocapsules in food science and agriculture. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 45: 587–605.
37
Taylor, T.M., Gaysinksy, S., Davidson, P.M., Bruce, B.D., & Weiss, J. 2007. Characterization of antimicrobial bearing liposomes by zeta-potential, vesicle size and encapsulation efficiency. Food Biophysics, 2: 1−9.
38
Viriyaroj, A., Ngawhirunpat, T., Sukma, M., Akkaramongkolporn, P., Ruktanonchai, U., & Opanasopit P. 2009. Physicochemical properties and antioxidant activity of gamma-oryzanol-loaded liposome formulations for topical use. Pharmaceutical Development and Technology, 6: 665–671.
39
Xia, S., Xu, S., & Zhang, X. 2006. Optimization in the preparation of coenzyme Q10 nanoliposomes. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 17: 6358–6366.
40
Yin, L.J., Chu, B.S., Kobayashi I., & Nakajima, M. 2009. Performance of selected emulsifiers and their combinations in the preparation of β-carotene nanodispersions. Food Hydrocolloids, 23: 1617-1622.
41
Yurdugul, S., & Mozafari, M.R. 2004. Recent advances in micro- and nanoencapsulation of food ingredients. Cellular and Molecular Biology Letters, 9: 64–65.
42
Zalb, S., Navarro, I., Troconiz, I F., Ilarduya, C. T. & Garrido, M. 2012. Application of different methods to formulate PEG-liposomes of oxaliplatin: evaluation in vitro and in vivo. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, 81: 273–280.
43