TY - JOUR ID - 119294 TI - تشخیص تقلب روغن حیوانی افزوده‌شده به روغن گیاهی با استفاده از میزان استرول‌ها: مطالعۀ موردی روغن‌زیتون حاوی لارد JO - پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی JA - JRIFST LA - fa SN - 2252-0937 AU - کاشی, مریم AU - طالب پور, زهرا AU - جنت, بهروز AD - دانش‌آموختۀ کارشناسی ارشد، گروه شیمی، دانشکده فیزیک و شیمی، دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران AD - دانشیار، گروه شیمی، دانشکده فیزیک و شیمی، دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران AD - دانشیار، مرکز ملی تحقیقات حلال، سازمان غذا و دارو، تهران، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 9 IS - 3 SP - 339 EP - 350 KW - بتاسیتوسترول KW - تقلب در روغن زیتون KW - کلسترول KW - کمپسترول KW - لارد DO - 10.22101/JRIFST.2020.254631.1194 N2 - در این پژوهش، نوع و میزان استرول‌های موجود در روغن‌های گیاهی (زیتون، کانولا، ذرت، کنجد و آفتاب‌گردان) و چربی خوک (لارد) با روش استخراج مایع-مایع و آنالیز با کروماتوگرافی گازی-طیف‌سنجی جرمی بررسی شد. همچنین استرول‌های موجود با مقایسۀ طیف جرمی ثبت‌شده با کتابخانۀ دستگاه،‌ شناسایی شدند. به‌منظور اندازه‌گیری کمّی استرول‌ها، منحنی درجه‌بندی با ضریب‌های رگرسیون بزرگ‌تر از 0/99 به‌دست آمد. حد تشخیص روش پیشنهادی برای سه ترکیب بتا-سیتوسترول، کمپسترول و کلسترول به‌ترتیب 0/48، 2/38 و 0/44 میلی‌گرم بر لیتر بود. صحت و دقت روش با محاسبۀ بازیابی و انحراف استاندارد نسبی در یک روز و بین روز محاسبه شد. نتایج بازیابی 109-95 درصد و انحراف استاندارد نسبی کمتر از 9 درصد را نشان دادند. همچنین مشخص شد مقدار کلسترول لارد بیش از 5 برابر روغن‌های دیگر است. در ادامه، مخلوط‌هایی از یک نوع روغن گیاهی (روغن‌زیتون فرابکر) و لارد تهیه و با روش پیشنهادی آنالیز شدند. ارتباط غلظت کلسترول برحسب درصد لارد اضافه‌شده با ضریب همبستگی بزرگ‌تر از 0/99، خطی به‌دست آمد و با استفاده از روش پیشنهادی، تشخیص 1 درصد لارد در روغن‌زیتون با خطای کمتر از 3 درصد امکان‌پذیر بود. از نتایج این روش می‌توان برای تشخیص تقلب در سایر روغن‌های گیاهی (فاقد کلسترول) با چربی‌های حاوی کلسترول نیز استفاده کرد. UR - https://journals.rifst.ac.ir/article_119294.html L1 - https://journals.rifst.ac.ir/article_119294_f1bb097139becf6cb0ac4638b1e5b893.pdf ER -