TY - JOUR ID - 66564 TI - تأثیر پوشش کیتوزان غنی شده با آلفاتوکوفرول بر فساد اکسایشی چربی موجود در ماهی قزل آلای پرورشی (Oncorhynchus mykiss) طی دوره‌ی یخچال گذاری JO - پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی JA - JRIFST LA - fa SN - 2252-0937 AU - طلوعی, هانیه AU - مهتدی نیا, جواد AU - عارف حسینی, سید رفیع AU - اصغری جعفرآبادی, محمد AD - کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز AD - دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز AD - استادیار مرکز تحقیقات تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز AD - استادیار گروه آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 1 IS - 3 SP - 153 EP - 164 KW - آلفا توکوفرول KW - اکسایش KW - قزل آلا KW - کیتوزان DO - 10.22101/JRIFST.2012.12.20.131 N2 - اسیدهای چرب امگا-3 به عنوان بخش مهمی از رژیم غذایی جهت سلامت و پیشگیری از بیماری به کار گرفته می شوند. ماهی عمده ترین منبع این گروه از اسیدهای چرب به شمار می­آید از اینرو محافظت از ماهی در برابر انواع فساد اکسایشی ضرورت می­یابد. در این بررسی به منظور کاهش فساد اکسایشی روغن موجود در قزل‌آلای پرورشی از آنتی اکسیدان آلفا توکوفرول در پوشش استفاده شد. به این منظور محلول 2 درصد کیتوزان و کیتوزان حاوی 0/2 و 0/4 درصد از آلفا توکوفرول تهیه شد. نمونه­ها طی 28روز یخچال گذاری، در دوره های 7 روزه تحت آزمون­های عدد پراکسید (PV)، شاخص آنیسیدین (AV)، شاخص توتوکس ((TV و اسیدهای چرب آزاد (FFA) قرار گرفتند. همچنین ساختار اسیدهای چرب به روش کروماتوگرافی گازی تعیین گردید. براساس نتایج آنالیز آماری مقادیر عدد پراکسید، شاخص آنیسیدین، شاخص توتوکس، اسیدهای چرب آزاد، درصد کل اسیدهای چرب امگا-3 و نسبت اسید چرب دوکوزاهگزانوئیک به اسید چرب پالمتیک در تیمارهای پوشش دار در مقایسه با نمونه شاهد، تغییرات کمتری در دوره­ی نگهداری از خود نشان دادند. در متغیرهای PV،AV ،TV وFFA  تفاوت معنی داری بین دو نوع تیمار کیتوزان و کیتوزان- آلفاتوکوفرول مشاهده شد (0/05>P). کمترین شدت فساد اکسایشی به قزل آلای تیمار شده با کیتوزان حاوی 0/4 درصد آلفا توکوفرول مربوط بود. UR - https://journals.rifst.ac.ir/article_66564.html L1 - https://journals.rifst.ac.ir/article_66564_d404af69ca652df4c1398e1129e0a076.pdf ER -