TY - JOUR ID - 67285 TI - بررسی سینتیک و بهینه‌سازی شرایط رشد مخمر کلویورومایسس مارکسیانوس به منظور تولید بیو‌امولسیفایر مانان با استفاده از پودر آب‌پنیر JO - پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی JA - JRIFST LA - fa SN - 2252-0937 AU - محمدزاده, جلال AU - طباطبائی یزدی, فریده AU - مرتضوی, سیدعلی AU - کدخدایی, رسول AU - کوچکی, آرش AD - دانشجوی دکترای گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد AD - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد AD - استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد AD - دانشیار گروه نانو‌فناوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 3 IS - 3 SP - 211 EP - 226 KW - بهینه‌سازی KW - روش سطح پاسخ KW - کلویورومایسس مارکسیانوس KW - مانان‌/‌مانو‌‌پروتئین DO - 10.22101/JRIFST.2014.10.23.332 N2 - مانان، گلیکو‌پروتئینی است که از واحد‌های مانوز متصل به پروتئین تشکیل شده و با دارا بودن ساختار ترکیبات آمفی فیلیک طبیعی، می‌تواند به عنوان بیو‌امولسیفایر مورد استفاده قرار گیرد. لذا در این تحقیق، تولید مانان توسط مخمر کلویورومایسس مارکسیانوس (PTCC:5194, CBS 6432) با استفاده از روش ترکیبی طرح کسری از فاکتوریل کامل و سطح پاسخ با تعیین تاثیر متغیر‌های غلظت لاکتوز بر پایه پودر آب‌پنیر، غلظت عصاره مخمر، فعال‌کننده آنزیمی، pH، دما و حجم مایه تلقیح مورد آزمایش‌های غربال‌گری و بهینه‌سازی قرار گرفت. نتایج نشان داد چهار متغیر غلظت‌های لاکتوز و عصاره مخمر،pH  و دما بیشترین تاثیر را بر تولید مانان داشتند (0/05>P). بهینه‌سازی عوامل موثر با روش سطح پاسخ، شرایط مناسب تولید مانان را با بیشینه 209/23 (میلی‌گرم در صد میلی‌لیتر محیط) در غلظت‌های 52/60 گرم بر لیتر لاکتوز، 10/38 گرم بر لیتر عصاره مخمر، pH برابر 5/36 و دمای 31/90 درجه سانتی‌گراد با سرعت بیشینه رشد ویژه 0/401 (بر ساعت) نشان داد.‌ همچنین نتایج حاکی از آن بود که مدل مونود با ضریب همبستگی بالا (0/998) می‌تواند جهت پیشگویی رفتار رشد مخمر و تولید مانان مورد استفاده قرار گیرد. UR - https://journals.rifst.ac.ir/article_67285.html L1 - https://journals.rifst.ac.ir/article_67285_ef38792fc95335419004954180b831a6.pdf ER -