TY - JOUR ID - 68046 TI - بررسی سینتیک خشک‌شدن لایه نازک آلوی پیش‌تیمارشده به‌صورت همزمان با امواج فراصوت و آبگیری اسمزی JO - پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی JA - JRIFST LA - fa SN - 2252-0937 AU - قربانی, رسول AU - دهقان نیا, جلال AU - سیدلو هریس, سیدصادق AU - قنبرزاده, بابک AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز AD - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز AD - دانشیار گروه مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز AD - استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 4 IS - 1 SP - 35 EP - 52 KW - آبگیری اسمزی KW - امواج فراصوت KW - ضریب انتشار مؤثر رطوبت KW - مدل‎سازی DO - 10.22101/JRIFST.2015.05.10.413 N2 - امواج فرا­صوت یکی از فناوری­‎های نو­ظهور است که کاربرد آن در خشک­‎کردن مواد غذایی با هدف کاهش زمان مورد نیاز فرآیند و بهبود ویژگی‎­های کیفی محصول خشک‎­شده، روز به روز در حال گسترش است. در این پژوهش، تاًثیر به‎­کارگیری همزمان پیش­‎تیمار­های امواج فرا­صوت و آبگیری اسمزی بر خشک­‎شدن لایه نازک آلو در دمای 80 درجه سانتی‎­گراد و سرعت هوای 1/4 متر بر ثانیه مورد بررسی قرار گرفت. پیش‎­تیمار­های انجام‎­شده شامل امواج فرا­صوت در دو زمان 10 و 30 دقیقه، غلظت محلول اسمزی در دو بریکس 50 و 70 و آب‎­زدایی اسمزی در چهار زمان 60، 120، 180 و 240 دقیقه بودند. نتایج نشان داد که افزایش زمان امواج فرا­صوت، غلظت محلول اسمزی و زمان فرآیند اسمز، باعث کاهش زمان خشک‎­شدن و افزایش ضریب انتشار مؤثر رطوبت در مقایسه با تیمار شاهد می‎­شود. علاوه بر این، به‎­منظور توصیف روند صحیح خشک‎­شدن، داده­‎های حاصل از آزمایش توسط چند مدل تجربی به­‎همراه مدل‎­های پیشنهادی جدید در این پژوهش برازش شدند. سپس، یکی از مدل­‎های پیشنهادی بر اساس معیار­های ضریب تبیین (R2)، ریشه متوسط خطای داده‎­ها (RMSE) و مجموع مربعات خطا (SSE) به عنوان بهترین مدل پیش‎­بینی‎­کننده فرآیند خشک‎­شدن آلو تحت شرایط مورد آزمایش انتخاب و پس از انجام آنالیز رگرسیونی چند­متغیره مدل انتخابی، رابطه بین ضرایب مدل با متغیرهای به‎­کار رفته در این پژوهش به­‎دست آمد. UR - https://journals.rifst.ac.ir/article_68046.html L1 - https://journals.rifst.ac.ir/article_68046_827705e2dbfe3d551f95ee8d7fa55a0f.pdf ER -