TY - JOUR ID - 82947 TI - تحلیل تجربی اثر سپر حرارتی بر کاهش مصرف انرژی در ظرف پخت غذا JO - پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی JA - JRIFST LA - fa SN - 2252-0937 AU - زمانی, حسین AU - میرزابابایی, سیدمهدی AU - هاشمیان, سیدمجید AD - استادیار، گروه پژوهشی طراحی ماشین‌آلات مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران AD - استادیار، گروه مکانیک، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 7 IS - 4 SP - 353 EP - 364 KW - انرژی KW - سوخت فسیلی KW - ظرف پخت غذا KW - کاهش مصرف انرژی KW - مصرف انرژی DO - 10.22101/JRIFST.2019.02.23.741 N2 - هدف این تحقیق کاهش مصرف انرژی در فرایند پخت و پز ازطریق استفاده از سپرهای حرارتی پیرامون ظرف غذاست. در این تحقیق که برای اولین بار و به‌صورت آزمایشگاهی انجام شده است اثر سپر حرارتی باتوجه‌به پارامترهای هندسی ظرف (قطر و ارتفاع) و مقدار سیال، بر بازده حرارتی قبل و بعد از جوشش مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان داد که در مرحلۀ قبل از جوشش استفاده از سپر حرارتی مستقل از هندسه و میزان سیال می‌باشد و می‌تواند به‌طور متوسط 20 درصد انرژی مصرفی را کاهش دهد. همچنین نشان داده شد که اثر سپر حرارتی در مرحلۀ جوشش تابعی از ارتفاع مایع درون ظرف می‌باشد و برای یک مقدار مشخص انرژی حرارتی ثابت، با افزایش ارتفاع ظرف بدون محدودیت افزایش می‌یابد. درنهایت یک محاسبۀ اقتصادی برای خانوارهای ایرانی نشان می‌دهد که استفاده از سپر حرارتی در فرایند پخت و پز خانگی، موجب صرفه‌جویی در مصرف منابع انرژی گرمایی به ارزش 12/5 میلیون بشکه نفت در سال خواهد شد. UR - https://journals.rifst.ac.ir/article_82947.html L1 - https://journals.rifst.ac.ir/article_82947_d496b73d84a349d3415963ae581ab213.pdf ER -