TY - JOUR ID - 87059 TI - مطالعۀ تأثیر فشار در عرض غشا، pH و غلظت مادۀ فعال سطحی آنیونی SDS بر عملکرد فرایند اولترافیلتراسیون بهبودیافته با مایسل (MEUF) در تصفیۀ پساب لبنی به روش سطح پاسخ JO - پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی JA - JRIFST LA - fa SN - 2252-0937 AU - آراسته نوده, علی AU - خسرویار, سوسن AU - حکیم زاده, وحید AD - دانشیار، گروه مهندسی شیمی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران AD - استادیار، گروه مهندسی شیمی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران AD - استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 8 IS - 1 SP - 67 EP - 78 KW - اولترافیلتراسیون بهبودیافته KW - پساب لبنی KW - سطح پاسخ KW - عامل فعال سطحی KW - مایسل DO - 10.22101/jrifst.2019.04.30.816 N2 - عوامل فعال سطحی به‌علت توانایی در به‌دام‌انداختن ترکیبات آلی سمی و فلزات سنگین در تصفیۀ پساب‌های صنعتی به‌طور گسترده‌ای در بهبود فرایندهای غشایی به‌کار می‌روند. در این تحقیق به جهت بهبود روش اولترافیلتراسیون در تصفیۀ پساب لبنی به‌منظور کاهش اکسیژن لازم برای اکسیداسیون شیمیایی ترکیبات آلی (COD)، مواد جامد نامحلول کل (TDS)، کدورت و بهبود شار غشا از روش اولترافیلتراسیون بهبودیافته با مایسل (MEUF) استفاده شد. اهمیت سه فاکتور عملیاتی غلظت عامل فعال سطحی آنیونی (SDS)، اختلاف فشار و pH و اثرات متقابل آنها با استفاده از روش پاسخ سطح و طراحی باکس ـ بنکن موردارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش‌ها نشان داد که فاکتور غلظت عامل فعال سطحی آنیونی به‌عنوان یکی از تأثیرگذارترین فاکتورها، به‌دلیل تشکیل لایۀ پلاریزاسیون غلظتی و افزایش تعداد مایسل‌ها اثر منفی بر شار تراوه داشته اما ازسوی‌دیگر دفع شاخص‌های آلودگی را بهبود داد. همچنین در فشارهای عملیاتی بالا به‌دلیل فشرده‌شدن مایسل‌ها میزان دفع شاخص‌های آلودگی کاهش یافت. علاوه‌‌‌برآن افزایش pH باعث افزایش میزان دفع COD، TDS و کدورت گردید. UR - https://journals.rifst.ac.ir/article_87059.html L1 - https://journals.rifst.ac.ir/article_87059_a5291dbd62478c971fd719665a86443c.pdf ER -