TY - JOUR ID - 90989 TI - بهینه‌سازی فرایند استخراج ژلاتین، از ضایعات پوست گوسفند با استفاده از آنزیم آلکالاز به‌روش سطح پاسخ JO - پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی JA - JRIFST LA - fa SN - 2252-0937 AU - زارعی, مهدی AU - مظاهری طهرانی, مصطفی AU - رشیدی, حسن AU - فتحی نجفی, محسن AD - دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران AD - استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران AD - استادیار، گروه صنایع غذایی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران AD - استادیار، مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی ـ شعبه مشهد، مشهد، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 8 IS - 2 SP - 125 EP - 136 KW - استخراج آنزیمی KW - ژلاتین KW - سطح پاسخ KW - ضایعات پوست گوسفند DO - 10.22101/JRIFST.2019.07.22.822 N2 - در این تحقیق، شرایط بهینۀ استخراج آنزیمی ژلاتین از ضایعات پوست گوسفند با استفاده از اثر سه متغیر، غلظت آنزیم (0/5-2/5 درصد)، زمان هیدرولیز (60-240 دقیقه) و دمای استخراج (60-80 درجۀ سانتی‌گراد) تعیین شد. اثر این سه متغیر بر بازده استخراج، استحکام ژل، ویسکوزیته، درجۀ هیدرولیز، نقطۀ ذوب و تعیین الگوی الکتروفورز بررسی شد و نتایج حاصل با کمک طرح آزمایشی مرکب مرکزی به‌ روش سطح پاسخ، تجزیه‌وتحلیل شدند. فاکتور عدم برازش نیز برای تمامی صفات مذکور در سطح 95 درصد معنی‌دار نبود. براین‌اساس معلوم شد که دمای استخراج 60 درجۀ سانتی‌گراد، با 0/5 درصد غلظت آنزیم و 166 دقیقه زمان هیدرولیز، شرایط مطلوبی برای به‌دست‌آوردن بیشترین بازده استخراج (11/03 درصد) و بهترین درجۀ هیدرولیز (23 درصد) است. علاوه‌بر این، اثر این سه متغیر روی ویسکوزیته، استحکام ژل و نقطۀ ذوب نیز معنی‌دار بود و در شرایط بهینه، استحکام ژل 175/33 گرم، ویسکوزیته 3/26 میلی‌پاسکال بر ثانیه و نقطۀ ذوب 25/39 درجۀ سانتی‌گراد به‌دست آمد. UR - https://journals.rifst.ac.ir/article_90989.html L1 - https://journals.rifst.ac.ir/article_90989_224f12e09ca537032fee32191ed42b40.pdf ER -