نوع مقاله: مقاله کامل پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذائی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استادیار گروه علوم و صنایع غذائی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

میوه ازگیل یکی از میوه های بومی مناطق شمالی ایران است که علاوه بر استفاده خوراکی مصارف زیادی در درمان های خانگی دارد. در این پژوهش ویژگی های آنتی اکسیدانی و میزان ترکیبات فنولی کل استخراج شده از میوه ازگیل (.Mespilus germanica L) با استفاده حلال های استون، متانول و اتانول 80 درصد و آب مورد ارزیابی قرار گرفت. بالاترین میزان ترکیبات فنولی با استون 80 درصد و پس از آن با متانول، اتانول و آب حاصل شد. مقدار کل ترکیبات فنولی عصاره ی استونی برابر با 7/437 گرم معادل گالیک اسید در 100 گرم ماده خشک بود. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با آزمون های به دام اندازی رادیکال های آزاد DPPH، قدرت احیا کنندگی آهن 3 ظرفیتی و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل بررسی شده و با آنتی اکسیدان سنتزی BHT مقایسه گردید. عصاره استونی بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی را در تمام آزمون های انجام شده نشان داد. بعلاوه تاثیر دما (50 و 100 درجه سانتی گراد) و (3، 5، 7، 9) pH روی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره مورد بررسی قرار گرفت. دمای 50 درجه سانتی گراد تآثیری روی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره نداشت و بالاترین پایداری عصاره در pH برابر 5 مشاهده شد. نتایج نشان داد میوه ازگیل با داشتن فعالیت آنتی اکسیدانی قابل توجه، منبعی غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی است.

کلیدواژه‌ها

Arabshahi-Delouee, S. & Urooj, A. 2007. Antioxidant properties of various solvent extracts of mulberry (Morus indica L. ) leaves. Food Chemistry, 102: 1233–1240.

Ammar, A. S., Mohsen, S. M. 2009. Total phenolic contents and antioxidant activity of corn tassel extracts. Food Chemistry, 112: 595–598.

Ayaz, F.A., Demir, O., Torun, H., Kadioglu, Y. & Colak, A. 2008. Characterization of polyphenoloxidase (PPO) and total phenolic contents in medlar (Mespilus germanica L.) fruit during ripening and over ripening. Food Chemistry, 106: 291–298.

Ayaz, F. A., Glew, R., Sanz, C. & Vanderjagt, D. J. 2003. Changes in sugars, organic acids and amino acids in medlar (Mespilus germanica L.) during fruit development and maturation. Food Chemistry, 83: 363–369.

Castenmiller, J. J. M., Linssen, J. P. H., Heinonen, I. M., Hopia, A. I., Schwarz, K. & Hollmann, P. C. H. 2002. Antioxidant properties of differently processed spinach products. Nahrung/Food, 46: 290–293.

Dincer, B., Colak, A., Aydin, N., Kadioglu, A. & Guner, S. 2002. Characterization of polyphenoloxidase from medlar fruits (Mespilus germanica L., Rosaceae). Food Chemistry, 77: 1–7.

Gazzani, G., Papetti, A., Massolini, G. & Daglia, M. 1998. Antioxidative and pro-oxidant activity of water soluble components of some common diet vegetables and the effect of thermal treatment. Food Chemistry, 6:4118–4122.

Hackman, R. M., Zhu, Q. Y., Ensunsa, J. L., Holt, R. R. & Keen, C. L. 2002. Antioxidative activities of oolong tea. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50:6929–6934.

Huang, D., Ou B. & Prior, R. L. 2005. The chemistry behind antioxidant capacity assays. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53: 1841–1856.

Javanmardi, L., Stushnoff, C., Locke, E., and Vivanco,  J. M. 2003. Antioxidant activity and total phenolic contents of Iranian Ocimum accessions. Food Chemistry, 83:547–550.

Khoshbakht, K. & Hammer, K. 2005. Notes on neglected and underutilized crops, Savadkouh (Iran) – an evolutionary centre for fruit trees and shrubs. Genetic Resources and Crop Evolution, 1–11.

Mansour, E. H. & Khalil, A. H. 2000. Evaluation of antioxidant activity of some plant extracts and their application to ground beef patties. Food Chemistry, 69: 135–141.

Mohan P. S., Siddhuraju P. & Becker K. 2002. Studies on the antioxidant activity of Indian Laburnum (Cassia fistula L.): a preliminary assessment of crude extracts from stem bark, leaves, flowers and fruit pulp. Food Chemistry, 79: 61–67.

Ozcan M., Hacıseferogulları, H., Sonmete, M. H. & Ozbek, O. 2005. Physical and chemical parameters of wild medlar )Mespilus germanica L.) fruit grown in Turkey. Journal of Food Engineering, 69: 1-7.

Prieto, P., Pineda, M. & Aguilar, M. 1999. Spectrophotometric quantitation of antioxidant capacity through the formation of a phosphomolybdenum complex: specific application to the determination of vitamin E. Analytical Biochemistry, 269: 337-341.

Rakic, S., Petrovic, S., Kukic, J., Jadranin, M., Tesevic, V., Povrenovic, D. & Siler-Marinkovic, S. 2007. Influence of thermal treatment on phenolic compounds and antioxidant properties of oak acorns from Serbia. Food Chemistry, 104: 830-834.

Sanchez-Moreno, C., Larrauri, J. A. & Saura-Calixto, F.1999. Free radical scavenging capacity and inhibition of lipid oxidation of wines, grape juices and related polyphenolic constituents. Food Research International, 32:407–412.

Serrano, J., Goñi, I., Saura-Calixto, F. 2006. Food antioxidant capacity determined by chemical methods may underestimate the physiological antioxidant capacity. Food Research International, 40: 15–21.

Shimada, K., Fujikawa, K., Yahara, K., & Nakamura, T. 1992. Antioxidative properties of xanthin on autoxidation of soybean oil in cyclodextrin emulsion. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 40: 945-948.

Shi, J., Nawaz, H., Pohorly, J. & Mittal, G. 2005. Extraction of Polyphenolics from Plant Material for Functional Foods–Engineering and Technology. Food Reviews International, 21: 1–12.           

Silva, E. M., Souza, J. N. S., Rogez, H., Rees, J. F. & Larondelle, Y. 2006. Antioxidant activities and polyphenolic contents of fifteen selected plant species from the Amazonian region. Food Chemistry,101: 1012–1018.

Uggla, M., Gao, X., Bjork, L. & Trajkovski, V. 2000. Evaluation of antioxidant activities of rosehip ethanol extracts in different test systems. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 80: 2021–2027.

Vasco, C., Ruales, J. & Kamal-Eldin, A. 2008. Total phenolic compounds and antioxidant capacities of major fruits from Ecuador. Food Chemistry, 111: 816–823.

Yen, G. C., Duh, P. D. & Tsai, C. L. 1993. Relationship between  antioxidant activity and maturity of peanut hulls. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 41: 67–70.

Yildirim, A., Mavi, A. & Kara, A. A. 2001. Determination of antioxidant and antimicrobial activities of Rumex crispus L. extracts. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49: 4083-4089.