نوع مقاله: مقاله کامل پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

2 دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

اثرات افزودن هیدروکسی‌پروپیل‌سلولز (HPC) روی نفوذپذیری به بخار آب، اکسیژن و خواص مکانیکی گلوتن حاوی گلیسرول (10 و 20 درصد وزنی گلوتن) در سه رطوبت نسبی (75 درصد و 52 ,32=RH) بررسی شدند. میزان نفوذپذیری فیلم‌ها نسبت به بخار آب (WVP) با استفاده از روش مهاجرت رطوبت از فنجانک‌ها و میزان نفوذپذیری به اکسیژن ((OTR ازطریق اندازه‌گیری عدد پراکسید روغن موجود در فنجانک‌ها اندازه‎گیری شدند. خواص مکانیکی لایه‌های نازک با استفاده از دستگاه کشش اندازه‌گیری شدند. بررسی ریزساختار و ساختار فیلم‌ها به‌ترتیب توسط میکروسکوپ الکترونی (SEM) و اسپکتروسکوپی مادون‌قرمز (FTIR) انجام شدند. نتایج نشان داد که مقدار نفوذپذیری به بخار آب فیلم‌های گلوتن-HPC-گلیسرول با افزایش غلظت گلیسرول افزایش یافت (0/05>P). در رطوبت‌های نسبی 32 درصد و 52 درصد نفوذپذیری به اکسیژن در فیلم‎های گلوتن-گلیسرول (حاوی 20 درصد) و گلوتن-HPC-گلیسرول (حاوی 10 درصد) در مقایسه با سایر فیلم‌ها کمتر بود (0/05>P). مقاومت به کشش در فیلم‎ها با افزایش HPC و کاهش گلیسرول افزایش یافت (0/05>P)، درحالی‌که درصد ازدیاد طول آنها با افزایش مقدار گلیسرول افزایش یافت.

کلیدواژه‌ها

جوانمرد، م. و بصیری، ع.ر. 1385. بررسی امکان تهیۀ فیلم زیست سازگار از نشاستۀ نخود و تأثیر رطوبت نسبی و پلاستی سایزر بر ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی آن. مجله علوم محیطی،4(2): 71-64.

مرتضویان، ا.م.، عزیزی، م.ح. و سهراب‌وندی، س. 1389. فیلم‌های خوراکی: شاخص‌های کیفی و روش‌های تولید. فصلنامه علوم و صنایع غذایی، 7(4): 117-107.

Cherian, G., Gennadios, A., Weller, C., & Chinachoti, P. 1995. Thermomechanical behavior of wheat gluten films: Effect of sucrose, glycerin, & sorbitoll. Cereal Chemistry, 72(1):1-6.

Chick, J., & Ustunol, Z. 1998. Mechanical and barrier properties of lactic acid and rennet precipitated casein-based edible films. Journal of Food Science, 63(6):1024-1027.

Cho, S.W., Blomfeldt, T.O. J., Halonen, H., allstedt, M.G., & Hedenqvist, M.S. 2012. Wheat gluten-laminated paperboard with improvedmoisture barrier properties: a new concept using a plasticizer (glycerol) containing a hydrophobic component (oleic acid). International Journal of Polymer Science, 2012:1-9.

Fakhouri, F.M., Tanada-Palmu, P.S., & Grosso, C.R. F. 2004. Characterization of composite biofilms of wheat gluten and cellulose acetate phthalate. Brazilian Journal of Chemical Engineering, 21(2):261-264.

Gennadios, A., Weller, C.L., & Gooding, C.H. 1994. Measurement errors in water vapor permeability of highly permeable, hydrophilic edible films. Journal of Food Engineering. 21(4):395-409.

Ghanbarzadeh, B., Oromiehie, A., Musavi, M., Rezayi, K., Razmi, E., & Milani, J. 2006. Investigation of water vapour permeability, hydrophobicity and morphology of zein films plasticized by polyols. Iranian Polymer Journal, 15(9):691-700.

Intl, A.S.T.M. 2001. Standard test method for tensile properties of thin plastic sheeting. D 882-01. Annual book of ASTM standards. Philadelphia, Pa.: ASTM Intl. p, 162-70.

Irissin-Mangata, J., Bauduin, G., Boutevin, B., & Gontard, N. 2001. New plasticizers for wheat gluten films. European Polymer Journal, 37(8):1533-1541.

Jonhed, B.A., Andersson, C., & Järnström, L. 2008. Effects of film forming and hydrophobic properties of starches on surface sized packaging paper. Packaging Technology and Science, 21(3):123-135.

Kayserilioglu, B.S., Bakir, U., Yilmaz, L., & Akkas, N. 2003. Use of xylan, an agricultural by-product, in wheat gluten based biodegradable films: mechanical, solubility and water vapor transfer rate properties. Bioresource Technology, 87(3):239-246.

Lens, J.P., de Graaf, A.L, Stevels, W.M., Dietz, C.H.J.T., Verhelst, K.C.S., Vereijken, J.M., & Kolster, P. 2003. Influence of processing and storage conditions on the mechanical and barrier properties of films cast from aqueous wheat gluten dispersions. Industrial Crops and Products, 17(2):119-130.

Marcuzzo, E., Peressini, D., Debeaufort, F., & Sensidoni, A. 2010. Effect of ultrasound treatment on properties of gluten-based film. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 11(3):451-457.

Mojumdar, S.C., Moresoli, C., Simon, L.C., & Legge, R.L. 2011. Edible wheat gluten (WG) protein films Preparation, thermal, mechanical and spectral properties. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 104(3):929-936.

Ou, S., Wang, Y., Tang, S., Huang, C., & Jackson, M.G. 2005. Role of ferulic acid in preparing edible films from soy protein isolate. Journal of Food Engineering. 70(2):205-210.

Pereda, M., Amica, G., Rácz, I., & Marcovich, N.E. 2011. Preparation and characterization of sodium caseinate films reinforced with cellulose derivatives. Carbohydrate Polymers, 86(2):1014-1021.

Pranotoa, Y., Lee, C.M., & Park, H.J. 2007. Characterizations of fish gelatin films added with gellan and k-carrageenan. LWT- Food Science and Technology, 40(5):766-774.

Roy, S., Gennadios, A., Weller, C.I., & Testin, R.F. 2000. Water vapor transport parameters of a cast wheat gluten film. Industrial Crops and Products, 11(1):43-50.

Sengul, G., Demirci, S., & Caykara, T. 2009(a). Preparation, characterization, and surface energetics of hydroxypropyl cellulose/polyethylenimine blends. Journal of Applied Polymer Science, 114(5):2751-2754.

Sengul, G., Demirci, S., Corekci, S., & Caykara, T. 2009(b). Annealing effect on surface segregation behavior of hydroxypropylcellulose/ polyethylenimine blend films. Applied Surface Science, 255(7):7703-7707.

Siracusa, V., Rocculi, P., RomanI, S., & Dalla Rosa, M. 2008. Biodegradable polymers for food packaging.Trends in Food Science and Technology, 19(12):634-643.

Sohail, S.S., Wang, B., Biswas, M.A.S., & Oh, J.H. 2006. Physical, morphological, and barrier properties of edible casein films with wax applications. Food Chemistry & Toxicology, 71(4):255-259.

Song, Y., & Zheng, Q. 2008. Improved tensile strength of glycerol-plasticized gluten bioplastic containing hydrophobic liquids. Bioresource Technology, 99(16):7665-7671.

Song, Y., Zheng, Q., & Liu, C. 2008. Green biocomposites from wheat gluten and hydroxyethyl cellulose: prpperties. Industrial Grops And Products, 28(1):56-62.

Sun, S., Song, Y., & Zheng, Q. 2007. Morphologies and properties of thermo-molded biodegradable plastics based on glycerol-plasticized wheat gluten. Food Hydrocolloids, 21(7):1005-1013.

Wittaya, T., & Sopanodora, P. 2009. Effect of some process parameters on the properties of edible film produced from lizard fish (Saurida undosquamis) muscle. KMITL Science and Technology Journal, 9(1):27-42.

Yakimets, I., Wellner, N., Smith, A.C, Wilson, R.H., Farhat, I., & Mitchell, J. 2007. Effect of water content on the fracture behaviour of hydroxypropyl cellulose films studied by the essential work of fracture method. Mechanics of Materials, 39(5):500-512.

Zuo, M., Song, Y., & Zheng, Q. 2009. Preparation and properties of wheat gluten / methylcellulose binary blend film casting from aqueous ammonia: a comparison with compression molded composites. Journal of Food Engineering, 91(3):415-422.