معصومه مقیمی؛ عادل بیگ بابایی؛ حمید بخش آبادی؛ مرتضی محمدی؛ شیلان رشیدزاده
چکیده
روغن کُلزا در مقایسه با روغنهای آفتابگردان، ذرت و سویا بهدلیل حضور اسیدهای چرب غیراشباع و فاقد کلسترول از کیفیت تغذیهای بالاتری برخوردار است. در این تحقیق، اثر زمان فرایند ریزموج (0، 30، 60، 90، 120، 150، 180، 210، 240 و270 ثانیه) را بر میزان ترکیبات فنلی، پایداری اکسایشی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن کُلزا ازقبیل راندمان استخراج روغن، دانسیته، ...
بیشتر
روغن کُلزا در مقایسه با روغنهای آفتابگردان، ذرت و سویا بهدلیل حضور اسیدهای چرب غیراشباع و فاقد کلسترول از کیفیت تغذیهای بالاتری برخوردار است. در این تحقیق، اثر زمان فرایند ریزموج (0، 30، 60، 90، 120، 150، 180، 210، 240 و270 ثانیه) را بر میزان ترکیبات فنلی، پایداری اکسایشی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن کُلزا ازقبیل راندمان استخراج روغن، دانسیته، ضریب شکست و اسیدیتۀ روغن با استفاده از طرح کاملاً تصادفی ساده با 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان فرایند ریزموج، دانسیته و شاخص رنگ روغن افزایش یافت. افزایش زمان فرایند ریزموج در ابتدا منجربهافزایش راندمان استخراج روغن، اسیدیته، پایداری اکسایشی و فنل کل گردید و سپس آنها را کاهش داد. برای مثال با افزایش زمان ریزموج تا 240 ثانیه، راندمان استخراج روغن افزایش ولی با افزایش بیشتر زمان فرایند منجربهکاهش راندمان استخراج روغن شد. آنالیز واریانس دادههای حاصل از ضریب شکست روغنها نشان داد که زمان فرایند ریزموج بر ضریب شکست روغنها تأثیر معنیدار نداشت (0/05>P). باتوجهبه اطلاعات بهدستآمده از این تحقیق میتوان بیان داشت که استفاده از فرایند ریزموج (برای 150 ثانیه) بهمنظور تیماردهی دانههای کُلزا قبل از استخراج روغن با پرس مارپیچی در بهبود ویژگیهای کمی و کیفی روغن حاصله مؤثر واقع گردید.
حمید بخش آبادی؛ حبیبالله میرزایی؛ علیرضا قدسولی؛ سیدمهدی جعفری؛ امان محمد ضیاییفر؛ عادل بیگ بابایی
چکیده
در این تحقیق بهمنظور بهینهسازی فرایند استخراج روغن از دانههای سیاهدانه به کمک پیشتیمار میدان الکتریکی متناوب از 3 سطح شدت میدان الکتریکی (0/25، 3/25 و 6/25 کیلووات بر سانتیمتر) و 3 سطح تعداد پالس (10، 30 و 50) استفاده گردید و بعد از اعمال این پیشتیمارها، روغن دانهها با پرس مارپیچی و با سرعتهای متفاوت (11، 34 و 57 دور در دقیقه) استخراج ...
بیشتر
در این تحقیق بهمنظور بهینهسازی فرایند استخراج روغن از دانههای سیاهدانه به کمک پیشتیمار میدان الکتریکی متناوب از 3 سطح شدت میدان الکتریکی (0/25، 3/25 و 6/25 کیلووات بر سانتیمتر) و 3 سطح تعداد پالس (10، 30 و 50) استفاده گردید و بعد از اعمال این پیشتیمارها، روغن دانهها با پرس مارپیچی و با سرعتهای متفاوت (11، 34 و 57 دور در دقیقه) استخراج گردید و میزان راندمان روغنکشی، شاخص رنگ، پایداری اکسیداتیو، ضریب شکست و ترکیبات فنلی کل نمونهها مورد بررسی قرار گرفت. تجزیهوتحلیل آماری و بهینهسازی فرایند به روش سطح پاسخ انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش شدت میدان الکتریکی و تعداد پالس، شاخص رنگ روغن، افزایش ولی میزان پایداری اکسیداتیو در روغن کاهش یافت. نتایج همچنین نشان داد که پارامترهای مورد مطالعه تأثیری بر میزان ضریب شکست نداشتند و با افزایش سرعت دورانی پرس مارپیچی از میزان راندمان روغنکشی کاسته شد. افزایش شدت میدان الکتریکی و تعداد پالسها ابتدا منجربهافزایش راندمان روغنکشی و ترکیبات فنلی کل گردید ولی با افزایش بیشتر این متغیرها، این دو پارامتر کاهش یافت. باتوجهبه نتایج بهینهسازی فرایند میتوان بیان نمود که فرایند میدان الکتریکی متناوب با شدت میدان الکتریکی 1/18 کیلووات بر سانتیمتر، تعداد پالس 48 و پرسی با سرعت دورانی 11/01 دور در دقیقه منجربه رسیدن به حداکثر راندمان استخراج، پایداری اکسیداتیو و ترکیبات فنلی کل گردید.
معصومه مقیمی؛ حمید بخش آبادی؛ مسعود بذرافشان
چکیده
در تکنولوژی استخراج روغن، تیماردهی مناسب دانه قبل از استخراج یکی از مهمترین و ضروریترین مراحل برای تولید محصولی با کیفیت و راندمان بالاست. در این تحقیق بهمنظور مدلسازی فرایند استخراج روغن از دانههای کتان به کمک پیشتیمار مایکروویو از زمانهای مختلف فرایند (90، 180 و 270 ثانیه) و توانهای مختلف (180، 540 و 900 وات) استفاده گردید و ...
بیشتر
در تکنولوژی استخراج روغن، تیماردهی مناسب دانه قبل از استخراج یکی از مهمترین و ضروریترین مراحل برای تولید محصولی با کیفیت و راندمان بالاست. در این تحقیق بهمنظور مدلسازی فرایند استخراج روغن از دانههای کتان به کمک پیشتیمار مایکروویو از زمانهای مختلف فرایند (90، 180 و 270 ثانیه) و توانهای مختلف (180، 540 و 900 وات) استفاده گردید و میزان راندمان استخراج، اسیدیته، ضریب شکست، دانسیته، عدد اسیدی و رنگ روغن استخراجشده با پرس مورد بررسی قرار گرفت. جهت پیشبینی روند تغییرات از ابزار شبکههای عصبی مصنوعی در نرمافزار MATLAB R2013a استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش توان و زمان مایکروویو، راندمان استخراج روغن، اندیس اسیدی و اسیدیته، دانسیته و رنگ روغن افزایش یافت. آنالیز واریانس دادهها مشخص کرد که استفاده از پیشتیمار مایکروویو تأثیری در میزان ضریب شکست روغنها ندارد. با بررسی شبکههای مختلف شبکۀ پسانتشار پیشخور با توپولوژیهای 2-8-6 با ضریب همبستگی بیشتر از 0/999 و میانگین مربعات خطای کمتر از 0/001 و با بهکارگیری تابع فعالسازی لگاریتم سیگموئیدی، الگوی یادگیری جهنده و چرخۀ یادگیری 1000 بهعنوان بهترین مدل عصبی مشخص گردید. نتایج حاصل از مدلهای بهینۀ انتخابشده نیز ارزیابی گردید و این مدلها با ضرایب همبستگی بالا (بیش از 0/844) قادر به پیشبینی روند تغییرات بودند. باتوجهبه دقت بالای مدل عصبی میتوان با اطمینان بالا به پیشبینی این مدلها اعتماد کرده و از این مدلها برای بهینهسازی و کنترل فرایند استفاده نمود که این امر میتواند به صرفهجویی در انرژی و زمان منجر شده و ازطرفدیگر محصول نهایی مطلوبتری را ایجاد کند.
حمید بخش آبادی؛ حبیب الله میرزایی؛ علی رضا قدس ولی؛ امان محمد ضیایی فر؛ عماد آیدانی؛ مرتضی محمدی
چکیده
در این مطالعه، اثر متغیرهای مدت زمان خیساندن و جوانهزنی بر خصوصیات کیفی و کمی عصاره مالت تهیه شده از لاین 20-88-EBYT جو، از جمله راندمان عصارهگیری گرم و سرد، رنگ، ازت محلول، شاخص کلباچ و مواد جامد محلول کل در آزمایشات فاکتوریل 3×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. بیشینهی مقدار راندمان عصارهگیری گرم ...
بیشتر
در این مطالعه، اثر متغیرهای مدت زمان خیساندن و جوانهزنی بر خصوصیات کیفی و کمی عصاره مالت تهیه شده از لاین 20-88-EBYT جو، از جمله راندمان عصارهگیری گرم و سرد، رنگ، ازت محلول، شاخص کلباچ و مواد جامد محلول کل در آزمایشات فاکتوریل 3×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. بیشینهی مقدار راندمان عصارهگیری گرم (60/89 درصد) با استفاده از 24 ساعت خیساندن و 5 روز جوانهزنی به دست آمد. مقدار رنگ عصاره در محدوده ASBC 17/12-8/54 در تغییر بود که بیشترین مقدار رنگ مربوط به عصاره بدست آمده از مالتی با 24 ساعت خیساندن در طی 7 روز جوانهزنی بود. افزایش مدت زمان خیساندن از 24 به 48 ساعت باعث افزایشB° 0/48 در مواد جامد محلول کل گردید و بررسی ضرایب همبستگی میان پارمترها نشان داد که قویترین همبستگی بین شاخص کلباچ و ازت محلول با ضریب تبیین 99/5% بود.