بی بی مرضیه رضوی زاده؛ راضیه نیازمند؛ سمیه حاجی نژاد؛ احسان اکبری
چکیده
در این تحقیق ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و ضدمیکروبی برهموم حاصل از کندوهای زنبورعسل شمال شهر مشهد و نیز محتوی ترکیبات مؤثرۀ موجود در برهموم به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) بهطور کمّی و کیفی تعیین گردیده است. ویژگیهای فیزیکوشیمیایی نمونۀ برهموم (مانند خاکستر، رطوبت، مواد جامد محلول و نامحلول و عناصر فلزی موجود) ...
بیشتر
در این تحقیق ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و ضدمیکروبی برهموم حاصل از کندوهای زنبورعسل شمال شهر مشهد و نیز محتوی ترکیبات مؤثرۀ موجود در برهموم به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) بهطور کمّی و کیفی تعیین گردیده است. ویژگیهای فیزیکوشیمیایی نمونۀ برهموم (مانند خاکستر، رطوبت، مواد جامد محلول و نامحلول و عناصر فلزی موجود) اندازهگیری شدند. مقدار ترکیبات فنلی کل و فلاونوئیدی در عصارۀ اتانولی برهموم بهترتیب 40/216 میلیگرم بر گرم (برحسب اسید گالیک) و 26/40 میلیگرم بر گرم (برحسب کوئرستین) بهدست آمد. آزمونهای ضدمیکروبی نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) عصاره در برابر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مقدار 100 میلیگرم بر میلیلیتر بود درحالیکه در غلظت بهکاررفته برای باکتری اشرشیاکلی MIC بهدست نیامد. همچنین، نتایج آزمون حداقل غلظت کشندگی (MBC) حاکی از آن بود که عصارۀ برهموم روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس تنها اثر مهارکنندگی دارد. ارزیابی محتوی ترکیبات فنلی و فلاونوئیدیدر عصارۀ برهموم به کمک HPLC نشان داد ترکیبات فلاونوئیدی شناساییشده شامل فلاونها (13/350 میلیگرم بر گرم)، فلاونوئیدها (6/375 میلیگرم بر گرم)، فلاونلها (8/235 میلیگرم بر گرم) و فلاونونها (16/825 میلیگرم بر گرم) بودند. براساس نتایج بهدستآمده میتوان از برهموم در صنایع مختلف غذایی و دارویی استفاده کرد.
زهرا احمدیان کوچکسرایی؛ راضیه نیازمند؛ مسعود نجف نجفی
چکیده
گیاه زعفران از جمله گیاهانی است که از دیرباز در مصارف خوراکی و طب سنتی استفاده میشده و یکی از منابع ارزشمند آنتیاکسیدانی به شمار میرود. اما همچنان اطلاعات کمی در مورد نحوه استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی از بخشهای مختلف این گیاه، خصوصاً گلبرگ آن موجود است. استخراج به کمک حلال آلی یکی از مهمترین روشهای استحصال ترکیبات ارزشمند ...
بیشتر
گیاه زعفران از جمله گیاهانی است که از دیرباز در مصارف خوراکی و طب سنتی استفاده میشده و یکی از منابع ارزشمند آنتیاکسیدانی به شمار میرود. اما همچنان اطلاعات کمی در مورد نحوه استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی از بخشهای مختلف این گیاه، خصوصاً گلبرگ آن موجود است. استخراج به کمک حلال آلی یکی از مهمترین روشهای استحصال ترکیبات ارزشمند از منابع گیاهی است و در مقیاس صنعتی و آزمایشگاهی قابل اجرا میباشد. در این پژوهش از روش سطح پاسخ-طرح باکسبنکن به منظور بررسی تأثیر زمان استخراج (60-200 دقیقه)، دمای استخراج (25-85 درجه سانتیگراد) و درصد اتانول حلال (20-60 درصد) بر راندمان استخراج ترکیبات پلیفنولی، فلاونوئیدی، آنتوسیانینی، میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و نیز بهینهسازی فرایند استخراج استفاده گردید. نتایج نشان داد، در صورتی که زمان استخراج 104/29 دقیقه، دمای استخراج 66/31 درجه سانتیگراد و درصد اتانول 58/96 باشد، بیشترین بازده استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی حاصل میگردد. تحت این شرایط میزان ترکیبات پلیفنولی، 1134 (میلیگرم در صد گرم گلبرگ خشک)؛ فلاونوئید، 85/44 (میلیگرم در صد گرم گلبرگ خشک)؛ آنتوسیانین، 3584/13 (میلیگرم در صد گرم گلبرگ خشک)؛ درصد به دام اندازی رادیکال آزاد DPPH، 60/60 درصد و توان آنتیاکسیدانی احیای آهن، 3/24 میلیمولار به دست آمد.
آرمیتا بهنیا؛ حجت کاراژیان؛ راضیه نیازمند؛ عبدالرضا محمدی نافچی
چکیده
امروزه با توجه به افزایش تمایل جهت مصرف فرآوردههای کمچرب و یا بدون چربی ترجیح داده میشود که از شیر بدون چربی جهت تهیه ماست استفاده شود. گیاه شاهی دارای کاربردهای دارویی بسیاری میباشد و از آنجا که مشخص شده است که دانههای این گیاه حاوی مقدار بسیار زیاد ترکیبات موسیلاژی هستند، در این پژوهش از صمغ دانه شاهی در غلظتهای (0/05، 0/07، ...
بیشتر
امروزه با توجه به افزایش تمایل جهت مصرف فرآوردههای کمچرب و یا بدون چربی ترجیح داده میشود که از شیر بدون چربی جهت تهیه ماست استفاده شود. گیاه شاهی دارای کاربردهای دارویی بسیاری میباشد و از آنجا که مشخص شده است که دانههای این گیاه حاوی مقدار بسیار زیاد ترکیبات موسیلاژی هستند، در این پژوهش از صمغ دانه شاهی در غلظتهای (0/05، 0/07، 0/1 و 0/15 درصد وزنی) استفاده شد.pH ، اسیدیته، درصد آباندازی، ویسکوزیته و بافت (سفتی و چسبندگی) ماست تولید شده در طول دوره نگهداری (1، 7، 14 و 21 روز) مورد ارزیابی قرار گرفت. با افزودن صمغ به نمونههای ماست کمچرب، pH نمونهها نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. در طول دوره نگهداری افزایش معنیدار اسیدیته مشاهده شد. با افزایش غلظت صمغ، میزان آباندازی نمونهها کاهش یافت. میزان سفتی نمونهها در طی دوره نگهداری افزایش یافت. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که هیدروکلوئید دانه شاهی پتانسیل خوبی به عنوان یک پایدارکننده در فرمولاسیون ماست دارد.
آزاده کمالی؛ پروین شرایعی؛ راضیه نیازمند؛ سودابه عین افشار
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی تأثیر غلظتهای مختلف مالتود کسترین و پلی وینیل پیرولیدون (به عنوان مواد دیواره) بر میزان حفاظت مواد مؤثرهی زعفران (کروسین، سافرانال و پیکروکروسین) ریزپوشانی شده با خشک کن پاششی انجام گرفت. بدین منظور، ابتدا فرآیند استخراج ترکیبات رنگی زعفران به صورت خالص انجام عصارهی آبی حاصله، به وسیلهی خشک کن انجمادی ...
بیشتر
این پژوهش با هدف بررسی تأثیر غلظتهای مختلف مالتود کسترین و پلی وینیل پیرولیدون (به عنوان مواد دیواره) بر میزان حفاظت مواد مؤثرهی زعفران (کروسین، سافرانال و پیکروکروسین) ریزپوشانی شده با خشک کن پاششی انجام گرفت. بدین منظور، ابتدا فرآیند استخراج ترکیبات رنگی زعفران به صورت خالص انجام عصارهی آبی حاصله، به وسیلهی خشک کن انجمادی خشک شد. سپس محلولهای 5، 10 و 15 درصد مواد دیواره (حاوی 250 میلی گرم عصارهی آبی خشک شدهی انجمادی زعفران) تهیه و با خشک کن پاششی خشک شدند. پس از تعیین خصوصیات ریزکپسولهای حاصل (مقدار ترکیبات رنگ، عطر و طعم باقیمانده، راندمان ریزپوشانی، رطوبت، دانسیتهی توده، ریزساختار و قطر ذرات)، سرعت رهایش مواد مؤثره طی 45روز نگهداری در رطوبت نسبی0/22±52/89 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در مورد کروسین، مادهی دیوارهی مالتود کسترین و در مورد سافرانال و پیکروکروسین، مادهی دیوارهی پلی وینیل پیرولیدون اثر حفاظتی بهتری داشتند. با افزایش غلظت مواد دیواره از 5 به 15 درصد، مقدار مواد مؤثره کاهش یافت. ریزکپسولهای تهیه شده کروی شکل و دارای سطح تقریباً صاف بودند و ریزکپسولهای حاوی مالتود کسترین ذرات بزرگتری را نسبت به پلی وینیل پیرولیدن تولید نمودند. پس از 45 روز نگهداری، مادهی دیوارهی پلی وینیل پیرولیدون با غلظت 5 درصد، بیشترین حفاظت را در مورد مواد موثره ایجاد کرد.
مژگان شورمیج؛ سودابه عین افشار؛ راضیه نیازمند؛ پروین شرایعی
چکیده
کلالهی زعفران گرانبهاترین ادویهی موجود در روی کرهی زمین است. میزان تولید این محصول در سالهای اخیر رو به افزایش نهاده است به طوری که از جنبهی نگهداری و فرآوری گل مسئله ساز گشته است. این پژوهش با هدف بررسی چگونگی حفظ خصوصیات کیفی و فیزیکی گل زعفران و ایجاد زمینهای جدید در صادرات گل زعفران به صورت شاخهی بریده انجام شد. به این ...
بیشتر
کلالهی زعفران گرانبهاترین ادویهی موجود در روی کرهی زمین است. میزان تولید این محصول در سالهای اخیر رو به افزایش نهاده است به طوری که از جنبهی نگهداری و فرآوری گل مسئله ساز گشته است. این پژوهش با هدف بررسی چگونگی حفظ خصوصیات کیفی و فیزیکی گل زعفران و ایجاد زمینهای جدید در صادرات گل زعفران به صورت شاخهی بریده انجام شد. به این منظور گلهای زعفران با استفاده از پوششهای پلیمری (پلیاتیلن- پلیآمید و پلیاتیلن با دانسیته پایین) و ترکیب گازی متشکل از 50% دیاکسیدکربن، 5% اکسیژن، 45% نیتروژن بستهبندی شدند. بستهها و نمونههای شاهد در دو دمای 0 و 15 درجه سانتیگراد به مدت 15 روز نگهداری شدند. هر سه روز یکبار غلظت گازهای اکسیژن و دیاکسیدکربن، راندمان استحصال زعفران، خواص فیزیکی کلالههای تازه و خواص شیمیایی کلالههای خشک شده اندازهگیری شدند. همچنین آزمونهای میکروبی وجود اشرشیاکلی و شمارش کپک و مخمر نیز انجام گردید. نتایج نشان داد پوششهای پلیمری پلیاتیلن با دانسیتهی پایین جهت حفظ خصوصیات کیفی و فیزیکی گل زعفران بهتر از پوششهای پلیمری پلیاتیلن- پلیآمید و دمای صفر درجه سانتیگراد جهت نگهداری گلها مناسبتر از دمای 15 درجه سانتیگراد بود. از لحاظ بار میکروبی نیز وجود اشرشیاکلی در هیچ یک از نمونهها مشاهده نشد.