نسترن خواجهئی؛ محمدتقی گلمکانی؛ مرضیه ابلاغی؛ محمدهادی اسکندری
چکیده
هدف از این تحقیق، استخراج اسانس گیاه مورتلخ بهروش تقطیر آبی به کمک مایکروویو و تقطیر آبی ساده و سپس، مقایسۀ بازده و سینتیک استخراج، ترکیبات شیمیایی، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، فعالیت ضداکسایشی و ضدقارچی اسانس بهدستآمده از دو روش مذکور بود. بازده نهایی اسانس در روش تقطیر آبی ساده (150 دقیقه)، 1/74 درصد و در روش تقطیر آبی به کمک مایکروویو ...
بیشتر
هدف از این تحقیق، استخراج اسانس گیاه مورتلخ بهروش تقطیر آبی به کمک مایکروویو و تقطیر آبی ساده و سپس، مقایسۀ بازده و سینتیک استخراج، ترکیبات شیمیایی، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، فعالیت ضداکسایشی و ضدقارچی اسانس بهدستآمده از دو روش مذکور بود. بازده نهایی اسانس در روش تقطیر آبی ساده (150 دقیقه)، 1/74 درصد و در روش تقطیر آبی به کمک مایکروویو (45 دقیقه)، 1/71 درصد بود. تفاوت قابل ملاحظهای بین دو روش ازنظر بازده استخراج اسانس دیده نشد، اما زمان روش تقطیر آبی به کمک مایکروویو بسیار کوتاهتر بود. عدد IC50 برای روش تقطیر آبی به کمک مایکروویو و تقطیر آبی ساده بهترتیب 3/70 و 3/41 میلیگرم بر میلیلیتر بهدست آمد. ترکیبات مؤثرۀ اسانس بهدستآمده از هر دو روش مشابه بودند. اثر ضدقارچی روی قارچهای مورد آزمون (آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس اوریزا، تریکودرما هاریزانوم، بیساکلامیس اسپکتابیلیس، پیسیلومایسز واریوتی و پنیسیلیوم کرایزوژنوم)، متفاوت بود و MIC بین 2500-78/1 میلیگرم بر میلیلیتر متغیر بود. تریکودرما هاریزانوم مقاومترین و بیساکلامیس اسپکتابیلیس حساسترین قارچها به اسانس بودند. بنابراین، تقطیر آبی به کمک مایکروویو هیچگونه اثر نامطلوبی بر ویژگیهای کمی و کیفی ترکیبات اسانس، فعالیت ضداکسایشی و ضدقارچی اسانس مورتلخ نداشت.
محمدتقی گلمکانی؛ آرمین قاسمی؛ محمدهادی اسکندری؛ مهرداد نیاکوثری
چکیده
در این تحقیق اثر روشهای مختلف استخراج، تقطیر با آب به کمک مایکروویو و استخراج به کمک مایکروویو بدون حلال، بر بازدهی، ترکیبات موثره و فعالیت ضد میکروبی (4 باکتری گرم مثبت و 4 باکتری گرم منفی) اسانس برگ بهلیمو در مقایسه با روش سنتی تقطیر با آب بررسی شده است. نتایج کروماتوگرافی گازی/ طیف سنج جرمی بیانگر آن بود که ژرانیال (28/53-25/54 درصد)، ...
بیشتر
در این تحقیق اثر روشهای مختلف استخراج، تقطیر با آب به کمک مایکروویو و استخراج به کمک مایکروویو بدون حلال، بر بازدهی، ترکیبات موثره و فعالیت ضد میکروبی (4 باکتری گرم مثبت و 4 باکتری گرم منفی) اسانس برگ بهلیمو در مقایسه با روش سنتی تقطیر با آب بررسی شده است. نتایج کروماتوگرافی گازی/ طیف سنج جرمی بیانگر آن بود که ژرانیال (28/53-25/54 درصد)، نرال (23/51-20/76 درصد) و لیمونن (12/51-11/21 درصد) اصلیترین ترکیبات موثره اسانسهای برگ بهلیمو بودند. میان ترکیبات موثره اسانس بدستآمده با روش استخراج به کمک مایکروویو بدون حلال با اسانس روشهای تقطیر با آب و تقطیر با آب به کمک مایکروویو، اختلافات آماری معنیداری وجود داشت (0/05>P). فعالیت ضد میکروبی اسانس برگ بهلیمو بدستآمده با روش استخراج به کمک مایکروویو بدون حلال نسبت به اسانس روشهای تقطیر با آب و تقطیر با آب به کمک مایکروویو بالاتر بوده که به دلیل بیشتر بودن میزان ترکیبات اکسیژن داری مانند ژرانیال (افزایش 11/70-4/96 درصدی) و نرال (افزایش 13/24-4/09 درصدی) میباشد. در نتیجه، روش استخراج به کمک مایکروویو بدون حلال را میتوان به عنوان یک روش جایگزین سریع، کارآمد و انتخابگر برای استخراج اسانس از گیاهان دارویی پیشنهاد میشود.