مرضیه پناهی؛ حسن برزگر؛ محمد حجتی
چکیده
بنه (PistaciaAtlantica) از گونههای غالب پستۀ وحشی موجود در ایران میباشد. صمغ بنه یک صمغ الئورزینی است که در ایران سقز نامیده میشود. در این تحقیق ابتدا اسانس از صمغ بنه به روش تقطیر آبی استخراج شد، سپس فیلم نشاستهای حاوی اسانس بنه در 4 سطح مختلف (0، 0/5، 1 و 2 درصد) تولید و خصوصیات فیزیکی، مکانیکی، نفوذپذیری آن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان ...
بیشتر
بنه (PistaciaAtlantica) از گونههای غالب پستۀ وحشی موجود در ایران میباشد. صمغ بنه یک صمغ الئورزینی است که در ایران سقز نامیده میشود. در این تحقیق ابتدا اسانس از صمغ بنه به روش تقطیر آبی استخراج شد، سپس فیلم نشاستهای حاوی اسانس بنه در 4 سطح مختلف (0، 0/5، 1 و 2 درصد) تولید و خصوصیات فیزیکی، مکانیکی، نفوذپذیری آن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش اسانس باعث افزایش ضخامت در فیلم شده و از حلالیت در آب و استحکام کششی فیلم بهطور معنیداری کاست ولی بر کششپذیری آن تأثیر قابل توجهی نداشت. همچنین رنگ فیلمها بهطور قابل توجهی تحت تأثیر اسانس قرار گرفت و اختلاف رنگ کل (EΔ) بهطور معنیداری کاهش یافت. ازطرفی نفوذپذیری به بخار آب فیلمهای حاوی اسانس در مقایسه با نمونۀ شاهد افزایش یافت ولی این افزایش در سطوح مختلف اسانس معنیدار نبود. در فیلمهای حاوی اسانس، افزایش غلظت اسانس باعث ایجاد تأثیر معنیداری در نفوذپذیری آنها نسبت به اکسیژن نشد. بهمنظور بررسی ریزساختار فیلمها از آزمون میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) استفاده شد، نتایج حاصل از این آزمون بیانگر تولید فیلمهای یکنواخت و بدونترک بوده و تأییدکنندۀ نتایج حاصل از آزمونهای نفوذپذیری بود.
حدیث رستم آبادی؛ حسین جوینده؛ محمد حجتی
چکیده
امروزه رایجترین روش تولید پنیرهای کمچرب، استفاده از جایگزینهای چربی است. کاربرد این مواد در تولید پنیر کمچرب باعث بهبود بافت و افزایش ویژگیهای عملکردی و راندمان تولید پنیر میگردد. لازمۀ دستیابی به فرمولاسیون پنیر کمچرب حاوی سطوح مناسب صمغ با ویژگیهایی مشابه با نمونۀ پرچرب، انجام آزمونهای فراوان میباشد که فرایندی ...
بیشتر
امروزه رایجترین روش تولید پنیرهای کمچرب، استفاده از جایگزینهای چربی است. کاربرد این مواد در تولید پنیر کمچرب باعث بهبود بافت و افزایش ویژگیهای عملکردی و راندمان تولید پنیر میگردد. لازمۀ دستیابی به فرمولاسیون پنیر کمچرب حاوی سطوح مناسب صمغ با ویژگیهایی مشابه با نمونۀ پرچرب، انجام آزمونهای فراوان میباشد که فرایندی هزینهبر و زمانبر است. روش سطح پاسخ (RSM) ابزاری مناسب جهت بهینهسازی فرمولاسیون فراوردههای جدید میباشد. در این پژوهش، تأثیر افزودن صمغهای فارسی و بادام بهعنوان جایگزینهای چربی بر پنیر کمچرب جهت تعیین بهترین فرمولاسیون با ویژگیهای بافتی مناسب بررسی گردید. بهینهسازی با استفاده از RSM و در قالب طرح سه متغیره در سه سطح انجام گرفت. متغیرهای مستقل فرایند شامل مقادیر چربی شیر (1/4-4/0 درصد)، صمغ فارسی (0/2-0 درصد) و صمغ بادام (0/2-0 درصد) و پاسخها شامل ویژگیهای بافتی نمونهها بودند. براساس نتایج بهینهسازی، نمونۀ پنیر سفید سنتی محتوی 0/18 درصد صمغ فارسی، 0/13 درصد صمغ بادام و 4/1 درصد چربی از نقطهنظر پارامترهای بافت بهعنوان نمونۀ بهینه برگزیده شد. بررسی ریزساختار نیز نشان داد که نمونۀ بهینه، همانند نمونۀ شاهد پرچرب از ساختار بازتری نسبت به نمونۀ شاهد کمچرب برخوردار بود.