مریم منظری توکلی؛ صمد نژادابراهیمی؛ حسن رضادوست؛ محمد حسین میرجلیلی
چکیده
آب انار منبع طبیعی شناختهشده برای آنتوسیانینهای طبیعی ازجمله مشتقات گلیکوزیدی دلفینیدین، سیانیدین و پلارگونیدین میباشد. استفاده از رزینها در صنایع مختلف از سابقۀ زیادی برخوردار است. در این مطالعه، از رزینهای پلیمری جذبی برای غنیسازی آنتوسیانینهای آب انار استفاده شد. رنگدانههای آنتوسیانینی موجود در ...
بیشتر
آب انار منبع طبیعی شناختهشده برای آنتوسیانینهای طبیعی ازجمله مشتقات گلیکوزیدی دلفینیدین، سیانیدین و پلارگونیدین میباشد. استفاده از رزینها در صنایع مختلف از سابقۀ زیادی برخوردار است. در این مطالعه، از رزینهای پلیمری جذبی برای غنیسازی آنتوسیانینهای آب انار استفاده شد. رنگدانههای آنتوسیانینی موجود در آب انار به کمک رزین SEPLITE®LXA10 جداسازی و غنیسازی گردید. مقدار آنتوسیانین کل در آب انار طبیعی حدود 20 درصد یا کمتر است که بعد از مرحلۀ غنیسازی مقدار آن به 90 درصد افزایش یافت. درنهایت پودر آنتوسیانین به روش خشککن پاششی با بازده 89/6 درصد بهدستآمد. مقدار آنتوسیانین کل حاصل از پودر بهدستآمده در نمونههای پودر غنیشده و آب انار بهترتیب 89/6 و 21 درصد بود. روش غنیسازی ارائهشده برای آنتوسیانینها توسط رزینهای پلیمری باعث حذف مواد جانبی غیرضروری و افزایش کیفیت و شدت رنگ طبیعی آن میشود. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) ثبتشده مربوط به پودر آنتوسیانین غنیشده، توزیع ذرات یکنواخت و با ساختار کروی را نشان میدهد که در مقایسه با پودر بهدستآمده از آب انار کیفیت بهتری داشتند. اندازۀ ذرات بهدستآمده بین 1 تا 6 میکرومتر و با ساختار کروی بود. باتوجهبه بالابودن قیمت آنتوسیانین و کاربرد فراوان آن در صنایع غذایی و واردات زیاد آن به کشور نتایج این تحقیق میتواند درجهت رفع نیاز صنایع غذایی، دارویی و آرایشی به آنتوسیانین غنیشده موردتوجه قرار گیرد.