نعیمه فرهادی؛ سعید مشکینی؛ تورج مهدی زاده
چکیده
ترکیبات ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی طبیعی موجود در عصاره و اسانس گیاهان میتوانند در پوششهای خوراکی برای بستهبندی محصولات غذایی مورد استفاده قرار گیرند. این پژوهش با هدف بررسی اثر پوشش خوراکی کیتوزان حاوی عصارۀ گیاه اناریجه بر طول دورۀ نگهداری فیلۀ ماهی تیلاپیای نیل انجام گرفت. پس از تهیۀ ماهیان تازه، بهغیراز گروه شاهد (تیمار ...
بیشتر
ترکیبات ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی طبیعی موجود در عصاره و اسانس گیاهان میتوانند در پوششهای خوراکی برای بستهبندی محصولات غذایی مورد استفاده قرار گیرند. این پژوهش با هدف بررسی اثر پوشش خوراکی کیتوزان حاوی عصارۀ گیاه اناریجه بر طول دورۀ نگهداری فیلۀ ماهی تیلاپیای نیل انجام گرفت. پس از تهیۀ ماهیان تازه، بهغیراز گروه شاهد (تیمار اول)، فیلههای ماهی با محلول 2 درصد کیتوزان (تیمار دوم)، محلول 2 درصد کیتوزان و 1 درصد عصارۀ اناریجه (تیمار سوم) و محلول 2 درصد کیتوزان و 2 درصد عصارۀ اناریجه (تیمار چهارم) پوششدهیشده و به مدت 21 روز در دمای یخچال نگهداری شدند. در ابتدای دورۀ آزمایش و روزهای 7، 14 و 21 شاخصهای شیمیایی (pH، بازهای ازتۀ فرار و تیوباربیتوریک اسید) و شاخصهای میکروبی (باکتریهای مزوفیل، انتروباکتریاسهها، باکتریهای سرماگرا، کپک و مخمر) و ارزیابی حسی فیلهها انجام شد. بهطورکلی، تیمارهای دارای پوشش کیفیت بهتری نسبت به گروه شاهد ازنظر شاخصهای میکروبی و شیمیایی نشان دادند. همچنین تیمار پوششدادهشده با کیتوزان و عصارۀ 2 درصد گیاه اناریجه درزمینۀ شاخصهای موردمطالعه تا روز 21 نسبت به گروه شاهد تفاوت معنیدار (0/05˂P) نشان داده و نسبت به دیگر تیمارها بهترین تیمار شناخته شد. پوششدارکردن فیلههای تیلاپیا با کیتوزان حاوی 2 درصد عصارۀ گیاه اناریجه موجب بهبود شاخصهای شیمیایی و میکروبی و افزایش مدت نگهداری تا دو برابر بیشتر از شاهد و تا حداقل 14 روز شد.