وحید کیهانی؛ سیدعلی مرتضوی؛ مهدی کریمی؛ حجت کاراژیان؛ زهرا شیخ الاسلامی
چکیده
ریشه گیاه چوبک سرشار از ترکیبات ساپونینی است. ساپونینها بهعنوان عامل امولسیونکننده عمل میکنند و در آب کف پایدار تشکیل میدهند. هدف اصلی این مطالعه دستیابی به نوعی عصاره چوبک با محتوای ساپونینی بالا در مدت زمانی کوتاهتر و با صرف حلال کمتر جهت استفاده از آن در فرآوری محصولات غذایی است. در عمل عصارهگیری از این ریشه گیاهی به ...
بیشتر
ریشه گیاه چوبک سرشار از ترکیبات ساپونینی است. ساپونینها بهعنوان عامل امولسیونکننده عمل میکنند و در آب کف پایدار تشکیل میدهند. هدف اصلی این مطالعه دستیابی به نوعی عصاره چوبک با محتوای ساپونینی بالا در مدت زمانی کوتاهتر و با صرف حلال کمتر جهت استفاده از آن در فرآوری محصولات غذایی است. در عمل عصارهگیری از این ریشه گیاهی به روش سوکسله و با کمک امواج فراصوت انجام و سپس ارزیابی بازده استخراج از طریق تعیین شاخص تشکیل امولسیون و توانایی تشکیل کف صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که عصارهگیری با امواج فراصوت در مقایسه با عصارهگیری به روش سوکسله مدت زمان دستیابی به عصاره بهینه را در حدود 12 مرتبه کوتاهتر میکند. همچنین در مطالعه تأثیر عوامل مختلف بر بازده استخراج طی عصارهگیری با امواج فراصوت شرایط بهینه آنها به صورت زمان سونیکاسیون 40 دقیقه، دمای 75 درجه سانتیگراد، شدت امواج فراصوت 80 درصد، اندازه ذرات نمونه 0/1-0/4 میلیمتر، نسبت حلال به نمونه 25 میلیلیتر بر گرم و غلظت حلال 60 درصد، تعیین گردید. ایجاد این شرایط سبب شد مقدار شاخص تشکیل امولسیون به 0/764 و مقدار توانایی تشکیل کف به 7/033 سانتیمتر افزایش یابد.
رسول قربانی؛ جلال دهقان نیا؛ سیدصادق سیدلو هریس؛ بابک قنبرزاده
چکیده
امواج فراصوت یکی از فناوریهای نوظهور است که کاربرد آن در خشککردن مواد غذایی با هدف کاهش زمان مورد نیاز فرآیند و بهبود ویژگیهای کیفی محصول خشکشده، روز به روز در حال گسترش است. در این پژوهش، تاًثیر بهکارگیری همزمان پیشتیمارهای امواج فراصوت و آبگیری اسمزی بر خشکشدن لایه نازک آلو در دمای ...
بیشتر
امواج فراصوت یکی از فناوریهای نوظهور است که کاربرد آن در خشککردن مواد غذایی با هدف کاهش زمان مورد نیاز فرآیند و بهبود ویژگیهای کیفی محصول خشکشده، روز به روز در حال گسترش است. در این پژوهش، تاًثیر بهکارگیری همزمان پیشتیمارهای امواج فراصوت و آبگیری اسمزی بر خشکشدن لایه نازک آلو در دمای 80 درجه سانتیگراد و سرعت هوای 1/4 متر بر ثانیه مورد بررسی قرار گرفت. پیشتیمارهای انجامشده شامل امواج فراصوت در دو زمان 10 و 30 دقیقه، غلظت محلول اسمزی در دو بریکس 50 و 70 و آبزدایی اسمزی در چهار زمان 60، 120، 180 و 240 دقیقه بودند. نتایج نشان داد که افزایش زمان امواج فراصوت، غلظت محلول اسمزی و زمان فرآیند اسمز، باعث کاهش زمان خشکشدن و افزایش ضریب انتشار مؤثر رطوبت در مقایسه با تیمار شاهد میشود. علاوه بر این، بهمنظور توصیف روند صحیح خشکشدن، دادههای حاصل از آزمایش توسط چند مدل تجربی بههمراه مدلهای پیشنهادی جدید در این پژوهش برازش شدند. سپس، یکی از مدلهای پیشنهادی بر اساس معیارهای ضریب تبیین (R2)، ریشه متوسط خطای دادهها (RMSE) و مجموع مربعات خطا (SSE) به عنوان بهترین مدل پیشبینیکننده فرآیند خشکشدن آلو تحت شرایط مورد آزمایش انتخاب و پس از انجام آنالیز رگرسیونی چندمتغیره مدل انتخابی، رابطه بین ضرایب مدل با متغیرهای بهکار رفته در این پژوهش بهدست آمد.
امیر پورفرزاد؛ محمد حسین حداد خداپرست؛ محمدباقر حبیبی نجفی؛ محمد حسن زاده خیاط
چکیده
فروکتان به علت دارابودن ویژگیهای مفید تغذیها یو عملکردی به طور گستردهای در جهان مورداستفاده میباشد. گیاه سریش از جمله گیاهانی میباشد که از دیر باز در امور صنعتی و طب سنتی استفاده میشده و یکی از منابع ارزشمند فروکتان به شمار میرود.اما همچنان اطلاعات کمی در مورد نحوه استخراج فروکتان ازاین گیاه، موجوداست. استخراج به کمک امواج ...
بیشتر
فروکتان به علت دارابودن ویژگیهای مفید تغذیها یو عملکردی به طور گستردهای در جهان مورداستفاده میباشد. گیاه سریش از جمله گیاهانی میباشد که از دیر باز در امور صنعتی و طب سنتی استفاده میشده و یکی از منابع ارزشمند فروکتان به شمار میرود.اما همچنان اطلاعات کمی در مورد نحوه استخراج فروکتان ازاین گیاه، موجوداست. استخراج به کمک امواج فراصوت یکی از مهمترین روشهای استحصال ترکیبات ارزشمند از منابع گیاهی است و درمقیاس صنعتی و آزمایشگاهی قابل اجرا میباشد. دراین تحقیق از طرح باکس بنکن به منظور بررسی تأثیر زمان (5-40 دقیقه)، دمای استخراج (30-70 درجه سانتیگراد) و شدت صوت (20-100 درصد) بر راندمان استخراج فروکتان از سریش و بهینهسازی فرایند استخراج با استفاده از امواج فراصوت استفاده گردید. برای توصیف بازده استخراج از یک مدل درجه دوم استفاده و کارایی آن مورد تائید قرار گرفت. سپس، مدل به دست آمده جهت یافت نشرایط بهینه اثر متقابل فاکتورها و برآورد بهترین شرایط فرایند با بیشترین بازده استخراج استفاده گردید. نتایج نشان داد در صورتی که زمان استخراج 29/31 دقیقه، دمای استخراج 60 درجه سانتیگراد و شدت صوت 80/04 درصد باشد، بیشترین بازده استخراج حاصل میگردد.
فاطمه شیخشعاعی؛ سلیمان عباسی
چکیده
اسیدهای چرب چند غیراشباعی امگا-3 گروهی از اسیدهای چرب هستند که تاکنون پژوهشهای گوناگونی اثرات سودمند مصرف آنها را در توسعهی سلامت و ممانعت از بیماریها به اثبات رساندهاند. ولی از آنجاییکه عمدتاً فاصلهی زیادی بین میزان دریافت اسیدهای چرب امگا-3 نسبت به مقدار توصیه شده وجود دارد بنابراین، به نظر میرسد افزودن آنها ...
بیشتر
اسیدهای چرب چند غیراشباعی امگا-3 گروهی از اسیدهای چرب هستند که تاکنون پژوهشهای گوناگونی اثرات سودمند مصرف آنها را در توسعهی سلامت و ممانعت از بیماریها به اثبات رساندهاند. ولی از آنجاییکه عمدتاً فاصلهی زیادی بین میزان دریافت اسیدهای چرب امگا-3 نسبت به مقدار توصیه شده وجود دارد بنابراین، به نظر میرسد افزودن آنها به فرآوردههای غذایی، روشی منطقی برای دستیابی به مقدار مورد نیاز از این مواد باشد. اما افزودن اسیدهای چرب به غذا نیز ممکن است اثرات قابل توجهی روی طعم و مزه داشته باشد. لذا، در پژوهش حاضر امکان استفاده از امواج فراصوت (تا شدت 100 درصد) برای غنیسازی دوغ با اسیدهای چرب امگا-3 (در مقادیر 0/25 تا 1 درصد) بررسی شد و تفاوت ویژگیهای رئولوژیکی و حسی با استفاده از آزمون دانکن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که امواج فراصوت قادر به همگنسازی و پایدارسازی دوغ غنیشده با اسیدهای چرب امگا-3 بود و نمونهی دارای 0/25 درصد روغن ماهی از لحاظ حسی مطلوبیت بیشتری نسبت به کل نمونهها و نمونهی شاهد (در سطح احتمال 95 درصد) داشت. در ضمن، مناسبترین مدل رئولوژیکی برای نمونههای حاوی روغن (تا سطح یک درصد وزنی) و بدون اعمال تیمار حرارتی، مدل قانون توان و برای نمونهی حاوی یک درصد روغن همراه با اعمال تیمار حرارتی مدل سیسکو شناخته شد.