مرتضی کاشانی نژاد؛ محبت محبی
چکیده
امروزه، تقلب مواد غذایی در جوامع مختلف با انگیزۀ اقتصادی درحالگسترش است. ازطرفی تقلب و افزودن مواد کمهزینه به مادۀ غذایی سلامتی مصرفکنندگان را به مخاطره میاندازد. شیر بهویژه شیر شتر باتوجهبه محدودیتهای تولید و ارزش اقتصادی بالا جزء مواردی است که از قدیم در آن تقلب صورت میگرفته است. ازطرفی با افزایش تقاضا برای محصولات ...
بیشتر
امروزه، تقلب مواد غذایی در جوامع مختلف با انگیزۀ اقتصادی درحالگسترش است. ازطرفی تقلب و افزودن مواد کمهزینه به مادۀ غذایی سلامتی مصرفکنندگان را به مخاطره میاندازد. شیر بهویژه شیر شتر باتوجهبه محدودیتهای تولید و ارزش اقتصادی بالا جزء مواردی است که از قدیم در آن تقلب صورت میگرفته است. ازطرفی با افزایش تقاضا برای محصولات غذایی با کیفیت و سالم انتظارات برای طراحی روشهایی که کار کنترل کیفی مواد غذایی را با دقت و سرعت بالا انجام دهد و درعینحال دارای صحت بالایی باشد افزایش یافته است. لذا در این پژوهش کشف تقلبات افزودن آب، شیر گاو و جوششیرین به شیر شتر به کمک فرایند حرارتی و معرف با استفاده از مدلسازی تغییرات رنگی (٭L، ٭a، ٭b، ΔE، شاخص کروما، زاویۀ فام و اندیس قهوهایشدن) توسط پردازش تصویر و روش متقاطع مخلوط ـ فرایند موردبررسی قرار میگیرد. باتوجهبه اثرات معنیداری بیانشده، میتوان نتیجه گرفت بهمنظور تشخیص تقلب شیر گاو به شیر شتر درصورتیکه مخلوط این دو را حرارت دهیم با اندازهگیری اندیس قهوهایشدن میتوان به تقلب مربوطه پیبرد و درصورتیکه دراینروش از معرف نیز استفاده شود علاوهبر اندیس قهوهایشدن از متغیرهای (٭L، ٭a، ٭b و زاویۀ فام) نیز میتوان استفاده نمود. افزودن دو تقلب همزمان شیر گاو و آب نیز ازطریق اندازهگیری (٭L، ٭a، ٭b، زاویۀ فام و اندیس قهوهایشدن) قابل کشف میباشد. تشخیص افزودن جوششیرین به شیر شتر نیز ازطریق اندازهگیری متغیرهای (٭L، ٭a، ٭b، ΔE، شاخص کروما، زاویۀ فام و اندیس قهوهایشدن) امکانپذیر است.