ریز پوشانی مواد غذایی
فاطمه کلهر؛ فرزانه عبدالملکی
چکیده
این تحقیق با هدف افزایش زندهمانی باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم، نانوامولسیون عصارۀ خوشاریزه با آلژینات سدیم جهت غنیسازی دسر لبنی بر پایۀ شیر شتر اضافه گردید. بنابراین نانوامولسیون عصارۀ خوشاریزه بهترتیب در مقادیر 0/6 گرم، 1/25 و 2/5 درصد به دسر لبنی افزوده شد. آزمونهای عصارۀ ریزپوشانیشده، آزمونهای فیزیکی-شیمیایی، ...
بیشتر
این تحقیق با هدف افزایش زندهمانی باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم، نانوامولسیون عصارۀ خوشاریزه با آلژینات سدیم جهت غنیسازی دسر لبنی بر پایۀ شیر شتر اضافه گردید. بنابراین نانوامولسیون عصارۀ خوشاریزه بهترتیب در مقادیر 0/6 گرم، 1/25 و 2/5 درصد به دسر لبنی افزوده شد. آزمونهای عصارۀ ریزپوشانیشده، آزمونهای فیزیکی-شیمیایی، میکروبی و پذیرش کلی دسرهای لبنی همچنین قابلیت زندهمانی باکتریهای پروبیوتیک در روزهای 1، 11 و 21 در سه تکرار انجام شدند. نتایج نشاندهندۀ تشکیل ذرات ریز و یکنواخت بود. ریزپوشانی عصاره سبب حفظ بیشتر ترکیبات فنولی و درنتیجه حفظ بیشتر فعالیت آنتیاکسیدانی آنها نسبت به عصارۀ آزاد شد. بررسی آنالیز انتشار چاهک نشان داد باکتریهای اشریشیاکلی و کاندیدا آلبیکانس بهترتیب مقاومترین و حساسترین میکروارگانیسمها به عصارۀ خوشاریزه بودند. عصارۀ ریزپوشانیشده حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی بیشتری روی باکتریهای اشریشیاکلی، کپک کاندیدا آلبیکانس و آسپرژیلوس نایجر نشان داد. درحالیکه اختلاف آماری معنیداری بین حداقل غلظت مهارکنندگی عصارۀ آزاد و ریزپوشانیشده روی استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده نشد. بررسی نتایج دسرهای لبنی افزایش اسیدیته، خاکستر و پذیرش کلی، کاهش pH و رطوبت را با افزایش غلظت عصارۀ ریزپوشانیشده و مدت زمان نگهداری نشان داد. استفاده از عصاره، تأثیر معنیداری بر میزان چربی و پروتئین تیمارها نداشت. ارزیابی نتایج میکروبی، نشاندهندۀ افزایش قابلیت زندهمانی باکتری پروبیوتیکی در دسر لبنی بود. بنابراین میتوان دسر لبنی تهیهشده بر پایۀ شیر شتر را بهعنوان یک محصول پروبیوتیک فراسودمند معرفی کرد.
اقدس صادقی؛ وحید حکیمزاده؛ اسماعیل عطای صالحی؛ حسن رشیدی
چکیده
از بین محصولات گوشتی میتوان به سوسیس و کالباسهای تخمیری اشاره کرد که دارای خصوصیات ویژهای ازجمله زمان نگهداری بیشتر، ارزش تغذیهای بالاتر بهواسطۀ کاهش نیتروزآمین و عطروطعم مطلوبتر هستند. استفاده از گوشت ماهی بهجای گوشت قرمز، استفاده از جایگزینهای چربی و کاربرد سوشهای پروبیوتیک در این محصولات توانسته است تا حدود زیادی ...
بیشتر
از بین محصولات گوشتی میتوان به سوسیس و کالباسهای تخمیری اشاره کرد که دارای خصوصیات ویژهای ازجمله زمان نگهداری بیشتر، ارزش تغذیهای بالاتر بهواسطۀ کاهش نیتروزآمین و عطروطعم مطلوبتر هستند. استفاده از گوشت ماهی بهجای گوشت قرمز، استفاده از جایگزینهای چربی و کاربرد سوشهای پروبیوتیک در این محصولات توانسته است تا حدود زیادی منجربهتولید محصولی فراسودمند شود. در این تحقیق، تولید سوسیس تخمیری ماهی قزلآلا با پروبیوتیکهای لاکتوباسیلوس رامنوسوس و پلانتاروم و جایگزینی قسمتی از چربی آن با اینولین و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی، بافتی، تغذیهای و حسی آن طی زمان مدنظر قرار گرفت. نتایج نشان داد که نمونههای حاوی اینولین طی زمان رطوبت کمتری از دست دادند (کمتر از 4 درصد). میزان چربی نمونهها طی گذشت زمان تفاوت معنیداری با هم نداشتند. pH نمونههای حاوی پروبیوتیک نسبت به نمونۀ شاهد اُفت بیشتری داشتند و به حدود 4/8-4/6 رسیدند. اینولین در نمونهها شدت روشنایی را کاهش و قرمزی را افزایش داد. ازطرفی حضور پروبیوتیکها سبب کاهش شدت روشنایی نمونهها شد. نمونههای پروبیوتیک حاوی اینولین در مقایسه با نمونههای حاوی چربی بیشتر، به سبب کاهش pH به نقطۀ ایزوالکتریک و متراکمترشدن رشتههای پروتئینی، سختی بیشتری داشتند. انسجام بافت نمونههای با چربی کاهشیافته نیز بیشتر بود. مقدار نیتروزآمین در نمونههای حاوی پروبیوتیک نسبت به نمونۀ شاهد کمتر بود و طی گذشت زمان به زیر 1 پیپیبی رسید. ارزیابی حسی نیز به استثناء عطر و بو رای به برتری نمونۀ شاهد داشت و سایر نمونهها نیز در ارزیابی حسی تفاوت زیادی با هم نداشتند.
متینا یکتا؛ وحید حکیم زاده
چکیده
امروزه باتوجهبه نقش باکتریهای پروبیوتیک در سلامتی افراد جامعه و ازطرفی در معرضبودن این باکتریها در برابر شرایط حاد فرایندهای غذایی و دستگاه گوارش، ریزپوشانى پروبیوتیکها با بیوپلیمرهای زیستی در امولسیونهای فراسودمند بهعنوان یک تکنیک نوین موردتوجه محققین زیادی قرار دارد. معمولاً میزان تحمل نمونههای غذایی پوششدهیشده ...
بیشتر
امروزه باتوجهبه نقش باکتریهای پروبیوتیک در سلامتی افراد جامعه و ازطرفی در معرضبودن این باکتریها در برابر شرایط حاد فرایندهای غذایی و دستگاه گوارش، ریزپوشانى پروبیوتیکها با بیوپلیمرهای زیستی در امولسیونهای فراسودمند بهعنوان یک تکنیک نوین موردتوجه محققین زیادی قرار دارد. معمولاً میزان تحمل نمونههای غذایی پوششدهیشده در شرایط شبیهسازىشدۀ معده و روده موردبررسی قرار میگیرد. در این پژوهش، سه فرمولاسیون برای آمادهسازی سوسپانسیون ریزپوشانی (ترکیبی از کنسانترۀ پروتئین آبپنیر، اینولین و صمغ فارسی در محدودۀ 14 تا 14/3 گرم در 100 میلیلیتر) آماده گردید. نتایج نشان داد، راندمان ریزپوشانی، مقاومت نسبت به تنش اسیدی و بازی، ارزیابی ویسکوزیته، خصوصیات میکروسکوپی و درنهایت نرخ سنتیک رهایش در فرمولاسیون دوم (8/5، 5/5 و 0/2 گرم بهترتیب برای کنستانترۀ پروتئین آبپنیر، اینولین و صمغ فارسی) بهترین شرایط را داشت و ازاینرو بهعنوان ماتریکس مناسب درنظر گرفته شد و در ادامه به بررسی خصوصیات ماندگاری بهترین فرمولاسیون طی دو ماه و در دو سطح دمایی 25 و 40 درجۀ سانتیگراد پرداخته شد. طول مدت ماندگاری سبب کاهش جمعیت لاکتوباسیلوس پلانتاروم در دو دمای یادشده گردید که مقدار کاهش جمعیت در دمای نگهداری 40 درجۀ سانتیگراد به مراتب بیشتر از دمای محیط بود. نتایج حاصل از تصاویر ریزکپسول که با میکروسکوپ الکترونی روبشی تهیه شدند نیز نشان داد که خصوصیات سطح ظاهری و اثر ترکیبات دیواره بر ریزساختارهای ذرات در دو دمای مختلف، متفاوت است. بدینصورتکه دمای 40 درجۀ سانتیگراد چروکیدگی سطحی به مراتب بالاتری را در مقایسه با دمای محیط در ریزکپسولها ایجاد کرد.