نرگس سامانیان؛ محبت محبی؛ سید محمدعلی رضوی؛ مهدی وریدی؛ جواد ابوالفضلی اصفهانی
چکیده
در این پژوهش، ابتدا امکان پایدارسازی سینامالدهید بهواسطه ریزپوشانی آن با نشاسته و استفاده از فرایند فراصوت در افزایش پایداری آن مورد بررسی قرار گرفته است. فرایند ریزپوشانی با استفاده از فراصوت منجر به تولید ریز کپسولهای با قطر متوسط 59/042±636/36 نانومتر شد. میزان کارایی بهداماندازی سینامالدهید برابر با 1/29±53/44 درصد بود که ...
بیشتر
در این پژوهش، ابتدا امکان پایدارسازی سینامالدهید بهواسطه ریزپوشانی آن با نشاسته و استفاده از فرایند فراصوت در افزایش پایداری آن مورد بررسی قرار گرفته است. فرایند ریزپوشانی با استفاده از فراصوت منجر به تولید ریز کپسولهای با قطر متوسط 59/042±636/36 نانومتر شد. میزان کارایی بهداماندازی سینامالدهید برابر با 1/29±53/44 درصد بود که طی 28 روز نگهداری تنها 3 درصد کاهش یافت. سپس رهایش سینامالدهید در شرایط شبیهسازیشده دهان ازجمله دما، ترکیب بزاق و تنش برشی توسط روش SPME-GC-MS بررسیشده و در ادامه مدلسازی تحلیلی با استفاده از برخی مدلهای سینتیکی نشان داد که مدلهای درجه صفر، کورسمیر-پپاس و ماکوئید بانکر در شرایط دهان و مدل کراسمر-پپاس در طول مدتزمان نگهداری بهتر از سایرین میتوانند سینتیک رهایش را ارزیابی کنند. برای شبیهسازی فرآیند رهایش یک مدل دوبعدی مخزنی با منبع ثابت با استفاده از نرمافزار کامسول مالتی فیزیکس توسعه داده و حل شد. آنالیز استقلال مش، R2 0/997 و106-×MSE 78/1 بیانگر این مسئله است که مدل رهایش سینامالدهید در شرایط واقعی را بهخوبی پیشبینی کرده است. پس از معتبرسازی مدل، پایش پارامترهای فیزیولوژیک و ویژگیهای ریز کپسولها انجام شد و همچنین با استفاده از روش بهینهسازی SNOPT مقادیر بهینه این پارامترها ارزیابی گردید.
زینب پورداود؛ هاجر عباسی
چکیده
هدف از این مطالعه بهینهنمودن شرایط تولید ارگانوژل با استفاده از مقادیر مختلف موم و مونو-دیگلیسرید و بهکارگیری آن در فرمولاسیون سوهان بود. تولید ارگانوژل با سطوح مختلف موم (0، 1/67، 5، 8/33 و 10 درصد) و مونو-دیگلیسرید (0، 1/67، 5، 8/33 و 10 درصد) صورت گرفت. بهینهسازی عددی متغیرهای فرایند بر مبنای حداکثر استحکام ارگانوژل، بالاترین نقطۀ ذوب ...
بیشتر
هدف از این مطالعه بهینهنمودن شرایط تولید ارگانوژل با استفاده از مقادیر مختلف موم و مونو-دیگلیسرید و بهکارگیری آن در فرمولاسیون سوهان بود. تولید ارگانوژل با سطوح مختلف موم (0، 1/67، 5، 8/33 و 10 درصد) و مونو-دیگلیسرید (0، 1/67، 5، 8/33 و 10 درصد) صورت گرفت. بهینهسازی عددی متغیرهای فرایند بر مبنای حداکثر استحکام ارگانوژل، بالاترین نقطۀ ذوب ارگانوژل، حداکثر ویسکوزیتۀ خمیر سوهان و کمترین میزان روغن آزادشده از سوهان با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) تعیین شد. نتایج نشان داد که افزایش سطح بهکارگیری موم و مونو-دیگلیسرید سبب افزایش استحکام ارگانوژل و افزایش ویسکوزیتۀ خمیر سوهان شد. ازطرفدیگر افزایش بهکارگیری موم و مونو-دیگلیسرید بهطور معنیداری (0/05>p ) سبب کاهش روغن آزادشده از سوهان گردید. شرایط بهینۀ تولید ارگانوژل بهمنظور تهیۀ سوهان با کیفیت فیزیکی و شیمیایی مطلوب شامل میزان 8/82 درصد مونو-دیگلیسرید و میزان 7/03 درصد موم انتخاب شد. مقایسۀ دادههای پیشبینیشده با دادههای واقعی بیانگر عدم وجود اختلاف معنیدار میان آنها و در واقع برازش مناسب مدل پیشبینیشده برای تولید سوهان بر پایۀ ارگانوژل میباشد. مقایسۀ خصوصیات کیفی سوهان با نمونۀ شاهد نشان داد که فعالیت آنتیاکسیدانی، محتوی رطوبت و خصوصیات حسی نمونۀ سوهان تهیهشده با فرمولاسیون بهینۀ ارگانوژل بهتر از نمونۀ شاهد و میزان خاکستر و روغن پسدادهشده از آن نیز کمتر از نمونۀ شاهد بود. ازاینرو، جایگزینی ارگانوژل با روغن جامد در سطوح بهینه در فرمولاسیون محصولات ازجمله سوهان بدون ایجاد تأثیر چمشگیر بر ویژگیهای کیفی محصول میسر است.
عذرا موسوی نسب؛ علیرضا صادقی ماهونک؛ محمد قربانی؛ مهران اعلمی؛ نسیم مشگین فر
چکیده
هدف از این پژوهش تولید پروتئین هیدرولیزشده از کنجالۀ کنجد با بالاترین فعالیت ضداکسندگی توسط روش آماری سطح پاسخ بود. پروتئین کنجالۀ کنجد، که یک محصول کمارزش است و اغلب به مصرف دام میرسد را میتوان ازطریق هیدرولیز آنزیمی، توسط آنزیم آلکالاز به پروتئین هیدرولیزشده باارزش افزودۀ مناسب تبدیل نمود. فاکتورهایی که در این پژوهش جهت رسیدن ...
بیشتر
هدف از این پژوهش تولید پروتئین هیدرولیزشده از کنجالۀ کنجد با بالاترین فعالیت ضداکسندگی توسط روش آماری سطح پاسخ بود. پروتئین کنجالۀ کنجد، که یک محصول کمارزش است و اغلب به مصرف دام میرسد را میتوان ازطریق هیدرولیز آنزیمی، توسط آنزیم آلکالاز به پروتئین هیدرولیزشده باارزش افزودۀ مناسب تبدیل نمود. فاکتورهایی که در این پژوهش جهت رسیدن به بیشترین میزان فعالیت ضداکسندگی بررسی شدند شامل: دما (40-55 درجۀ سانتیگراد)، زمان (30-180 دقیقه) و نسبت آنزیم به سوبسترا (1-3 درصد) بودند. تأثیر این پارامترها بهعنوان متغیر مستقل در هیدرولیز بر قابلیت مهار رادیکالآزاد توسط معادلۀ درجۀ دوم برازش گردید. نتایج حاصل از بهینهسازی پروتئین هیدرولیزشده براساس میزان مهار رادیکال دی فنیل 2،2 دی فنیل 1، پیکریل هیدرازیل (DPPH) توسط روش سطح پاسخ نشان داد که مقادیر بهینه برای مهار رادیکال DPPH در دمای 52/07 درجۀ سانتیگراد، زمان 125/49 دقیقه و نسبت آنزیم به سوبسترا 3 درصد بهدست میآید. حداکثر مقادیر بهدستآمده برای مهار رادیکال DPPH، 66/5 درصد بود. همچنین نتایج حاصل نشان داد که تولید پروتئین هیدرولیزشده بهصورت مؤثری تحتتأثیر شرایط واکنش قرار دارد، در واقع هریک از فاکتورهای دما، زمان و مقدار آنزیم تأثیر معنیداری بر خصوصیات محصول دارند و پروتئین هیدرولیزشدۀ کنجالۀ کنجد میتواند قابلیت کاربرد در فرمولاسیون مواد غذایی بهعنوان ترکیب ضداکسندۀ طبیعی داشته باشد
مصطفی محروقی؛ محسن قدس روحانی؛ حسن رشیدی
چکیده
در این تحقیق اثر مقادیر مختلف کرۀ پاستوریزه (3 تا 9 درصد) و هیدروکلوئیدهای کنجاک (0 تا 0/4 درصد) و زانتان (0 تا 0/4 درصد) بر ویژگیهای سفتی، طعم، پخشپذیری، رنگ، پذیرش کلی وpH پنیر پروسس پخشپذیر بررسی شد. نتایج در قالب طرح مرکب مرکزی (CCD) بررسی و به روش سطح پاسخ (RSM) مدلسازی و تجزیهوتحلیل شد. ضریب تبیین برای مدلهای رگرسیون برازششده ...
بیشتر
در این تحقیق اثر مقادیر مختلف کرۀ پاستوریزه (3 تا 9 درصد) و هیدروکلوئیدهای کنجاک (0 تا 0/4 درصد) و زانتان (0 تا 0/4 درصد) بر ویژگیهای سفتی، طعم، پخشپذیری، رنگ، پذیرش کلی وpH پنیر پروسس پخشپذیر بررسی شد. نتایج در قالب طرح مرکب مرکزی (CCD) بررسی و به روش سطح پاسخ (RSM) مدلسازی و تجزیهوتحلیل شد. ضریب تبیین برای مدلهای رگرسیون برازششده سفتی، طعم، پخشپذیری، رنگ، پذیرش کلی و pH بهترتیب 0/834، 0/852، 0/959، 0/886، 0/813 و 0/871 بود، ضمن اینکه فاکتور عدم برازش برای مدل تمامی صفات معنیدار نبود (0/05>P). بنابراین صحت مدل برای برازش اطلاعات تأیید گردید. باتوجهبه نتایج بهدستآمده، اثر افزودن هیدروکلوئیدهای یادشده و مقادیر مختلف کره بر ویژگیهای حسی و شیمیایی پنیر پروسس پخشپذیر در سطوح مختلف معنیدار بود. نقطۀ بهینة متغیرهای تولید برای دست یافتن به پنیری که حتیالامکان کمترین امتیاز سفتی و بیشترین مجموع امتیاز طعم، پخشپذیری، رنگ و پذیرش کلی و نیز pH مناسب را داشته باشد، 0/066 درصد کنجاک، 0/024 درصد زانتان و 8/53 درصد میباشد. چنین محصولی دارای امتیاز سفتی 2/88، امتیاز طعم 3/99، امتیاز رنگ 4/11، امتیاز پخشپذیری 4/88، امتیاز پذیرش کلی 4/03 و درنهایت 5/51 pH: و عدد مطلوبیت 93/06 درصد بود.
عنایت الله نقوی؛ صادق ریگی؛ سمیرا باقرزاده
چکیده
روش سطح پاسخ (RSM)، مجموعهای از تکنیکهای آماری و ریاضی برای طراحی آزمایشها، مدلسازی، بهبود دادن و بهینهسازی فرایندها میباشد. هدف از مطالعۀ حاضر بهینهسازی فرایند آبگیری اسمزی میوۀ نسترنکوهی توسط RSM بود. بدینمنظور، اثرات متغیرهای مستقل دما (20، 30 و 40 درجۀ سانتیگراد)، غلظت محلول اسمزی (40، 50 و 60 درصد وزنی/وزنی) و زمان آبگیری ...
بیشتر
روش سطح پاسخ (RSM)، مجموعهای از تکنیکهای آماری و ریاضی برای طراحی آزمایشها، مدلسازی، بهبود دادن و بهینهسازی فرایندها میباشد. هدف از مطالعۀ حاضر بهینهسازی فرایند آبگیری اسمزی میوۀ نسترنکوهی توسط RSM بود. بدینمنظور، اثرات متغیرهای مستقل دما (20، 30 و 40 درجۀ سانتیگراد)، غلظت محلول اسمزی (40، 50 و 60 درصد وزنی/وزنی) و زمان آبگیری (2، 3 و 4 ساعت) روی پاسخها یا متغیرهای وابسته شامل از دست دادن آب (WL)، جذب مادۀ جامد (SG) و کاهش وزن (WR) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که همۀ مدلهای بهدستآمده برای WL، SG و WR برای توصیف دادههای آزمایشی مناسب بودند. علاوه بر این، تابع مطلوبیت نشان داد که شرایط بهینۀ فرایند آبگیری اسمزی میوۀ نسترنکوهی شامل دمای محلول اسمزی 31/78 درجۀ سانتیگراد، غلظت محلول 60 (درصد، وزنی/وزنی) و زمان آبگیری 3 ساعت و 59 دقیقه بود. تحت این شرایط، مقدار پارامترهای WL، SG و WR به ترتیب 27/38، 3/53 و 23/85 گرم به ازای 100 گرم نمونه بهدست آمد.
جلال محمدزاده؛ فریده طباطبائی یزدی؛ سیدعلی مرتضوی؛ رسول کدخدایی؛ آرش کوچکی
چکیده
مانان، گلیکوپروتئینی است که از واحدهای مانوز متصل به پروتئین تشکیل شده و با دارا بودن ساختار ترکیبات آمفی فیلیک طبیعی، میتواند به عنوان بیوامولسیفایر مورد استفاده قرار گیرد. لذا در این تحقیق، تولید مانان توسط مخمر کلویورومایسس مارکسیانوس (PTCC:5194, CBS 6432) با استفاده از روش ترکیبی طرح کسری از فاکتوریل کامل و سطح پاسخ با تعیین تاثیر ...
بیشتر
مانان، گلیکوپروتئینی است که از واحدهای مانوز متصل به پروتئین تشکیل شده و با دارا بودن ساختار ترکیبات آمفی فیلیک طبیعی، میتواند به عنوان بیوامولسیفایر مورد استفاده قرار گیرد. لذا در این تحقیق، تولید مانان توسط مخمر کلویورومایسس مارکسیانوس (PTCC:5194, CBS 6432) با استفاده از روش ترکیبی طرح کسری از فاکتوریل کامل و سطح پاسخ با تعیین تاثیر متغیرهای غلظت لاکتوز بر پایه پودر آبپنیر، غلظت عصاره مخمر، فعالکننده آنزیمی، pH، دما و حجم مایه تلقیح مورد آزمایشهای غربالگری و بهینهسازی قرار گرفت. نتایج نشان داد چهار متغیر غلظتهای لاکتوز و عصاره مخمر،pH و دما بیشترین تاثیر را بر تولید مانان داشتند (0/05>P). بهینهسازی عوامل موثر با روش سطح پاسخ، شرایط مناسب تولید مانان را با بیشینه 209/23 (میلیگرم در صد میلیلیتر محیط) در غلظتهای 52/60 گرم بر لیتر لاکتوز، 10/38 گرم بر لیتر عصاره مخمر، pH برابر 5/36 و دمای 31/90 درجه سانتیگراد با سرعت بیشینه رشد ویژه 0/401 (بر ساعت) نشان داد. همچنین نتایج حاکی از آن بود که مدل مونود با ضریب همبستگی بالا (0/998) میتواند جهت پیشگویی رفتار رشد مخمر و تولید مانان مورد استفاده قرار گیرد.