امیر حق دوست؛ لیلا گلستان؛ مریم حسنی؛ مصطفی شهیدی نوقابی؛ سیداحمد شهیدی
چکیده
درونپوشانی مواد در نانولیپوزومها میتواند بهعنوان یک سیستم حامل محافظتی از ترکیبات زیستفعال طی فراوری و نگهداری در شرایط مختلف مورداستفاده قرار گیرد. فیکوبیلیپروتئینهای مستخرج از جلبکها با دارابودن ویژگیهای آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی، ضدسرطانی و ضدالتهابی میتوانند جهت تولید مواد اولیۀ غذاهای فراسودمند مورداستفاده ...
بیشتر
درونپوشانی مواد در نانولیپوزومها میتواند بهعنوان یک سیستم حامل محافظتی از ترکیبات زیستفعال طی فراوری و نگهداری در شرایط مختلف مورداستفاده قرار گیرد. فیکوبیلیپروتئینهای مستخرج از جلبکها با دارابودن ویژگیهای آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی، ضدسرطانی و ضدالتهابی میتوانند جهت تولید مواد اولیۀ غذاهای فراسودمند مورداستفاده قرار گیرد. لذا، در مطالعۀ حاضر رنگدانۀ فیکوبیلیپروتئین از جلبک گراسیلاریا استخراج و میزان رنگیزهها موردبررسی قرار گرفت. نانولیپوزومهای حاوی رنگدانه با پوشش کیتوزان (0، 0/5، 1 و 1/5 درصد) تهیه شد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی، فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی آن ارزیابی گردید. میانگین قطر نانولیپوزومها و شاخص پراکندگی بهترتیب از محدودۀ 336/9 تا 577/7 نانومتر و 0/25 تا 0/28 در نانوحاملها متغیر بود. بالاترین مقدار راندمان نانوپوشانی نانولیپوزوم فیکوبیلیپروتئین (83/98 درصد) تحتشرایط بهینه در نانولیپوزوم با پوشش 1/5 درصد کیتوزان بهدستآمد. نتایج نشان داد فعالیت ضدمیکروبی تیمارها بهطور معنیداری پس از کپسولهکردن در نانولیپوزوم افزایش یافت. علاوه بر این فعالیت آنتیاکسیدانی فیکوبیلیپروتئینها پس از نانوپوشانی در لیپوزومها بهطور معنیداری افزایش داشت. بهطوریکه میزان EC50 به پیپیام 1/40±81/27 و 6/76±107/67 بهترتیب در تستهای مهار رادیکال آزاد 1و1-دیفنیل-2- پیکریل هیدرازیل و 2و2-آزینوبیس (3-اتیل بنزوتیازولین 6-سلفونیک اسید) در نانولیپوزوم با پوشش 1/5 درصد کیتوزان کاهش یافت. براساس یافتههای این تحقیق میتوان نتیجه گرفت که درونپوشانی با پوشش کیتوزان بهطور مؤثری پایداری، خواص ضدمیکروبی و فعالیتهای آنتیاکسیدانی آن را افزایش داده است. لذا جهت افزایش پایداری ترکیبات طبیعی طی فرایندهای مختلف پیشنهاد میگردد.
نجمه خادمی پور؛ انوشه شریفان؛ حسین باخدا
چکیده
Astragalus fasciculifolius از تیره Astragalus و خانواده حبوبات است. پراکندگی این گیاه در جنوب غربی آسیا می باشد و تاکنون مطالعات منسجمی بر روی خواص آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی این گیاه انجام نشده است. در این تحقیق سعی شده است که عصارهی قسمتهای مختلف Astragalus fasciculifolius (صمغ، اندام هوایی و ریشه) با استفاده از دو حلال آب و متانول استخراج شود و محتوای ترکیبات ...
بیشتر
Astragalus fasciculifolius از تیره Astragalus و خانواده حبوبات است. پراکندگی این گیاه در جنوب غربی آسیا می باشد و تاکنون مطالعات منسجمی بر روی خواص آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی این گیاه انجام نشده است. در این تحقیق سعی شده است که عصارهی قسمتهای مختلف Astragalus fasciculifolius (صمغ، اندام هوایی و ریشه) با استفاده از دو حلال آب و متانول استخراج شود و محتوای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی کل و فعالیت آنتیاکسیدانی (DPPH، ABST، CUPRUC، PMB و FRAP) عصاره ها مورد بررسی قرار گیرد، در ادامه ارتباط بین ترکیبات فنلی کل و فعالیت آنتیاکسیدانی نیز با آزمون پیرسون بررسی شد. نتایج نشان داد که عصاره های استخراج شده با حلال متانول دارای ترکیبات زیست فعال بالاتر و فعالیت آنتیاکسیدانی قویتری هستند. عصاره صمغ استخراج شده با حلال متانول، بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی و نیز بیشترین محتوای فنول کل (1/3±22/3 mg GAEs/g عصاره) و فلاونوئید کل (0/87±11/3 میلی گرم عصاره RUEs/g) داشت که در مقایسه با عصارهی سایر قسمتها تفاوت معنی داری داشت (P≤0/05)، نتایج نشان داد که همبستگی بین ترکیبات فنولی کل و فعالیت آنتیاکسیدانی نیز معنی دار بود (P≤0/05). با توجه به نتایج، مشخص شد که عصاره صمغ انزروت دارای فعالیت ضدمیکروبی میباشد و میزان MIC و MBC باکتری کلستریدیوم پرفرینجنس نسبت به باکتری سودوموناس ائروژینوزا کمتر بود. بر اساس یافته های این مطالعه، مشخص شد که صمغ Astragalus fasciculifolius قابلیت استفاده در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی را دارد.
فهیمه جمعدار؛ سیدعلی مرتضوی؛ محمد رضا سعیدی اصل؛ اکرم شریفی
چکیده
در این پژوهش عصارۀ جوانۀ گندم در غلظتهای (2/5، 10 و 20 درصد) و پودر حاصل از عصارۀ جوانۀ گندم ریزپوشانیشده با روش خشککن پاششی و انجمادی در سه غلظت (0/2، 0/4 و 0/6 درصد) به پنیر سفید فراپالایش افزوده شد و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی آن طی 30 روز دورۀ نگهداری موردارزیابی قرار گرفت. میزان رطوبت، اسیدیته، پروتئین کل و فعالیت آنتیاکسیدانی در تمامی ...
بیشتر
در این پژوهش عصارۀ جوانۀ گندم در غلظتهای (2/5، 10 و 20 درصد) و پودر حاصل از عصارۀ جوانۀ گندم ریزپوشانیشده با روش خشککن پاششی و انجمادی در سه غلظت (0/2، 0/4 و 0/6 درصد) به پنیر سفید فراپالایش افزوده شد و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی آن طی 30 روز دورۀ نگهداری موردارزیابی قرار گرفت. میزان رطوبت، اسیدیته، پروتئین کل و فعالیت آنتیاکسیدانی در تمامی نمونهها، طی زمان نگهداری، کاهش نشان داد و میزان pH افزایش یافت. نتایج نشان داد، استفاده از خشککن انجمادی، روش مناسبتری برای حفظ ترکیبات دارای فعالیت آنتیاکسیدانی در عصارۀ جوانۀ گندم است و همچنین افزایش غلظت عصارۀ جوانۀ گندم و پودر حاصل از عصارۀ جوانۀ گندم ریزپوشانیشده با هر دو روش خشککردن پاششی و انجمادی، باعث افزایش در فعالیت آنتیاکسیدانی پنیر نسبت به نمونۀ شاهد میگردد، بنابراین میتوان از پودر عصارۀ جوانۀ گندم ریزپوشانیشده با خشککن انجمادی بهعنوان یک مادۀ فراسودمند در پنیر سفید فراپالایش بهره جست.
نجمه خادمی پور؛ انوشه شریفان؛ حسین باخدا
چکیده
امروزه یافتن آنتیاکسیدانهای طبیعی با منشأ گیاهی مورد استقبال محققین قرار گرفته است. گیاه دارویی انزروت متعلق به خانواده بقولات است. در این پژوهش تلاش شده است که تأثیر دو روش استخراج سیال فوقبحرانی و خیساندن با حلال متانول بر ترکیبات مؤثر عصارۀ صمغ بررسی و ضمن ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره، همبستگی بین ترکیبات فنول ...
بیشتر
امروزه یافتن آنتیاکسیدانهای طبیعی با منشأ گیاهی مورد استقبال محققین قرار گرفته است. گیاه دارویی انزروت متعلق به خانواده بقولات است. در این پژوهش تلاش شده است که تأثیر دو روش استخراج سیال فوقبحرانی و خیساندن با حلال متانول بر ترکیبات مؤثر عصارۀ صمغ بررسی و ضمن ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره، همبستگی بین ترکیبات فنول و فعالیت آنتیاکسیدانی نیز ارزیابی شود. نتایج این پژوهش نشان داد که ترکیبات فنول و فلاونوئید کل عصارۀ استخراجشده به روش سیال فوقبحرانی افزایش غیرمعنیداری را نسبت به عصارههای حاصل از خیساندن داشته است (0/05<P)، بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی با روشهای، 2.2-دیفنیل-1-پیکریلهیدرازیل (DPPH)، 2-2- آزینو-بیس3-اتیل بنزوتیازلوین-6-سولفونیک اسید (ABST)، کاپراک (CUPRUC)، فسفومولیبدنم (PMB) و ظرفیت کاهش یون آهن (FRAP) در عصارۀ حاصل از استخراج با سیال فوقبحرانی مشاهده شد که این افزایش تنها برای DPPH، در مقایسه با خیساندن، تفاوت معنیدار نشان داده است (0/05≥P)، نتایج آزمون همبستگی نیز نشان داد که ضرایب برآوردشده بین فعالیتهای آنتیاکسیدانی و محتوای فنولی عصارۀ صمغ انزروت به روش سیال فوقبحرانی در سطح 95 درصد معنیدار بوده است. باتوجهبه یافتههای این پژوهش، صمغ انزروت حاوی ترکیبات فنول و فعالیت آنتیاکسیدانی قابلتوجهی بوده است و استفاده از سیال فوقبحرانی در فشار 100 بار، دمای 35 درجۀ سانتیگراد و 30 دقیقه زمان، درمقایسه با روش خیساندن، علیرغم وجود ترکیبات فنولی و فعالیت آنتیاکسیدانی تفاوت معنیداری نشان نداده است که باتوجهبه هزینۀ بالای این روش، استفاده از روش خیساندن برای استخراج عصارۀ صمغ انزروت پیشنهاد میشود.
سیده پریا سمایی؛ محمد قربانی؛ علیرضا صادقی ماهونک؛ مهران اعلمی
چکیده
اصلاح آنزیمی پروتئینها بهمنظور شکست باندهای پپتیدی خاص و اصلاح پروتئینها بهطور گسترده در صنایع غذایی مورداستفاده قرار میگیرد. در این پژوهش پروتئین دانۀ باقلا با استفاده از آنزیمهای آلکالاز و تریپسین در سه غلظت (1، 2 و 3 درصد) و زمانهای واکنش 6-1 ساعت در دما و pH بهینۀ هر آنزیم (بهترتیب 50 و 37 درجۀ سانتیگراد و pH 8/5 و 7) هیدرولیز ...
بیشتر
اصلاح آنزیمی پروتئینها بهمنظور شکست باندهای پپتیدی خاص و اصلاح پروتئینها بهطور گسترده در صنایع غذایی مورداستفاده قرار میگیرد. در این پژوهش پروتئین دانۀ باقلا با استفاده از آنزیمهای آلکالاز و تریپسین در سه غلظت (1، 2 و 3 درصد) و زمانهای واکنش 6-1 ساعت در دما و pH بهینۀ هر آنزیم (بهترتیب 50 و 37 درجۀ سانتیگراد و pH 8/5 و 7) هیدرولیز شد. درجۀ هیدرولیز، فعالیت مهارکنندگی رادیکال دیفنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH) و شلاتهکنندگی یون فرو پروتئینهای هیدرولیزشده موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد درجۀ هیدرولیز با افزایش زمان واکنش و غلظت آنزیمهای آلکالاز و تریپسین افزایش یافت. زمان هیدرولیز و نوع آنزیم اثر معنیداری بر درجۀ هیدرولیز، فعالیت آنتیاکسیدانی و شلاتهکنندگی پروتئینهای هیدرولیزشدۀ دانۀ باقلا داشته است (0/05<p ). پروتئینهای هیدرولیزشده توسط آنزیم آلکالاز در غلظت 3 درصد و زمان 3 ساعت بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی (75/41 درصد) و شلاتهکنندگی یون فرو (55/95 درصد) را داشته است. در غلظتهای 1 و 2 درصد آنزیم تریپسین بیشترین مهارکنندگی رادیکال DPPH در زمان 4 ساعت مشاهده شد که بهترتیب 42/38 و 53/70 درصد بوده است. بیشترین فعالیت شلاتهکنندگی یون فرو در تیمارهای هیدرولیزشده توسط آنزیم تریپسین در زمان واکنش 2 ساعت مشاهده شد و پس از آن فعالیت شلاتهکنندگی کاهش یافت. فعالیت مهارکنندگی رادیکال DPPH و شلاتهکنندگی یون فرو با افزایش غلظت آنزیم افزایش یافت. نتایج نشان دادند آنزیم آلکالاز در مقایسه با آنزیم تریپسین، کارایی بالاتری در تولید پپتیدهای با خاصیت آنتیاکسیدانی داشته است.
سپیده مشتاقی؛ محمد گلی
چکیده
این تحقیق به بررسی میکروانکپسولاسیون سلنیت سدیم همراه با صمغ عربی (25، 26، 27، 28 و 29 درصد) و صمغ فارسی (5، 4، 3، 2 و 1 درصد) و خلوص اتانول (80، 85، 90، 95 و 100 درصد) به روش سطح پاسخ پرداخت. نسبت حلال اتانول به مخلوط (6 گرم صمغ و 300 میلیگرم سلنیت سدیم در 20 میلیلیتر مخلوط) 10 به 1 انتخاب شد. فرمول بهینۀ اول (صمغ عربی 27 درصد، صمغ فارسی 3 درصد و درصد خلوص ...
بیشتر
این تحقیق به بررسی میکروانکپسولاسیون سلنیت سدیم همراه با صمغ عربی (25، 26، 27، 28 و 29 درصد) و صمغ فارسی (5، 4، 3، 2 و 1 درصد) و خلوص اتانول (80، 85، 90، 95 و 100 درصد) به روش سطح پاسخ پرداخت. نسبت حلال اتانول به مخلوط (6 گرم صمغ و 300 میلیگرم سلنیت سدیم در 20 میلیلیتر مخلوط) 10 به 1 انتخاب شد. فرمول بهینۀ اول (صمغ عربی 27 درصد، صمغ فارسی 3 درصد و درصد خلوص اتانول 94 درصد با راندمان 89/5 درصد، اندازۀ ذرات 44/6 میکرومتر) و فرمول بهینۀ دوم (صمغ عربی 29 درصد، صمغ فارسی 1 درصد و خلوص اتانول 89 درصد با راندمان 86 درصد، اندازۀ ذرات 48/5 میکرومتر) انتخاب شدند.سپس نمونههای بهینه(180/6 پیپیام) با نمونۀ سنتزی آنتیاکسیدان بوتیلهیدروکسی آنیزول (BHA) (200 پیپیام)، سلنیت سدیم فاقد کپسول (8/6 پیپیام معادل سلنیوم کپسولهای بهینه) به روغن سویای فاقد آنتیاکسیدان اضافه شد و دما و زمان نگهداری روغن سویا در انکوباتور با کمک برنامۀ شلفلایف اکسلریتور (55 درجۀ سانتیگراد و 0، 23 و 44 روز) معادل انبارداری (20 درجۀ سانتیگراد و 0، 180 و 360 روز) گردید و شاخصهای اکسایش مقایسه شدند. نتایج نشان داد با افزایش درصد صمغ عربی (کاهش صمغ فارسی) و درصد خلوص اتانول، کارایی افزایش (63/94 درصد) و سایز ذرات کاهش (37/5 میکرومتر) یافت. ترتیب انتخاب تیمارها براساس اهمیت کاربردی در صنعت غذا برای داشتن فعالیت آنتیاکسیدانی حداکثری و خواص اکسایش حداقلی در بازۀ یکساله شاکل بهینۀ اول، بهینۀ دوم، بوتیلهیدروکسی آنیزول، سلنیت سدیم کپسولنشده (مصرف آنی) و نمونۀ شاهد (فاقد آنتیاکسیدان) شد.
مهدیه اکبری؛ علیرضا صادقی ماهونک؛ محمد قربانی؛ مهدی کاشانینژاد؛ خشایار سرابندی
چکیده
برگ زیتون یکی از غنیترین منابع ترکیبات فنولی با خاصیت آنتیاکسیدانی میباشد. استفاده از این ترکیبات در مواد غذایی و دارویی همواره با چالش حفاظت از آنها در طول زمان نگهداری و فراوری همراه است. در این پژوهش ترکیبات زیستفعال عصارۀ آبی برگ زیتون طی فرایند همتبلوری در ماتریس ساکارز، ریزپوشانی شد. خصوصیات پودر هممتبلور از قبیل مورفولوژی ...
بیشتر
برگ زیتون یکی از غنیترین منابع ترکیبات فنولی با خاصیت آنتیاکسیدانی میباشد. استفاده از این ترکیبات در مواد غذایی و دارویی همواره با چالش حفاظت از آنها در طول زمان نگهداری و فراوری همراه است. در این پژوهش ترکیبات زیستفعال عصارۀ آبی برگ زیتون طی فرایند همتبلوری در ماتریس ساکارز، ریزپوشانی شد. خصوصیات پودر هممتبلور از قبیل مورفولوژی پودر، خصوصیات حرارتی، ساختار شیمیایی و نیز قابلیت حفظ ترکیبات فنولی و خاصیت آنتیاکسیدانی فراورده طی 4 ماه نگهداری در شرایط محیطی مختلف (نور، رطوبت و دما) ارزیابی شد. نتایج خصوصیات حرارتی برای همۀ نمونهها یک پیک اصلی در محدودۀ دمایی 190 درجۀ سانتیگراد مشابه نقطۀ ذوب ساکارز را از خود نشان داد. بررسی نمودارهای FT-IR برای همۀ نمونهها پیوندهای شیمیایی مختص به مولکول ساکارز را نشان داد. پس از اتمام دورۀ نگهداری، بیشترین قابلیت حفظ ترکیبات فنولی در حدود 92 درصد و خاصیت آنتیاکسیدانی در حدود 77/35 درصد برای فراوردۀ هممتبلور حاوی عصارۀ 10 درصد نگهداریشده در شرایط تاریکی مشاهده شد. کاهش معنیدار (0/05>P) در محتوای فنولی و نیز خاصیت آنتیاکسیدانی برای پودرهای نگهداریشده در شرایط نور مصنوعی و رطوبت 75 درصد در مقایسه با تاریکی و دمای 4 درجۀ سانتیگراد مشاهده شد.
شیما پیری قشلاقی؛ علیرضا صادقی ماهونک؛ محمد قربانی؛ مهران اعلمی
چکیده
در تحقیق حاضر پروتئین هیدرولیز شده از کنسانتره پروتئین آب پنیر با بکارگیری آنزیم آلکالاز تولید شد. اثر متغیرهای دما (40، 45، 50 و 55 درجه سانتیگراد)، زمان (30، 60، 90، 120، 150، 180 و 210 دقیقه) و نسبت آنزیم به سوبسترا (30، 60 و 90 واحد آنسون بر کیلوگرم پروتئین) بر فعالیت آنتیاکسیدانی در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی گردید. فعالیت آنتیاکسیدانی پروتئین ...
بیشتر
در تحقیق حاضر پروتئین هیدرولیز شده از کنسانتره پروتئین آب پنیر با بکارگیری آنزیم آلکالاز تولید شد. اثر متغیرهای دما (40، 45، 50 و 55 درجه سانتیگراد)، زمان (30، 60، 90، 120، 150، 180 و 210 دقیقه) و نسبت آنزیم به سوبسترا (30، 60 و 90 واحد آنسون بر کیلوگرم پروتئین) بر فعالیت آنتیاکسیدانی در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی گردید. فعالیت آنتیاکسیدانی پروتئین هیدرولیزشده آب پنیر توسط آزمونهای قدرت احیاءکنندگی و فعالیت شلاتهکنندگی یون آهن اندازهگیری شد. بالاترین فعالیت شلاتهکنندگی یون آهن در دما و فعالیت آنزیمی به ترتیب 50 درجه سانتیگراد و 60 واحد آنسون بر کیلوگرم و در زمان هیدرولیز 90 دقیقه به میزان 87/2 درصد بهدست آمد. بالاترین قدرت احیاءکنندگی پروتئینهای هیدرولیزشده نیز در دمای 40 درجه سانتیگراد، فعالیت آنزیمی90 واحد آنسون بر کیلوگرم و در زمان هیدرولیز 210 دقیقه و به میزان 0/435 حاصل شد که در مقایسه با اسیدآسکوربیک ppm 100، 57/08 درصد قدرت احیاءکنندگی از خود نشان داد. نتایج نشان میدهد که پپتیدهای آنتیاکسیدانی حاصل میتوانند بهعنوان آنتیاکسیدان طبیعی در فرمولاسیون غذایی و نیز بهعنوان ترکیب دارویی بهکار گرفته شوند.
سیدعلی مرتضوی؛ اکرم شریفی؛ عبدالمجید مسکوکی؛ مهرداد نیاکوثری؛ امیرحسین الهامی راد
چکیده
روش سطح پاسخ، مجموعهای از تکنیکهای آماری برای طراحی آزمایشات، مدلسازی و بررسی اثر فاکتورها بر نتایج نهایی و در نهایت بهینهسازی فرایند میباشد. این تحقیق با هدف بهینهسازی فرایند استخراج آبی ترکیبات زیست فعال موجود در میوه زرشک بیدانه (Berberis vulgaris) به روش سطح پاسخ انجام شد. برای این منظور از طرح مرکب مرکزی با تعداد 13 تیمار و ...
بیشتر
روش سطح پاسخ، مجموعهای از تکنیکهای آماری برای طراحی آزمایشات، مدلسازی و بررسی اثر فاکتورها بر نتایج نهایی و در نهایت بهینهسازی فرایند میباشد. این تحقیق با هدف بهینهسازی فرایند استخراج آبی ترکیبات زیست فعال موجود در میوه زرشک بیدانه (Berberis vulgaris) به روش سطح پاسخ انجام شد. برای این منظور از طرح مرکب مرکزی با تعداد 13 تیمار و 5 تکرار در نقاط مرکزی استفاده گردید. اثرات فاکتورهای متغیر دما (70-50 درجه سانتیگراد) و زمان استخراج (120-40 دقیقه) بر روی مقدار آنتوسیانین، ویتامین ث، ترکیبات فنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره استخراج شده زرشک بررسی شد. نتایج حاصل شباهت زیادی بین مقادیر حاصل از آزمایشات و مقادیر پیشبینی شده توسط مدل، نشان داد. زمان و دمای استخراج اثر معنیداری روی پاسخها داشت. شرایط بهینه استخراج آبی ترکیبات زیست فعال میوه زرشک بیدانه دمای 50 درجه سانتیگراد و زمان 120 دقیقه بود که در این شرایط بیشترین میزان ترکیبات فنلی (585/725 میلیگرم اسید گالیک در 100 میلیلیتر عصاره)، آنتوسیانین (208/392 میلیگرم در لیتر)، فعالیت آنتیاکسیدانی (84/260 درصد) و ویتامین ث ( 1292/56 میلیگرم در لیتر) مشاهده شد. نتایج نشان داد این روش میتواند برای استخراج ترکیبات زیست فعال در صنعت تولید فراوردههای طبیعی به کار گرفته شود.