@article { author = {Manzari Tavakoli, Maryam and Nejad Ebrahimi, Samad and Rezadoost, Hassan and Mirjalili, Mohammad Hossein}, title = {Enrichment of Pomegranate Juice Pigments with Polymeric Resins and Preparation of its Powder by Spray Drying Method}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {10}, number = {1}, pages = {71-82}, year = {2021}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2021.271556.1224}, abstract = {Pomegranate juice is a known natural source of anthocyanins, including the glycosidic derivatives of delphinidin, cyanidin, and pelargonidin. The use of resins in various industries has a long history and, in this study, resin was used to enrich anthocyanins in pomegranate juice. The anthocyanin pigment in pomegranate juice was isolated and purified by SEPLITE®LXA10 resin, and finally, the anthocyanin powder was obtained by spray drying with high quality and efficiency. The purity of enriched anthocyanins is above 90%, while the amount of pigment in pomegranate itself is 20% or less. The yield of the powder obtained from enriched anthocyanin was 89.6% and pomegranate juice was 21%. The proposed method led to enrichment of anthocyanins by resins and removal of unnecessary additives and increases the quality and intensity of natural dye obtained. Scanning electron microscopy (SEM) images of anthocyanin-enriched powder showed a uniform, spherical structure of particles that were of better quality than pomegranate juice powder. Particle sizes were between 1 and 6 μm with a spherical structure. Due to the high cost of anthocyanins, its use in the food industry and high imports into the country, we obtained a relatively pure anthocyanin pigment. Purification of anthocyanins from pomegranate juice is an economical method for producing natural red pigment and its uses in the cosmetics, health and food industries.}, keywords = {absorption resins,Anthocyanin,pomegranate fruit,Spray dryer}, title_fa = {غنی‌سازی رنگدانه‌های آنتوسیانینی آب انار به کمک رزین‎‌های پلیمری و تهیۀ پودر حاصل از آن به روش خشک‌‎کن پاششی}, abstract_fa = {آب انار منبع طبیعی شناخته‌‎شده برای آنتوسیانین‌‎های طبیعی ازجمله مشتقات گلیکوزیدی دلفینیدین، سیانیدین و پلارگونیدین می‌باشد. استفاده از رزین‌ها در صنایع مختلف از سابقۀ زیادی برخوردار است. در این مطالعه، از رزین‎‌های پلیمری جذبی برای غنی‌‎سازی آنتوسیانین‌‎های آب انار استفاده شد. رنگدانه‌‎های آنتوسیانینی موجود در آب انار به کمک رزین SEPLITE®LXA10 جداسازی و غنی‌سازی گردید. مقدار آنتوسیانین کل در آب انار طبیعی حدود 20 درصد یا کمتر است که بعد از مرحلۀ غنی‎‌سازی مقدار آن به 90 درصد افزایش یافت. درنهایت پودر آنتوسیانین به روش خشک‎‌کن پاششی با بازده 89/6 درصد به‌‎دست‌‎آمد. مقدار آنتوسیانین کل حاصل از پودر به‎‌دست‌‎آمده در نمونه‌‎های پودر غنی‌‏شده و آب انار به‌‏ترتیب 89/6 و 21 درصد بود. روش غنی‌‎سازی ارائه‌‎شده برای آنتوسیانین‌‎ها توسط رزین‌‎های پلیمری باعث حذف مواد جانبی غیرضروری و افزایش کیفیت و شدت رنگ طبیعی آن می‌‎شود. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) ثبت‎‌شده مربوط به پودر آنتوسیانین غنی‌‎شده، توزیع ذرات یکنواخت و با ساختار کروی را نشان می‌‎دهد که در مقایسه با پودر به‌دست‌‎آمده از آب انار کیفیت بهتری داشتند. اندازۀ ذرات به‌‎دست‌‎آمده بین 1 تا 6 میکرومتر و با ساختار کروی بود. باتوجه‌به بالابودن قیمت آنتوسیانین و کاربرد فراوان آن در صنایع غذایی و واردات زیاد آن به کشور نتایج این تحقیق می‎‌تواند درجهت رفع نیاز صنایع غذایی، دارویی و آرایشی به آنتوسیانین غنی‎‌شده موردتوجه قرار گیرد.}, keywords_fa = {آنتوسیانین,خشک‌کن پاششی,رزین‌های جذبی,میوۀ انار}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_129887.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_129887_dc91a605d0e91bb72808653e1c4e644f.pdf} }