@article { author = {Pham, Tri Nhut and Le, Hoang Thien and Nguyen, Quang Vinh and Tran, Quoc Toan and Tran, Minh Phat}, title = {Physicochemical Properties, Phenolic Contents and Antioxidant Activity of Vietnamese Honey}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {10}, number = {4}, pages = {427-438}, year = {2022}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2021.295084.1258}, abstract = {Vietnam is located in the tropical monsoon climate area (Southeast Asia), along with the biodiversity of plant species, which has created many types of monofloral and polyfloral honey. However, there has not been a study that fully reports on the physicochemical composition, antioxidant activity and content of phytochemical compounds of honey in this country. Therefore, this study aimed to determine Vietnam's physicochemical properties, antioxidant activity, and phytochemical content of longan flower honey and natural polyfloral honey (from Micrapis honeycomb). The reference analytical methods were modified based on previous honey studies. Following proximate indicators were found: The moisture content varied from 21.9 to 30.5%, the ash content varied from 0.37 to 0.48%, the protein content varied from 0.25 to 0.41%, and the 5-(hydroxymethyl)-2-furaldehyde (HMF) varied from 33.4 to 75.4%. The total phenolic and flavonoid concentrations ranged from 0.890 to 1.110 mgGAE/g and 0.049 to 0.089 mgQE/g. Besides, the antioxidant activity of longan flower honey was recorded as the best, with the IC50 value of 68.49 mg/mL. In addition, Water content, free acidity, sugar content (glucose, fructose, and sucrose), and HMF concentration were all tested and presented.}, keywords = {Longan honey,Phenolic Compounds,Physicochemistry,Polyfloral honey,Vietnamese honey}, title_fa = {خواص فیزیکوشیمیایی، محتویات فنولی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی عسل ویتنامی}, abstract_fa = {ویتنام در منطقۀ آب‌و‌هوای موسمی گرمسیری (آسیای جنوب شرقی) با تنوع زیستی گونه‌های گیاهی قرار دارد که باعث ایجاد بسیاری از عسل‌های تک‌گل و چندگل شده است. بااین‌حال، تاکنون مطالعه‌ای جامع پیرامون ترکیبات فیزیکوشیمیایی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و محتوای ترکیبات فیتوشیمیایی عسل در این کشور گزارش نشده است. بنابراین، این مطالعه با هدف تعیین خواص فیزیکوشیمیایی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و محتوای فیتوشیمیایی عسل ویتنامی برگرفته‌شده از گل لانگان و عسل طبیعی چندگل (از کندوی زنبور Micrapis) انجام شد. روش‌های تحلیلی مرجع براساس مطالعه‌های قبلی روی عسل، اصلاح شد. شاخص‌های تقریبی شامل میزان رطوبت از 21/9 تا 30/5 درصد، میزان خاکستر از 0/37 تا 0/48 درصد، محتوای پروتئین از 0/25 تا 0/41 درصد و غلظت ‌5-(هیدروکسی‌متیل)-2-فورالدئید (HMF) از 33/4 تا 75/4 درصد متغیر بود. غلظت کل فنول و فلاونوئید از 0/890 تا 1/110 میلی‌گرم گالیک اسید بر گرم و 0/049 تا 0/089 میلی‌گرم کوئرستین بر گرم متغیر بود. همچنین، فعالیت آنتی‌اکسیدانی عسل گل لانگان با مقدار IC50 68/49 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر به‌عنوان بهترین فعالیت ثبت شد. علاوه‌بر این، محتوای آب، اسیدیتۀ آزاد، محتوای قند (گلوکز، فروکتوز و ساکارز)، و HMF آزمایش و ارائه شدند.}, keywords_fa = {ترکیبات فنولی,عسل چندگل,عسل لونگان,عسل ویتنامی,فیزیکوشیمیایی}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_141387.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_141387_e8933e2475509dffa900f991d52d121e.pdf} }