@article { author = {Taheri, Fatemeh and Jafar Daghighi, Asma and Bodaghi, Hojatollah and Ebrahimi, Amin and Ghasimi Hagh, Ziba}, title = {The Effect of 1-Methylcyclopropene Application Incorporated with Packaging on the Expression of Ethylene-related Genes and Quality Maintenance of Cherry Tomato Cultivars}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {11}, number = {3}, pages = {275-290}, year = {2022}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2022.309903.1285}, abstract = {Longevity of 4 Cherry tomato cultivars as the perishable climacteric fruit and the expression of ethylene biosynthesis genes (SAM1, ACS4, ACO1 and ACO4) under packaging (LDPE film) and 1-MCP plus packaging (5 µL L-1 for 48 h at 20 °C) treatments at 20 °C for 16 days were studied. The results of weight loss and firmness showed that there is no remarkable difference between packaging and 1-MCP plus packaging in 4 tomato cultivars, but the fluctuations of TSS and pH were more minor in 1-MC P plus packaging compared to the other treatments. Base on the physicochemical characteristics and quality maintenance, cultivars were graded from high to low durability; yellow pear, orang santa, blackberry and orange berry, respectively. The study of expression pattern of genes SAM1, ACS4, ACO1 and ACO5 in yellow pear and orange berry cultivars at storage showed that they were drastically expressed higher in control than packaging and 1-MCP plus packaging treatments. The expression level of ACO5 gene was the same in both cultivars, but the expression level of ACO1 and ACS4 genes in the yellow pear cultivar was higher than the orange berry. In contrast, the expression level of SAM1 gene in the yellow pear cultivar was lower than the orange berry. Totally, despite being deeply different in the genetic background of these cultivars, packaging and 1-MCP plus packaging treatment reduced the perishability, and improved the maintenance quality of cherry tomato fruit. Also, further molecular studies and evaluation of ethylene in these cultivars are suggested.}, keywords = {1-MCP,Cherry tomato,Ethylene biosynthesis,Gene expression,Packaging}, title_fa = {اثر کاربرد 1-متیل‌سیکلوپروپن همراه با بسته‌بندی بر بیان ژن‌های مرتبط با اتیلن و حفظ کیفیت ارقام گوجه‌فرنگی گیلاسی}, abstract_fa = {قابلیت ماندگاری 4 رقم گوجه‌فرنگی گیلاسی و بیان ژن‌های بیوسنتز اتیلن (SAM1، ACS4، ACO1 و ACO4) با تیمارهای بسته‌بندی (فیلم LDPE) و بسته‌بندی همراه با تیمار 1-MCP ((5 میکرولیتر در لیتر) به مدت 48 ساعت در دمای 20 درجۀ سانتی‌گراد) در دمای 20 درجۀ سانتی‌گراد به مدت 16 روز موردمطالعه قرار گرفتند. نتایج اُفت وزن و سفتی بافت میوه نشان دادند که بین بسته‌بندی و بسته‌بندی همراه با 1-MCP در 4 رقم گوجه‌فرنگی تفاوت قابل‌توجهی وجود نداشت، اما تغییرات مواد جامد محلول و pH در تیمار بسته‌بندی همراه با 1-MCP نسبت به سایر تیمارها کمتر بود. براساس نتایج فیزیکوشیمیایی درجه‌بندی ارقام گوجه‌فرنگی رقم یلوو پییر، اورنج سانتا، بلک‌بری و اورنج بری به‌ترتیب از ماندگار تا حساس انجام شد. بررسی الگوی بیان ژن‌های SAM1، ACS4، ACO1 و ACO5 در ارقام یلوو پییر و اورنج بری نشان داد که بیان این ژن‌ها در شاهد با اختلاف معنی‌دار بیشتر از تیمارهای بسته‌بندی و بسته‌بندی همراه با 1-MCP صورت گرفت. سطح بیان ژن ACO5 در هر دو رقم یکسان بود، اما سطح بیان ژن‌های ACO1 و ACS4 در رقم یلوو پییر بیشتر از اورنج بری بود. در مقابل، میزان بیان ژن SAM1 در رقم یلوو پییر کمتر از اورنج بری مشاهده شد. در مجموع، با وجود تفاوت ژنتیکی این ارقام، بسته‌بندی و تیمار بسته‌بندی همراه با 1-MCP منجربه‌کاهش فسادپذیری و بهبود کیفیت نگهداری میوۀ گوجه‌فرنگی گیلاسی شد.}, keywords_fa = {1-متیل‌سیکلوپروپن,بسته‌بندی,بیان ژن,بیوسنتز اتیلن,گوجه‌فرنگی گیلاسی}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_145669.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_145669_633527f4e9648d5085b4cf3b3d7b00ed.pdf} }