@article {
author = {Urajeh, Sanaz and Pourashouri, Parastoo and Shabanpour, Bahareh and Hoseini, Seyed Vali},
title = {The Effect of Continuous and Separate Extraction Methods on the Yield and Quality of Extracted Protein and Chlorophyll from Spirulina platensis},
journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology},
volume = {11},
number = {2},
pages = {209-222},
year = {2022},
publisher = {Research Institute of Food Science and Technology},
issn = {2252-0937},
eissn = {2538-2357},
doi = {10.22101/JRIFST.2022.340779.1356},
abstract = {Spirulina is blue-green microalgae as an excellent source of protein and natural food colors such as phycobiliproteins, chlorophylls. So, extraction of these bioactive compounds is important. In this study, the mechanical treatments (freeze-defreeze, homogenization, ultrasonic), and chemical treatment (soaking in ethanol and water) were performed and extraction and separation of protein and chlorophyll from Spirulina microalgae were done in the separate and continuous way of Spirulina mass. The yield of extracted chlorophyll and protein, the absorption spectrum of the samples (200-800 nm), and the amino acid profile of the extracted proteins by the selected treatments were tested. According to the results, the extraction yield of chlorophyll in a continuous way was higher than in a separate method, and extraction with ethanol in both separate and continuous ways was a suitable solvent and showed higher efficiency (P<0.05). The freeze-defreeze cycle was also effective in chlorophyll extraction. The protein extraction, homogenization, and ultrasound treatments were acted more appropriately to mechanically break down cell walls and increased extraction efficiency (P<0.05). In the same conditions, the continuous way of extracting chlorophyll and protein showed higher efficiency than the separate way, and homogenization and ultrasound are recommended and ethanol was suitable solvent in chlorophyll extraction and the freeze-defreeze treatment was appropriate at split the cell wall.},
keywords = {bioactive compounds,Extraction,freeze-defreeze,Microalgae,Ultrasound},
title_fa = {تأثیر روشهای استخراج پیوسته و مجزا بر بازده و کیفیت پروتئین و کلروفیل استخراجی از ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس (Spirulina Platensis)},
abstract_fa = {اسپیرولینا ریزجلبک سبزآبی بهعنوان منبع عالی پروتئین و رنگهای طبیعی غذایی مانند فیکوبیلیپروتئینها و کلروفیلهاست و ازاینرو استخراج این ترکیبات زیستفعال اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق تیمار مکانیکی (انجماد-انجمادزدایی، همگنسازی، امواج فراصوت) و تیمار شیمیایی (خیساندن در حلالهای اتانول و آب) برای استخراج و جداسازی پروتئین و کلروفیل از ریزجلبک اسپیرولینا به دو روش مجزا و پیوسته انجام شد. میزان کلروفیل و پروتئین استخراجشده، طیف جذبی نمونهها (200-800 نانومتر)، ترکیب اسیدآمینۀ ریزجلبک و پروتئینهای استخراجشده در تیمارهای انتخابی موردبررسی قرار گرفتند. طبق نتایج استخراج کلروفیل در روش پیوسته بیشتر از روش مجزا و استخراج با اتانول در هر دو روش مجزا و پیوسته حلال مناسب با بازده بالاتر بود. استفاده از روش انجماد-انجمادزدایی نیز در استخراج کلروفیل مؤثر بود. درمورد استخراج پروتئین در بین تیمارها استفاده از همگنسازی و امواج فراصوت برای شکستن مکانیکی دیوارهها و کمک به استخراج ترکیبات روش مناسبتری بود و سبب افزایش بازده استخراج پروتئین شد. تحت شرایط یکسان برای تیمارها، روش پیوسته برای استخراج کلروفیل و پروتئین با بازده بالاتر و استفاده از تیمار همگنسازی دور بالا و امواج فراصوت پیشنهاد میگردد و حلال اتانول در استخراج کلروفیل حلال و روش انجماد و انجمادزدایی تیمار مکانیکی مناسب شکست دیوارۀ سلولی بود.},
keywords_fa = {استخراج ترکیبات زیستفعال,انجماد-انجمادزدایی,ریزجلبک اسپیرولینا,فراصوت},
url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_156161.html},
eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_156161_6af099b94d9294dc7777b3f0b8c38e70.pdf}
}