@article { author = {Aghili moghaddam, Hamideh sadat and Emadi, Bagher and Hosseini, Fereshteh and Sadrnia, Hassan}, title = {Production of Biodegradable Edible Films from Tragacanth Gum and Determination of Their Physical and Mechanical Properties}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {5}, number = {2}, pages = {119-130}, year = {2016}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2016.09.17.521}, abstract = {Due to the disadvantages of synthetic packaging materials such as migration into food, polluting the environment, difficult recovery, high costs of raw materials and production, natural biopolymers have recently been paid more attention as alternatives to the petroleum-derived plastics for packaging. The aim of this study was producing biodegradable edible films based on native tragacanth from Iran and determining their physical and mechanical properties. Also, the effects of different percentages of glycerol as a plasticizer (30%, 40% and 50%) on the films properties were investigated. According to the results, tragacanth based films showed appropriate mechanical properties and high transparency. Different percentage of glycerol did not affect the physical properties of the samples, but made some changes in mechanical properties. Among all treatments, films with 30% glycerol showed higher tensile strength in comparison to the other samples. Also, films with 50% glycerol showed more %E and lower stiffness. Because of high solubility of tragacanth films, they cannot be used in film production alone, but it is an appropriate candidate for composite films.}, keywords = {Biodegradable,Edible film,Tragacanth}, title_fa = {تولید فیلم خوراکی زیست تخریب ‌پذیر از صمغ کتیرا و تعیین ویژگی‎های فیزیکی و مکانیکی آن}, abstract_fa = {به‎­دلیل معایب متعدد مواد بسته‎­بندی سنتزی از قبیل مهاجرت ترکیبات پلیمری به محتوی مواد غذایی، ایجاد آلودگی زیست­‎محیطی، عدم بازیافت آسان، گران بودن مواد اولیه و بالا بودن هزینۀ تولید و غیره، در سال‎های اخیر پلیمرهای طبیعی به­‎عنوان جایگزین‎­هایی ایمن و زیست تخریب‌ پذیر برای پلاستیک‎­های حاصل از مشتقات نفتی بسیار موردتوجه قرار گرفته­‎اند. هدف این پژوهش تولید فیلم خوراکی از صمغ کتیرای بومی ایران و تعیین مشخصات فیزیکی و مکانیکی آن بود. همچنین تأثیر درصدهای مختلف پلاستی­سایزر (30%، 40% و 50%) بر ویژگی­‎های فیلم‎­های حاصل مورد­بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد صمغ کتیرا دارای خاصیت فیلم‎­پذیری مناسب بوده و فیلم‎­های حاصل از آن شفافیت بسیار خوبی دارند. تغییرات درصد گلیسرول بر ویژگی­‎های فیزیکی نظیر شفافیت، ضخامت و دانسیتۀ فیلم تأثیر معنی‎­داری نداشت، اما بر ویژگی­‎های مکانیکی فیلم­‎های کتیرا تأثیرگذار بود، به‎­طوری‎­که فیلم‎­های کتیرای دارای 30% گلیسرول، از مقاومت به کشش بالاتری برخوردار بودند. همچنین در فیلم دارای 50% گلیسرول، درصد ازدیاد طول تا پارگی و سفتی کمتر نسبت به نمونه­‎های دیگر بیشتر بود. حلالیت بالای فیلم‎­های کتیرا از میزان مطلوبیت آنها برای تولید فیلم به تنهایی می­‎کاهد، درعین­‎حال، کتیرا گزینه‎­ای مناسب در تهیۀ فیلم‎­های کامپوزیتی می‎­باشد.}, keywords_fa = {زیست تخریب‌ پذیرف کتیرا,فیلم خوراکی}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_66595.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_66595_a63d575b099d88431b35aaeb3653afc9.pdf} }