@article { author = {kamali, Sara and Hosseini Nezhad, Marzieh and Elahi, Mohammad and Yavarmanesh, Masoud}, title = {Effect of inulin extracted from chicory and Jerusalem artichoke on bile tolerance and inhibition of two Lactobacillus species against E.coli O157:H7}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {2}, number = {4}, pages = {311-322}, year = {2014}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2014.03.01.242}, abstract = {Probiotics and prebiotics play important role in improvement of the intestinal microbial balance and have a great potential for food industry and public health. Survival of probiotics during gastric stress is influenced by the prebiotic carriers. In order to introduce effective synbiotic pairs, in this study the prebiotic influence of inulin (extracted from chicory and Jerusalem artichoke and also standard lab grade inulin), glucose and non-carbohydrate sample were assessed on bile resistance and inhibition of two Lactobacillus species against E.coli O157:H7. The effect of inulin treatments were studied on growth and viability of Lactobacillus casei PTCC1608 and Lactobacillus rhamnosus PTCC 1637under various bile salts concentrations (0, 0.3, 0.5, 1, 1.5%) in completely randomized factorial design and the inhibition effects were evaluated using well- diffusion technique in completely randomized design, and compared with controls. Results indicated that extracted inulin could be effective on enhancing the bile salts resistance of two lactobacilli. This effect was decreased by increasing in bile concentration while longer inulin chains had less effect compared to glucose. Although the most antimicrobial effects belonged to glucose, standard and chicory inulin showed acceptable antimicrobial effects as well. Inulin from Jerusalem artichoke with the highest degree of polymerization showed the least effects.}, keywords = {Bile resistance,E.coli O157:H7,Inhibition,Inulin,Stress,Synbiotic}, title_fa = {اثر اینولین استخراجی از کاسنی و سیب‌زمینی‌ترشی بر مقاومت به صفرا و بازدارندگی دو گونه لاکتوباسیلوس در برابر اشرشیاکلیO157:H7}, abstract_fa = {پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها در بهبود تعادل میکروبی سیستم گوارشی نقش داشته و پتانسیل کاربردی خوبی در صنایع غذایی و حفظ سلامت عمومی دارند. بقای پروبیوتیک در طی استرس‌های گوارشی تحت تاثیر پری‌بیوتیک حامل قرار می‌گیرد. در این پژوهش اثر پری‌بیوتیکی اینولین (استخراجی از کاسنی و سیب‌زمینی‌ترشی و همچنین اینولین استاندارد آزمایشگاهی)، گلوکز و نمونه بدون کربوهیدارت بر مقاومت به صفرا و بازدارندگی بر اشرشیاکلی O157:H7 در دو گونه لاکتوباسیلوس به منظور امکان ارائه ترکیب سین‌بیوتیکی موثر، مطالعه شده است. اثر تیمارهای اینولین بر رشد و زنده‌مانی لاکتوباسیلوس کازئی PTCC 1608 و لاکتوباسیلوس رامنوسوس PTCC 1637 در غلظت‌های مختلف صفرا (صفر، 0/3، 0/5، 1 و 1/5 درصد) در قالب طرح آماری فاکتوریل کاملاً تصادفی و اثر بازدارندگی به روش چاهک در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی بررسی و با نمونه‌های شاهد مقایسه شد. نتایج نشان داد که اینولین استخراجی می‌تواند بر افزایش مقاومت دو لاکتوباسیلوس به نمک‌های صفراوی موثر باشد. در عین حال با افزایش غلظت صفرا از این اثر کاسته شد و زنجیره‌های بلندتر اینولین اثر کمتری از گلوکز داشتند. با وجود اینکه گلوکز دارای بازدارندگی بیشتری بر اشرشیاکلی بود، اینولین کاسنی و استاندارد نیز بازدارندگی قابل قبولی داشتند. اینولین سیب‌زمینی‌ترشی با بالاترین درجه پلیمریزاسیون کمترین اثرات را نشان داد.}, keywords_fa = {استرس,اشرشیاکلیO157:H7,اینولین,بازدارندگی,سین‌بیوتیک,مقاومت به صفرا}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_67186.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_67186_421907f6396550fbbe1174bde6f62c59.pdf} }