@article { author = {Zandi, Mohsen and Niakousari, Mehrdad and Dardmeh, Nazila}, title = {A study of drying characteristics and quality parameters of dried Iranian peas, in different temperatures in Spouted bed dryer and its comparison with the product dried by thin layer dryer and sun dryer}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {4}, number = {1}, pages = {87-96}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2015.05.10.417}, abstract = {In this research, Iranian Peas were dried with the use of spouted bed dryer, in order to investigate the operation of Spouted Bed Dryer system, evaluating the effects of temperature on drying rate, and Rehydration ratio, and the parameters of the final product’s color at three temperatures: 45, 60 and 75˚C. The Spouted Bed Dryer used, is a conical-cylindrical kind with a mutual symmetry which had the ability to dry the samples in different temperature and flow rates. Rehydration ability, color, and drying rate of the final product were compared with the peas which were dried through sun drying and thin layer dryer. Drying was done in spouted bed dryer and thin layer dryer at three levels of temperature: 45, 60,75˚C and rehydration ability of the dried product was assessed  through putting the samples in distillated water in a  30 ˚C oven,  within the period of 320 minutes. The results showed that the designed spouted bed dryer system is able to dry the Iranian peas in a shorter time and with higher quality. In this system, increasing the temperature of drying has a significant effect on drying rate ability, rehydration ability and parameters of the product’s color.}, keywords = {Color,Rehydration ratio,Spouted Bed Dryer,Sun Drying,Thin layer dryer}, title_fa = {مطالعه نحوه خشک شدن، سرعت باز آب‌پوشی و پارامترهای رنگ نخود ایرانی (Cicer arietinum) خشک شده در سطوح دمایی مختلف توسط خشک‌کن بستر جهنده}, abstract_fa = {در این تحقیق نخود ایرانی سبز با استفاده از سیستم خشک‌کن بستر جهنده خشک گردید. فرآورده نهایی با نخود خشک شده توسط روش‌های آفتابی و لایه نازک از نظر توانایی باز آب‌پوشی، رنگ و سرعت خشک شدن مورد مقایسه قرار گرفت. خشک کردن در خشک‌کن بستر جهنده و لایه نازک در سه سطح دمایی 45، 60، 75 درجه سانتی‌گراد انجام پذیرفت و توانایی باز آب‌پوشی محصول خشک شده از طریق قرار دادن نمونه ها در آب مقطر به مدت 320 دقیقه در آون 30 درجه سانتی گراد صورت گرفت. نتایج نشان داد که سیستم خشک‌کن بستر جهنده طراحی شده قادر به خشک کردن نخود ایرانی با کیفیت رنگی و باز آب‌پوشی بالاتر و زمان کمتر می باشد؛ به طوری که زمان لازم برای خشک ‌کردن با روش آفتابی، لایه نازک در دمای 45 درجه سانتی‌گراد به ترتیب 570 و 555 دقیقه بود و این در حالی است که زمان لازم در خشک‌کن بستر جهنده در دمای مشابه، 315 دقیقه بود.}, keywords_fa = {تغییرات رنگ,خشک‌کن آفتابی,خشک‌کن بستر جهنده,خشک‌کن لایه نازک,فرآیند باز آب‌پوشی}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_68060.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_68060_b5e558d3c09498a91a8643ef9edf3f87.pdf} }