@article { author = {yeganeh Faal, Ali}, title = {Compare the results of the three methods, optical spectroscopy, voltammetry and titration in the measurement of vitamin c in fruit samples distributed in Qom Market}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {4}, number = {4}, pages = {355-364}, year = {2016}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2016.01.30.446}, abstract = {Numerous Analytical methods applied to determine Vitamin C or ascorbic acid (AA), an important antioxidant, in foods and fruits of various matrixes have been reported in scientific books and papers. This study is based on an analysis of the I-E charts of ascorbic acid oxidation in samples of fruits in the city of Qom. The Peak height of the first wave of ascorbic acid oxidation is used to measure AA. Also, having used standard titration and optical spectroscopy, the amount of ascorbic acid was determined. To ensure optimal conditions and factors, the measurement was performed on 17 types of fruits. The results obtained by three methods: optical spectroscopy, voltammetry and titration for measuring the ascorbic acid of 17 types of fruit were compared. Statistical analysis of the results variance for all the three methods was done. The results showed that the accuracy of the methods increase from titration, voltammetry to optical spectroscopy. The amount of ascorbic acid in fruits is different. The results of all three methods were comparable with previous reports and were satisfactory. The results, in addition to being considered a field study, can be used to select the appropriate nutritional model and analytical methods for food quality control laboratories.}, keywords = {Fruit,Spectrophotometry,Vitamin C,Voltametric}, title_fa = {مقایسه نتایج سه روش طیف‌سنجی نوری، ولتامتری و تیتراسیون در اندازه‌گیری ویتامین‌ث در نمونه‌های میوه توزیع شده در بازار قم}, abstract_fa = {روش‌های آنالیزی بسیاری در کتاب‌ها و مقالات برای تعیین اسید آسکوربیک یا همان ویتامین‌ث به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان مهم، در ماتریس‌های مختلف گزارش شده است.. مطالعه کنونی بر اساس تحلیل نمودارهای جریان‌ولتاژ برای ویتامین‌ث در نمونه‌های مختلف میوه‌های سطح بازار شهر قم انجام شد. بلندی پیک اولین موج اکسایش برای سنجش ویتامین‌ث استفاده گردید. همچنین اندازه‌گیری‌ها با استفاده از روش استاندارد تیتراسیون و طیف‌سنجی نوری ماوراء بنفش- مرئی در نمونه‌های حقیقی انجام گرفت. با بدست آورن شرایط بهینه و بررسی عوامل مؤثر اندازه‌گیری بر روی 17 نوع میوه انجام شد. نتایج حاصل از سه روش طیف‌سنجی نوری، ولتامتری و تیتراسیون برای اندازه‌گیری آسکوربیک اسید میوه‌ها مقایسه شد. تحلیل آماری واریانس نتایج برای هر سه روش انجام گردید. نتایج بدست آمده نشان داد، میزان دقت روش‌ها به ترتیب: تیتراسیون، ولتامتری و طیف‌سنجی نوری افزایش می‌یابد. نتایج حاصل از روش‌ها به‌طور معنی‌دار متأثر از ماتریس زمینه، یعنی نوع میوه نمی‌باشد. البته مقادیر آسکوربیک اسید در میوه‌های مختلف با یکدیگر متفاوت است. نتایج حاصل با گزارش‌های قبلی  قابل مقایسه و رضایت بخش بود. نتایج این تحقیق علاوه بر اینکه یک مطالعه میدانی تلقی می‌گردد، می‌تواند در انتخاب الگوی تغذیه‌ای و روش آزمایشی مناسب برای آزمایشگاه‌های کنترل کیفی مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.}, keywords_fa = {طیف‌سنجی نوری,میوه,ولتامتری,ویتامین‌ث}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_68082.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_68082_4ed5f9ce7b2c4b934aa7eee7f1ead751.pdf} }