@article { author = {Kazemi Taskooh, Naeimeh and Haddad Khodaparast, Mohammad Hosein and Varidi, Mohammad Javad and Tabatabaii Yazdi, Farideh}, title = {The Effect of Combined Aqueous Ozone and Lactic acid Treatment for Control of Microbial Contamination of Poultry Carcass in Immersion Chiller of Slaughterhouse}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {5}, number = {2}, pages = {211-220}, year = {2016}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2016.09.17.528}, abstract = {This study  evaluated the effects of ozonated water (0.2, 0.5, and 1 ppm) alone with different exposure times (5, 10, and 15 min) and combinations of ozonated water (0.2, 0.5, and 1 ppm) with 1% Lactic acid during 10 min exposure for control of Escherichia coli (As a Gram-Negative food infection bacteria), Staphylococcus aureus (As a Gram-Positive food infection and toxigenic bacteria) and total count of poultry carcass, at the same temperature  condition of chiller water (0-4 °C) and samples immediately were analyzed for microbiological tests. The results showed that there were significant differences (P<0.05) between control and treated samples. It was observed that the combined ozone-Lactic acid treatment was more effective than individual treatments (with ozone) in reducing Escherichia coli, Staphylococcus aureus and the total count of microorganisms on poultry carcass. Thus, the use of 1 ppm ozonated water or combination of Lactic acid 1% and 1 ppm ozonated water is recommended in poultry carcass in chiller water of slaughter house.}, keywords = {Escherichia coli,Staphylococcus aureus,Lactic acid,Ozone,Poultry carcass}, title_fa = {اثر ترکیبی آب اُزنه و اسیدلاکتیک بر بار آلودگی میکروبی لاشۀ مرغ در مرحلۀ سرد کردن در کشتارگاه}, abstract_fa = {در این پژوهش، تأثیر استفاده از آب اُزن‏‏‏دار در غلظت‏های (0/2، 0/5 و 1) پی‏پی‏ام در 3 سطح زمانی (5، 10 و 15) دقیقه و همچنین ترکیب آب اُزن‏دار در غلظت‏های (0/2، 0/5 و 1) پی‏پی‏ام و اسید‏لاکتیک 1% در زمان ثابت 10 دقیقه روی کاهش باکتری اشریشیاکلی (به‌عنوان یک باکتری گرم منفی شاخص آلودگی لاشه)، استافیلوکوکوس اورئوس ( به‌عنوان یک باکتری گرم مثبت شاخص آلودگی و مولد توکسین) و شمارش کلی میکرو‏ارگانیسم‏ها، در دمای مشابه سردکن آبی (4-0) درجه سانتی‏گراد، موردِبررسی قرار گرفت و نمونه‏ها بلافاصله از لحاظ آزمایش‌های میکروبیولوژیکی موردِبررسی قرار گرفتند، نتایج نشان داد که در تمامی سطوح اختلاف معنی‏داری (0/05>P) بین نمونه‏های شاهد و نمونه‏های تیمار دیده وجود داشت، علاوه‌براین اثر ترکیبی اُزن و اسید‏لاکتیک نسبت به اُزن در حالت جداگانه، تأثیر بیشتری بر کاهش باکتری اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و شمارش کلی میکروارگانیسم‏ها داشت، بنابراین استفاده از اُزن با غلظت 1 پی‌پی‌ام به صورت جداگانه و ترکیب با اسیدلاکتیک 1% می‏تواند در بخش سردکن آبی لاشۀ مرغ در کشتارگاه مورد استفاده قرار گیرد.}, keywords_fa = {اُزن,استافیلوکوکوس اورئوس,اسیدلاکتیک,اشریشیاکلی,لاشۀ مرغ}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_68137.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_68137_9817e11138bc15dd6400780a1a52a40a.pdf} }