@article { author = {Jafarian Asl, Parisa and Niazmand, Razieh and Jahani, Moslem}, title = {Chemical Analysis of Composition of Raw Soybean Oil Deodorized Distillates by GC-MS}, journal = {Research and Innovation in Food Science and Technology}, volume = {10}, number = {1}, pages = {1-10}, year = {2021}, publisher = {Research Institute of Food Science and Technology}, issn = {2252-0937}, eissn = {2538-2357}, doi = {10.22101/JRIFST.2019.07.28.e1023}, abstract = {Deodorizer distillate is regarded as a waste material of the edible oil industries. It has intricate nature that consists of a valuable source of bioactive and nutritive compounds including phytosterols, tocopherols and squalene that are valuable economically. In this study instead of using sample pretreatments like saponification and derivatization, (using toxic solvents and tedious labor work) which are commonly utilized in previously published papers/manuscrpits, we used ultrasonic extraction of soybean deodorizer distillated with methanol, then centrifugation and the supernatant was directly injected into the GC-MS system. Optimization of the temperature profile of the oven was done to get a baseline separation of the different distillate components including, tocopherols, sterols, squalene. According to the results the most abundant compound in soybean distillate sample was phytosterols (22.5-24.3%). While concentration ranges for squalene and tocopherol were 5.9-6% and 10-11.24%, respectively. High amount of free fatty acids (62.46%) was detected and triacylglycerol was the main glycerides of distillate. The main glycerides of soybean distillate was triglycerides (1.4%). The present study exposed that the un-saponifiable fraction of deodorizer distillate could be employed after purification in drug, food and cosmetic industry because of its considerable amount of bioactive compounds.}, keywords = {Gas Chromatography,Soybean oil,Sterol,Tocopherol}, title_fa = {شناسایی ترکیبات شیمیایی تقطیرات حاصل از مرحلۀ بوگیری روغن خام سویا با استفاده از دستگاه کروماتوگراف گازی-طیف‌سنج جرمی (GC-MS)}, abstract_fa = {تقطیرات مرحلۀ بوگیری، محصول فرعی و یکی از ضایعات مهم صنایع روغن‌های خوراکی می‌باشد که دارای ماهیت پیچیده‌ای بوده و منبعی باارزش اقتصادی بالا از ترکیبات زیست‌فعال و مغذی شامل فیتواسترول‌ها، توکوفرول‌ها و اسکوآلن می‌باشد. در این مطالعه، به‌جای استفاده از پیش‌تیمار مشتق‌سازی و صابونی‌کردن نمونه (با استفاده از حلال‌های سمی و کار آزمایشگاهی طولانی) که در مطالعه‌های پژوهشی پیشین به‌صورت متداول استفاده شده است، از روش تیمار فراصوت و پس از آن سانتریفیوژکردن و جمع‌آوری مایع رویی جهت تزریق مستقیم به دستگاه کروماتوگراف گازی-طیف‌سنج جرمی (GC-MS) استفاده شد. بهینه‌سازی برنامۀ دمایی به‌منظور جداسازی اجزاء مختلف تقطیرات شامل توکوفرول، استرول و اسکوآلن انجام شد. براساس نتایج به‌دست‌‌آمده فراوان‌ترین ترکیبات در تقطیرات روغن ‌سویا، فیتواسترول‌ها بودند (24/3-22/5 درصد)، این در حالی است که غلظت اسکوآلن و توکوفرول به‌ترتیب 6-5/9 و 11/24-10 درصد بود. مقدار اسیدهای چرب آزاد تقطیرات روغن‌ سویا بالا و به میزان 62/46 درصد اندازه‌گیری شد. همچنین تری‌گلیسریدها اصلی‌ترین گلیسریدهای تقطیرات بودند (1/4 درصد). مطالعۀ حاضر نشان داد که بخش غیرقابل‌صابونی‌شوندۀ تقطیرات بوگیری به‌دلیل داشتن مقادیر قابل‌توجه ترکیبات زیست‌فعال، می‌‎تواند پس از تخلیص در صنایع مختلف غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی مورداستفاده قرار گیرد.}, keywords_fa = {استرول,توکوفرول,روغن سویا,کروماتوگرافی‌گازی}, url = {https://journals.rifst.ac.ir/article_91263.html}, eprint = {https://journals.rifst.ac.ir/article_91263_c3c5e580ab4ec1bbbe3714b86a4f8633.pdf} }