%0 Journal Article %T بهینهسازی شرایط تولید اسید لینولئیک کونژوگه (CLA) و استفاده از آن در غنیسازی شیر %J پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی %I مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی %Z 2252-0937 %A شایان مهر, محمدرضا %A الهامی راد, امیرحسین %A آرمین, محمد %D 2021 %\ 02/17/2021 %V 9 %N 4 %P 375-388 %! بهینهسازی شرایط تولید اسید لینولئیک کونژوگه (CLA) و استفاده از آن در غنیسازی شیر %K اسید لینولئیک کونژوگه %K ایزومریزاسیون قلیایی %K پروپیلن گلیکول %K روش سطح پاسخ %K غنیسازی شیر %R 10.22101/JRIFST.2020.216650.1145 %X اسید لینولئیک کونژوگه (CLA) اخیراً بهدلیل پتانسیل آن در محافظت در برابر سرطان، آتروژنز و دیابت موردتوجه زیادی قرار گرفته است. در مطالعۀ حاضر، از اسید لینولئیک حاصل از روغن آفتابگردان برای سنتز CLA استفاده شد و از روش سطح پاسخ (RSM) برای بهینهسازی فرایند استفاده شد. نتایج نشان داد که پروپیلن گلیکول بهعنوان حلال و زمان واکنش تأثیر مثبت بر پاسخ میگذارد، اما دمای واکنش بالا بهویژه در مقادیر بالای حلال و زمان واکنش، منجربهکاهش تولید CLA میشود. محتوای حلال 6/25 میلیلیتر، دمای 100 درجۀ سانتیگراد و زمان 140 دقیقه بهعنوان شرایط بهینه در ایزومریزاسیون برای تولید ایزومرهای c9-t11 و t10-c12 اسید لینولئیک کونژوگه شناخته شد. در مرحلۀ بعد، CLA تولیدشده متمرکز و تصفیهشده و برای غنیسازی شیر بدون چربی استفاده میشود. سپس، خصوصیات کیفی شیر شامل pH، مقدار پراکسید، خواص حسی و مقدار CLA در طی 3 ماه از ذخیرۀ شیر غنیشده در دمای 5 درجۀ سانتیگراد موردبررسی قرار گرفت. اختلاف معنیداری (0/05>p ) بین نمونههای شاهد و تیمارشده به مدت 1 ماه پس از ذخیرهسازی مشاهده نشد، اما با افزایش مدت زمان نگهداری تا 60 و بعد 90 روز اختلاف بین این دو نمونه افزایش یافت (0/05