%0 Journal Article %T تحلیل ابعادی و تجربی فرایند فشار هیدرواستاتیک بالا؛ مطالعۀ موردی: به‌کارگیری اعداد بی‌بُعد در آزمون رئولوژیکی نشاستۀ ارزن %J پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی %I مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی %Z 2252-0937 %A حصاری نژاد, محمدعلی %A میرزابابائی, سید مهدی %A توکر, عمر سعد %A یگانه زاد, سمیرا %D 2023 %\ 08/23/2023 %V 12 %N 2 %P 121-136 %! تحلیل ابعادی و تجربی فرایند فشار هیدرواستاتیک بالا؛ مطالعۀ موردی: به‌کارگیری اعداد بی‌بُعد در آزمون رئولوژیکی نشاستۀ ارزن %K ارزن %K آنالیز ابعادی %K باکینگهام %K فشار هیدرواستاتیک بالا %K نشاسته %R 10.22101/JRIFST.2022.329733.1328 %X اغلب روابط حاکم بر بسیاری از پدیده‌های فیزیکی را نمی‌توان به شکل صریح از اصول بقاء و معادله‌هایی نظیر پیوستگی، برنولی، مومنتوم یا در حالت کلی معادلۀ ناویرـاستوکس به‌دست‌آورد. برای رفع این مشکل مؤثرترین روش استفاده از اصول تحلیل ابعادی در تعیین روابط حاکم بر پدیده است. با استفاده از تحلیل ابعادی می‌توان به اعداد و پارامترهای بدون بُعد دست‌یافت که در تعیین معادله‌های حاکم بر یک پدیده نقش دارند در این تحقیق برای اولین‌بار از روش تحلیل ابعادی برای به‌دست‌آوردن اعداد بی‌بُعد حاکم بر فرایند فشار بالای هیدرواستاتیک استفاده شده است، چراکه متغیرهای دخیل در این فرایند زیاد بوده و بهترین روش برای پیداکردن ارتباط بین آنها، استفاده از ابزار آنالیز ابعادی می‌باشد. در گام بعدی و پس از شناسایی متغیرهای مؤثر با استفاده از تئوری باکینگهام اعداد بی‌بُعد حاکم بر فرایند فشار بالا به‌دست‌آمده است. پس از آن کمیات اندازه‌گیری‌شده حاصل از آزمون‌های فشار بالا، روبش فرکانس و نرخ کرنش برشی در قالب اعداد بی‌بُعد که از قبل به‌دست‌آمده دسته‌بندی و به بررسی رفتار مادۀ موردآزمایش (نشاستۀ ارزن) پرداخته شده است. درنتیجه با استفاده از اعداد بی‌بُعد به‌دست‌آمده علاوه‌بر اینکه ارتباط بین متغیرها و درجۀ اهمیت آنها نسبت به یکدیگر مشخص گردید، برخی از ویژگی‌های رفتاری مواد نیز در قالب نمودارهای بی‌بُعد نمایش داده شده است که با نمودارهای متداول تفاوت رفتاری دارد. دراین‌خصوص نمونۀ تحت فشار هیدرواستاتیکی 200 تا 600 مگاپاسکال برای 10تا30 دقیقه قرار گرفت. نتایج نشان داد که ویژگی‌های رئولوژیکی نشاستۀ ارزن ازجمله ویسکوزیتۀ کمپلکس با افزایش فشار و زمان اعمال آن تغییر قابل‌توجهی دارند. %U https://journals.rifst.ac.ir/article_150306_b39da2526c5001f07a8b281b855b7d25.pdf