%0 Journal Article %T تعیین میانگین مساحت چغندرقند با استفاده از روش پردازش تصویر دیجیتال و بررسی همبستگی آن با فاکتورهای کیفیت تکنولوژی %J پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی %I مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی %Z 2252-0937 %A بهادربیگی, احمد %A هنرور, مسعود %A انصاری, کیوان %A بهرامی, محمد عرفان %D 2016 %\ 05/21/2016 %V 5 %N 1 %P 15-26 %! تعیین میانگین مساحت چغندرقند با استفاده از روش پردازش تصویر دیجیتال و بررسی همبستگی آن با فاکتورهای کیفیت تکنولوژی %K چغندرقند %K خصوصیات فیزیکوشیمیایی %K ضریب استحصال شکر %K پردازش تصویر %R 10.22101/JRIFST.2016.06.01.512 %X چغندرقند به عنوان یک گیاه صنعتی و استراتژیک، یکی از اصلی‌ترین منابع تولید شکر در ایران و جهان محسوب می‌شود. تحقیق حاضر در طول یک دوره بهره‌برداری در سال 1392 بر روی چغندرهای قند ارسالی به کارخانه قند همدان صورت گرفت. تصاویری از سطح چغندرهای نمونه‌گیری شده با استفاده از یک دستگاه پویشگر رومیزی تهیه و به کمک الگوریتم طراحی‌شده در نرم‌افزار متلب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مساحت سطح نمونه‌ها تعیین گردید. سپس آزمون‌های فیزیکوشیمیایی به منظور اندازه‌گیری برخی فاکتورهای مرتبط با کیفیت محصول مانند درصد قند، نیتروژن مضره، سدیم و پتاسیم موجود در ریشه‌ها انجام شد. مساحت سطح چغندرهای قند با فاکتورهایی همچون درصد قند ناخالص (0/696- =R2)، درصد قند خالص (0/724 - =R2)، ضریب استحصال شکر (0/679-=R2) و قند ملاس (0/459= R2) دارای همبستگی معنی‌دار بود. با توجه به یافته‌های این تحقیق، می‌توان نتیجه گرفت که کاهش عیار و افزایش میزان ناخالصی‌ها در چغندرهای قند، متناسب با میانگین مساحت چغندر بوده و با افزایش اندازه و در نتیجه افزایش سطح چغندرقند، میزان عیار کاهش و ناخالصی‌های موجود افزایش می‌یابد. %U https://journals.rifst.ac.ir/article_68096_9ecbc4a4135d80756e28dfee73597f2b.pdf