%0 Journal Article %T سنجش کمی فنل کل انگور با استفاده از طیف‌سنجی فروسرخ نزدیک و شبکۀ عصبی مصنوعی %J پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی %I مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی %Z 2252-0937 %A محمدی گل, رضا %A آزاد شهرکی, فرزاد %A لطفی, ولی اله %D 2017 %\ 10/23/2017 %V 6 %N 3 %P 313-320 %! سنجش کمی فنل کل انگور با استفاده از طیف‌سنجی فروسرخ نزدیک و شبکۀ عصبی مصنوعی %K انگور %K شبکۀ عصبی %K طیف‌سنجی %K غیرمخرب %K فنل کل %R 10.22101/JRIFST2017.11.18.638 %X انگور یکی از مهم‌ترین میوه‌ها در جهان است. ترکیبات فنلی، آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که از اجزاء مهم انگور بشمار می‌روند. اصطلاح ترکیبات فنلی شامل تمام مولکول‌های آروماتیکی ازجمله اسیدهای آمینه تا مولکول‌های پیچیده شامل تانن‌ها و لگنین‌هاست. روش طیف‌سنجی فروسرخ نزدیک از رایج‌ترین روش‌های غیرمخرب سنجش ترکیبات و تعیین کیفیت میوه‌ها و سبزی‌هاست. در پژوهش حاضر امکان اندازه‌گیری فنل کل انگور توسط طیف‌سنجی فروسرخ نزدیک و شبکۀ عصبی مصنوعی (پرسپترون) مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد 444 نمونه (107 نمونه رقم عسگری، 106 نمونه رقم بیدانۀ قرمز، 111 نمونه رقم شاهرودی و 120 نمونه رقم خوشناو) برای تدوین شبکه و اعتبارسنجی آن انتخاب شدند. شبکه‌های تدوین‌شده به‌وسیلۀ شاخص انحراف پیش‌بینی باقی‌مانده در تخمین مقادیر فنل در نمونه‌های اعتبارسنجی (101 نمونه) ارزیابی شدند. بیشترین مقدار برابر 66/1 در شبکه با توپولوژی 1- 5- 8 با ضریب همبستگی (r) 0/79 و ریشۀ میانگین مربعات خطای پیش‌بینی 48/66 به‌دست آمد. نتایج نشان داد که امکان جداسازی مقدارهای کم از زیاد فنل کل با تکنیک طیف‌سنجی فروسرخ نزدیک و شبکۀ عصبی (پرسپترون) پس‌انتشار خطا به‌عنوان یک روش غیرمخرب وجود دارد. %U https://journals.rifst.ac.ir/article_68435_59c6bdf6db6ee6ce27bd231326d83c54.pdf