TY - JOUR ID - 66039 TI - مقایسۀ روش‌های مختلف شکست سلولی و استخراج اسید چرب از ریزجلبک Dunaliella Salina JO - پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی JA - JRIFST LA - fa SN - 2252-0937 AU - مهرابی, فرزانه AU - جعفرپور, سیدعلی AU - نعمت‎‏زاده, قربانعلی AD - دانشجوی دوره دکتری تخصصی، گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران AD - دانشیار، گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران AD - استاد، گروه اصلاح نژاد گیاهی و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 7 IS - 2 SP - 167 EP - 176 KW - استخراج چربی KW - تخریب سلول KW - ریزجلبک Dunaliella Salina KW - هموژنیزاسیون DO - 10.22101/JRIFST.2018.07.17.724 N2 - کمّیت و کیفیت چربی استخراج‌شده از ریزجلبک‌ها شدیداً متأثر از روش انتخابی برای تخریب و شکستن سلول‌ها و نوع حلال می‌باشد. در این پژوهش با مقایسۀ چندین ماده و روش متفاوت، شامل آنزیم (سلولاز و فلورزایم)، التراسوند و هموژنایزر با سطوح مختلف و حلال‌های آب، اتانول و متانول مؤثرترین شیوۀ تخریب سلول‌های ریزجلبکی Dunaliella Salina و بهترین حلال به‌منظور استخراج اسیدهای چرب موردبررسی قرار گرفت. براساس نتایج آنزیمی میزان روغن استخراجی با سطح سلولاز 3 درصد و فلورزایم 1/5 درصد برابر 2/04 گرم بر لیتر برحسب وزن خشک جلبک، التراسوند میزان روغن استخراجی 1/61 گرم بر لیتر در مدت زمان 3 دقیقه و ترکیب روش‌های آنزیمی و هموژنایزر 2/26 گرم بر لیتر ثبت گردید. ازطرفی میزان اسیدهای چرب C18:1، C16:0 و C18:2 استخراجی در بین 3 حلال مختلف اتانول به‌ترتیب به میزان 8/22، 1/08 و 5/18 درصد ثبت گردید. نتایج به‌دست‌آمده از این پژوهش، ترکیب روش‌های آنزیمی و هموژنایزر برای تخریب دیوارۀ سلولی و استخراج اسیدهای چرب با حلال اتانول را به‌‌عنوان راهکاری مناسب و مؤثر پیشنهاد می‌نماید. UR - https://journals.rifst.ac.ir/article_66039.html L1 - https://journals.rifst.ac.ir/article_66039_f6be03e4021f56c31795eaa91dce3e9f.pdf ER -