TY - JOUR ID - 68135 TI - بررسی تولید کومین آلدئید به‌عنوان طعم‌دهندۀ مواد غذایی با استفاده از سیستم کشت توأم سلولی زیرۀ سیاه کوهی Bunium persicum [Bioss] و زیرۀ سیاه اروپایی .Carum carvi L JO - پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی JA - JRIFST LA - fa SN - 2252-0937 AU - غیور کاظمی, مریم AU - زیارت نیا, سیدمهدی AU - رجبیان, مجید AD - کارشناس ارشد بیوشیمی، گروه زیست فناوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد AD - استادیار گروه زیست فناوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد AD - استادیار گروه بیوشیمی، دانشگاه پیام نور، مشهد Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 5 IS - 2 SP - 197 EP - 210 KW - زیرۀ سیاه کوهی KW - زیرۀ سیاه اروپایی KW - کشت توأم سلولی KW - کشت سوسپانسیون سلولی KW - کومین آلدئید DO - 10.22101/JRIFST.2016.09.17.527 N2 - در این پژوهش به‌منظور افزایش تولید کومین آلدئید به روش کشت سلولی تعلیقی از سیستم کشت توأم سلولی دو گیاه زیرۀ سیاه کوهی  [Boiss] Bunium persicum  و زیرۀ سیاه اروپایی  L. Carum carvi استفاده شد. براین‌اساس بذور دو گیاه در یک محیط کشت ساده و در شرایط دمایی 4 و 25 درجه سانتی‌گراد جوانه‌زنی انجام دادند. جهت القای کالوس از بذر جوانه زدۀ دو گیاه در محیط کشت جامد MS استفاده شد. سپس برای رسیدن به حداکثر بیوماس سلولی در محیط کشت جامد MS، غلظت‌های مختلف ساکارز 6-1 درصد موردِبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که غلظت 3 درصد ساکارز پس از 2 هفته به حداکثر وزن تر سلول به میزان 0/21 گرم می‌رسد. پس از استقرار کشت تعلیقی سلولی هر کدام از گیاهان به­طور جداگانه، سلول‌های حاصل از کشت تعلیقی دو گیاه زیرۀ سیاه کوهی و زیرۀ سیاه اروپایی به نسبت درصدهای مختلف (75:25، 50:50، 75:25، 100:0) با یکدیگر مخلوط شده و روی شیکر در شرایط محیطی همانند مرحلۀ کشت کالوس قرار گرفتند. اندازه‌گیری کومین آلدئید به روش کروماتوگرافی گازی از عصارۀ حاصله  از نمونه‌های کشت توأم سلولی  طی 7 هفته مشخص نمود که بیشترین میزان تولید کومین آلدئید در تمام نسبت درصدها مربوط به ترکیب 25 درصد زیرۀ سیاه کوهی و 75 درصد زیرۀ سیاه اروپایی به میزان 23/1 میلی‌گرم در 100 گرم در هفته پنجم می‌باشد که در مقایسه با زیرۀ سیاه کوهی که 7/61 میلی‌گرم در 100 گرم بود در همین مدت سه برابر افزایش تولید را نشان می‎دهد. همچنین کمترین میزان کومین آلدئید در این ترکیب مربوط به هفته اول بود. UR - https://journals.rifst.ac.ir/article_68135.html L1 - https://journals.rifst.ac.ir/article_68135_29f3ee41fe52c19d27b39adfca192e05.pdf ER -