نوع مقاله : مقاله کامل پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان
2 استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3 استادیار گروه شیمی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد
چکیده
در این تحقیق از سیستم استنتاج فازی (ANFIS) جهت پیشگویی شار تراوه به عنوان تابعی از عوامل فیزیکوشیمیایی و پارامترهای عملیاتی در طی اولترافیلتراسیون شیر استفاده شده است. برای انجام آزمایشات از یک سیستم پایلوتی اولترافیلتراسیون مجهز به مدول فیبر توخالی با غشاء پلیاترسولفون و MWCO حدود 10 کیلو دالتون استفاده شد و شیر با خصوصیات فیزیکوشیمیایی مختلف شامل pH در پنج سطح (5/6، 6، 6/6، 6/9 و 6/7) و غلظت کلرید سدیم در سه سطح (0/03، 0/06 و 0/12) و تحت شرایط عملیاتی مختلف شامل فشار در عرض غشاء (TMP) در سه سطح (0/3، 0/6 و 1 اتمسفر)، دمای فرایند در سه سطح (30 ، 40 و 50 درجه سانتیگراد)، و سرعت جریان در سه سطح (10 ، 30 و 46 متر بر ثانیه) توسط این غشاء فراوری گردید. برای مدلسازی اثر پارامترهای عملیاتی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی شیر بر شار تراوه اولترافیلتراسیون ابتدا دادههای تجربی تصادفی شد. سپس 30 درصد دادهها برای یادگیری، 30 درصد دادهها برای ارزیابی و 40 درصد دادهها برای آزمون مدل مورد استفاده قرار گرفت. نتایج مدلسازی شار تراوه اولترافیلتراسیون شیر نشان داد که روش مدلسازی نروفازی به خوبی قادر است شار تراوه را در شرایط عملیاتی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی مختلف پیشبینی نماید و نتایج مدلسازی نشان داد که همبستگی خوبی (به طور متوسط R=0.93 ) بین دادههای پیشگویی شده و دادههای تجربی وجود دارد.
کلیدواژهها
ارسال نظر در مورد این مقاله