اثر ترکیبی آب اُزنه و اسیدلاکتیک بر بار آلودگی میکروبی لاشۀ مرغ در مرحلۀ سرد کردن در کشتارگاه

نوع مقاله : مقاله کامل پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموختۀ کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

2 استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

3 دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

در این پژوهش، تأثیر استفاده از آب اُزن‏‏‏دار در غلظت‏های (0/2، 0/5 و 1) پی‏پی‏ام در 3 سطح زمانی (5، 10 و 15) دقیقه و همچنین ترکیب آب اُزن‏دار در غلظت‏های (0/2، 0/5 و 1) پی‏پی‏ام و اسید‏لاکتیک 1% در زمان ثابت 10 دقیقه روی کاهش باکتری اشریشیاکلی (به‌عنوان یک باکتری گرم منفی شاخص آلودگی لاشه)، استافیلوکوکوس اورئوس ( به‌عنوان یک باکتری گرم مثبت شاخص آلودگی و مولد توکسین) و شمارش کلی میکرو‏ارگانیسم‏ها، در دمای مشابه سردکن آبی (4-0) درجه سانتی‏گراد، موردِبررسی قرار گرفت و نمونه‏ها بلافاصله از لحاظ آزمایش‌های میکروبیولوژیکی موردِبررسی قرار گرفتند، نتایج نشان داد که در تمامی سطوح اختلاف معنی‏داری (0/05>P) بین نمونه‏های شاهد و نمونه‏های تیمار دیده وجود داشت، علاوه‌براین اثر ترکیبی اُزن و اسید‏لاکتیک نسبت به اُزن در حالت جداگانه، تأثیر بیشتری بر کاهش باکتری اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و شمارش کلی میکروارگانیسم‏ها داشت، بنابراین استفاده از اُزن با غلظت 1 پی‌پی‌ام به صورت جداگانه و ترکیب با اسیدلاکتیک 1% می‏تواند در بخش سردکن آبی لاشۀ مرغ در کشتارگاه مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

سازمان ملی استاندارد ایران، 1385. روش جامع برای شمارش استافیلوکوکوس اورئوس و سایرگونه‏ها. استاندارد ملی ایران، 3-6806 (1).
سازمان ملی استاندارد ایران، 1386. روش جامع برای شمارش کلی میکروارگانیسم‌ها. استاندارد ملی ایران، 5272 (1).
کاظمی‌طاسکوه، ن.، حدادخداپرست، م.ح.، وریدی، م.ج. و طباطبایی‌یزدی، ف.، 1393. تأثیر اسید‏لاکتیک و اسید‏‏استیک بر شمارش کلی میکروبی و خواص ظاهری لاشۀ مرغ. سومین همایش ملی علوم و صنایع غذایی، 27-26 آبان ماه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان.
Bautista, D.A., Sylvester, N., Barbut, S., & Griffiths, M.W .1997. The determination of efficacy of antimicrobial rinses on turkey carcasses using response surface designs. International Journal of Food Microbiology, 34:279-292.
Bostan, K., Aksu, H., Ersoy, E., Ozgen, O., & Ugur, M. 2001. The effect of pre-chilling with Acetic and lactic acid on shelf-life of broiler carcasses. Pakistan journal of Biological sciences, 4:753-756.
Chaiba, A., Rhazi Filali, F., Chahlaoui, A., Soulaymani B.R., & Zerhouni, M. 2007. Microbiological quality of poultry meat on the meknes market (Morocco). Internet Journal of Food safety, 9:67-71.
Foegeding, P.M. 1985. Ozone inactivation of Bacillus and Clostridium spore populations and the importance of the spore coat to resistance. Journal of Food Microbiology, 2:123-134.
Graham, D.M., Strasser, J., & Mannapperuma, J.D. 2002. Applications of ozonation and membrane treatment in poultry processing. California Energy Commission.Final Report, Sacramento, CA. http://www.energy.ca.gov/reports/2003-03-21-400-02-023 F.pdf.
Guzel-Seydim, Z.B., Greene, A.K., & Seydim, A.C. 2004. Use of ozone in the food industry. LWT-Food Science and technology, 37:453-460.
Hecer, C., Balci, F., & Udum, C.D. 2007. The effects of ozone and chlorine application on microbiological quality of chickens during processing. Journal of Biological and Environmental Sciences, 1(3):131-138.
Jindal, V., Waldroup, A.L., Forsythe, R.H., & Miller, M.J. 1995. Ozone and improvement of quality and shelf life of poultry products. The Journal of applied poultry Science, 4:239-248.
Khadre, M.A., Yousef, A.E., & Kim, J.G. 2001. Microbiological aspects of ozone applications in food: a review. Journal of food science, 66(9):1242-1252.
Leiguarda, R.H., Peso, O.A., & Palazzolo, A.Z. 1949. The bactericidal action of ozone. Journal of Water Pollution. (Abstract), 22: 268.
Levine, M. 1918. Differentiation of e. coli and a. aerogenes on a simplified eosin-methylene blue agar. The Journal of infectious Diseases, 23:43-47.
Northcutt, J.K., Smith, D., Huezo, R.I., & Ingram, K.D. 2008. Microbiology of broiler carcasses and chemistry of chiller water as affected by water reuse. Journal of Poultry Science 87:1458–1463.
Oğuz, R., & Güler, Ç. 2004. 21. Yüzyılda niçin klorlama. TSK Koruyucu hekimlik bülteni, 3(8):186-195.
Okolocha, E.C, & Ellerbroek. L. 2005. The influence of acid and alkaline treatments on pathogens and the shelf life of poultry meat. Journal of Food control, 16:217-225.
Pohlman, F.W., Stivarius, M.R., McElyea, K.S., Johnson, Z.B., & Johnson, M.G. 2002.  The effects of ozone, chlorine dioxide, cetylpyridinium chloride and trisodium phosphate as multiple antimicrobial interventions on microbiological, instrumental color, and sensory color and odor characteristics of ground beef. Journal of Meat Science, 61:307–313.
Reagan, J.O., Acuff, G.R., Buege, D.R., Buyck, M.J., Dickson, J.S., Kastner, C.L., Marsden, J.L., Morgan, J.B., Nickelson R.II., Smith, G.C., & Sofos, J.N. 1996.  Trimming and washing of beef carcasses as a method of improving the microbiological quality of meat. Journal of Food Protection, 59(7):751–756.
Waldroup, A.R., Hierholzer, R.E., Forsythe R.H., & Miller M.J. 1993. Recycling of poultry chill water using ozone. The Journal of Applied poultry Science, 2:330-336.
Yang, P.P.W., & Chen, T.C. 1979. Effects of ozone treatment on microflora of poultry meat. Journal of Food Processing and Preservation, 3:177-185.
Yuk, H.G., Yoo, M.Y., Yoon, J.W., Marshall, D.L & Oh, D.H. 2007. Effect of combined ozone and organic acid treatment for control of Escherichia coli 0157:H7 and Listeria monocytogenes on enoki mushroom. Journal of Food control, 18(5):548-553.
CAPTCHA Image
دوره 5، شماره 2
شهریور 1395
صفحه 211-220
  • تاریخ دریافت: 26 مهر 1394
  • تاریخ بازنگری: 10 خرداد 1395
  • تاریخ پذیرش: 18 خرداد 1395