رسول زرین؛ زهرا قاسم پور؛ محمود رضازاد باری؛ محمد علیزاده؛ احسان مقدس کیا
چکیده
اثرات کاربرد همزمان اسپیرولینا پلاتنسیس (0/5-0 درصد) و صمغ زدو (0/5-0 درصد) در طی زمان نگهداری (21-1 روز) در انواع ماست (ساده/پروبیوتیک) توسط طرح آماری مرکب مرکزی در 20 تیمار بررسی گردید. شاخصهای کیفی مورد مطالعه شامل pH، اسیدیته، ارزیابی زندهمانی پروبیوتیک در محیط کشت MRS agar حاوی ونکومایسین، فعالیت آنتیاکسیدانی با آزمون ممانعت 1 و 1 دیفنیل ...
بیشتر
اثرات کاربرد همزمان اسپیرولینا پلاتنسیس (0/5-0 درصد) و صمغ زدو (0/5-0 درصد) در طی زمان نگهداری (21-1 روز) در انواع ماست (ساده/پروبیوتیک) توسط طرح آماری مرکب مرکزی در 20 تیمار بررسی گردید. شاخصهای کیفی مورد مطالعه شامل pH، اسیدیته، ارزیابی زندهمانی پروبیوتیک در محیط کشت MRS agar حاوی ونکومایسین، فعالیت آنتیاکسیدانی با آزمون ممانعت 1 و 1 دیفنیل 2 پیکریلهیدرازیل، روند پروتئولیز با آزمون ارتوفتالدئید و مقبولیت حسی، به روش مقیاس خطی بود. آنالیز آماری و مدلسازی، آشکار ساخت که میزان اسپیرولینا و زمان نگهداری بر روی pH و اسیدیته تاثیر معنیداری داشت (0/05>P). با توجه به زندهمانی لاکتوباسیلوسپاراکازئی، میزان ریزجلبک، زمان نگهداری و برهمکنش صمغ- اسپیرولینا عواملی هستند که بطور معنیدار موثر بودند. همچنین اثر تمامی متغیرهای مورد مطالعه، بر روی میزان پروتئولیز معنیدار بود (0/05>P) که این امر احتمالا مربوط به تحریک رشد فلور ماست و لاکتوباسیلوس پاراکازئی توسط اسپیرولینا میشود. بررسیهای آماری نشانگر ویژگیهای آنتیاکسیدانی اسپیرولینا پلاتنسیس و صمغ زدو در نمونههای ماست بود. بیشینه مقبولیت حسی نیز در 0/1 درصد اسپیرولینا و 0/25 درصد صمغ زدو حاصل شد که نشانگر تاثیر مثبت برهمکنش صمغ در کاربرد اسپیرولینا از لحاظ حسی بود.
جلال محمدزاده؛ فریده طباطبائی یزدی؛ سیدعلی مرتضوی؛ رسول کدخدایی؛ آرش کوچکی
چکیده
مانان، گلیکوپروتئینی است که از واحدهای مانوز متصل به پروتئین تشکیل شده و با دارا بودن ساختار ترکیبات آمفی فیلیک طبیعی، میتواند به عنوان بیوامولسیفایر مورد استفاده قرار گیرد. لذا در این تحقیق، تولید مانان توسط مخمر کلویورومایسس مارکسیانوس (PTCC:5194, CBS 6432) با استفاده از روش ترکیبی طرح کسری از فاکتوریل کامل و سطح پاسخ با تعیین تاثیر ...
بیشتر
مانان، گلیکوپروتئینی است که از واحدهای مانوز متصل به پروتئین تشکیل شده و با دارا بودن ساختار ترکیبات آمفی فیلیک طبیعی، میتواند به عنوان بیوامولسیفایر مورد استفاده قرار گیرد. لذا در این تحقیق، تولید مانان توسط مخمر کلویورومایسس مارکسیانوس (PTCC:5194, CBS 6432) با استفاده از روش ترکیبی طرح کسری از فاکتوریل کامل و سطح پاسخ با تعیین تاثیر متغیرهای غلظت لاکتوز بر پایه پودر آبپنیر، غلظت عصاره مخمر، فعالکننده آنزیمی، pH، دما و حجم مایه تلقیح مورد آزمایشهای غربالگری و بهینهسازی قرار گرفت. نتایج نشان داد چهار متغیر غلظتهای لاکتوز و عصاره مخمر،pH و دما بیشترین تاثیر را بر تولید مانان داشتند (0/05>P). بهینهسازی عوامل موثر با روش سطح پاسخ، شرایط مناسب تولید مانان را با بیشینه 209/23 (میلیگرم در صد میلیلیتر محیط) در غلظتهای 52/60 گرم بر لیتر لاکتوز، 10/38 گرم بر لیتر عصاره مخمر، pH برابر 5/36 و دمای 31/90 درجه سانتیگراد با سرعت بیشینه رشد ویژه 0/401 (بر ساعت) نشان داد. همچنین نتایج حاکی از آن بود که مدل مونود با ضریب همبستگی بالا (0/998) میتواند جهت پیشگویی رفتار رشد مخمر و تولید مانان مورد استفاده قرار گیرد.
سمانه فرجی کفشگری؛ مهران اعلمی؛ مرتضی خمیری؛ علی معتمدزادگان؛ محمد جواد اکبریان میمند
چکیده
در این پژوهش کنسانتره پروتئین آبپنیر (در سطوح 0، 2 و 4 درصد)، ایزوله پروتئین سویا (در سطوح 0، 1 و 2 درصد) و آنزیم ترانسگلوتامیناز میکروبی (در سطوح 0 و 1 و 2 درصد) در فرمولاسیون بستنی کمچرب (4 درصد چربی) استفاده و اثرات آنها بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و پذیرش کلی بررسی و مقدار بهینه آنها با روش سطح پاسخ تعیین شد. مقدار ماده خشک در همه نمونهها ...
بیشتر
در این پژوهش کنسانتره پروتئین آبپنیر (در سطوح 0، 2 و 4 درصد)، ایزوله پروتئین سویا (در سطوح 0، 1 و 2 درصد) و آنزیم ترانسگلوتامیناز میکروبی (در سطوح 0 و 1 و 2 درصد) در فرمولاسیون بستنی کمچرب (4 درصد چربی) استفاده و اثرات آنها بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و پذیرش کلی بررسی و مقدار بهینه آنها با روش سطح پاسخ تعیین شد. مقدار ماده خشک در همه نمونهها برابر بود (34 درصد). طبق نتایج، فرمولاسیونهای حاوی کنسانتره پروتئین آبپنیر نسبت به نمونه شاهد (10 درصد چربی)، گرانروی و اسیدیته بیشتر اما ضریب افزایش حجم، مقاومت به ذوب و پذیرش کلی کمتری داشتند (0/01>P). ایزوله پروتئین سویا موجب افزایش گرانروی و مقاومت به ذوب اما کاهش ضریب افزایش حجم و پذیرش کلی شد (0/01>P). آنزیم ترانسگلوتامیناز میکروبی موجب افزایش مقاومت به ذوب، ضریب افزایش حجم و گرانروی نمونههای بستنی در مقایسه با نمونه شاهد شد (0/01>P). نتایج بهینهسازی نشان داد که بهترین سطوح ایزوله پروتئین سویا، کنسانتره پروتئین آبپنیر و آنزیم ترانسگلوتامیناز میکروبی بهترتیب 0/06، 1/37 و 1/19 درصد بود. همچنین در سطوح بهینه میزان گرانروی، مقاومت به ذوب، ضریب افزایش حجم، اسیدیته و پذیرش کلی بهترتیب 1700 سانتیپوآز، 52 درصد، 49/54 درصد، 28/5 درجه دورنیک و 4/25 به دست آمد.
شیما پیری قشلاقی؛ علیرضا صادقی ماهونک؛ محمد قربانی؛ مهران اعلمی
چکیده
در تحقیق حاضر، کنسانتره پروتئین آبپنیر، با بکارگیری آنزیم آلکالاز هیدرولیز شد. اثر متغیرهای دما (40، 45، 50 و 55 درجه سانتیگراد)، زمان (30، 60، 90، 120، 150، 180 و 210 دقیقه) و نسبت آنزیم به سوبسترا (30، 60 و 90 واحد آنسون بر کیلوگرم پروتئین) بر میزان درجه هیدرولیز و فعالیت ضداکسایشی، در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی گردید. بیشترین میزان درجه هیدرولیز ...
بیشتر
در تحقیق حاضر، کنسانتره پروتئین آبپنیر، با بکارگیری آنزیم آلکالاز هیدرولیز شد. اثر متغیرهای دما (40، 45، 50 و 55 درجه سانتیگراد)، زمان (30، 60، 90، 120، 150، 180 و 210 دقیقه) و نسبت آنزیم به سوبسترا (30، 60 و 90 واحد آنسون بر کیلوگرم پروتئین) بر میزان درجه هیدرولیز و فعالیت ضداکسایشی، در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی گردید. بیشترین میزان درجه هیدرولیز در 55 درجه سانتیگراد، زمان هیدرولیز 180دقیقه و نسبت آنزیم 60 (واحد آنسون/کیلوگرم سوبسترا) حاصل شد که تحت این شرایط، میزان درجه هیدرولیز به 62/51 درصد رسید. فعالیت ضداکسایشی پروتئین هیدرولیز شده آبپنیر، توسط آزمونهای قدرت احیاءکنندگی و فعالیت مهارکنندگی یون آهن، اندازه گیری شد. فعالیت مهارکنندگی یون آهن در شرایطی که درجه هیدرولیز در حداکثر مقدار خود باشد، 50/41 درصد حاصل شد. همچنین تحت این شرایط قدرت احیاءکنندگی پروتئینهای هیدرولیز شده 0/156 به دست آمد که در مقایسه با اسید آسکوربیک 100 قسمت در میلیون، قدرت احیاءکنندگی به میزان 20/47 درصد آن از خود نشان داد (0/05>P).
آرمیتا بهنیا؛ حجت کاراژیان؛ راضیه نیازمند؛ عبدالرضا محمدی نافچی
چکیده
امروزه با توجه به افزایش تمایل جهت مصرف فرآوردههای کمچرب و یا بدون چربی ترجیح داده میشود که از شیر بدون چربی جهت تهیه ماست استفاده شود. گیاه شاهی دارای کاربردهای دارویی بسیاری میباشد و از آنجا که مشخص شده است که دانههای این گیاه حاوی مقدار بسیار زیاد ترکیبات موسیلاژی هستند، در این پژوهش از صمغ دانه شاهی در غلظتهای (0/05، 0/07، ...
بیشتر
امروزه با توجه به افزایش تمایل جهت مصرف فرآوردههای کمچرب و یا بدون چربی ترجیح داده میشود که از شیر بدون چربی جهت تهیه ماست استفاده شود. گیاه شاهی دارای کاربردهای دارویی بسیاری میباشد و از آنجا که مشخص شده است که دانههای این گیاه حاوی مقدار بسیار زیاد ترکیبات موسیلاژی هستند، در این پژوهش از صمغ دانه شاهی در غلظتهای (0/05، 0/07، 0/1 و 0/15 درصد وزنی) استفاده شد.pH ، اسیدیته، درصد آباندازی، ویسکوزیته و بافت (سفتی و چسبندگی) ماست تولید شده در طول دوره نگهداری (1، 7، 14 و 21 روز) مورد ارزیابی قرار گرفت. با افزودن صمغ به نمونههای ماست کمچرب، pH نمونهها نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. در طول دوره نگهداری افزایش معنیدار اسیدیته مشاهده شد. با افزایش غلظت صمغ، میزان آباندازی نمونهها کاهش یافت. میزان سفتی نمونهها در طی دوره نگهداری افزایش یافت. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که هیدروکلوئید دانه شاهی پتانسیل خوبی به عنوان یک پایدارکننده در فرمولاسیون ماست دارد.
علی ایاسه؛ محمد علیزاده؛ محسن اسمعیلی؛ عباس مهرداد؛ یوسف جوادزاده
چکیده
در این مطالعه نمونههای آب هویج تحت تاثیر تیمارهای مختلف دما (50، 5/37 و 25 درجه سانتیگراد)، زمان (30، 20 و 10 دقیقه) و توان (400 و350 وات)، مطابق طرح سطح پاسخ دیاپتیمال در فرکانس ثابت 24 کیلوهرتز فراصوت شدند. نتایج حاصل نشان داد زمان (0/01>P)، دما (0/01>P) و اثر متقابل دما و زمان فراصوت تاثیر معنیدار (0/01>P) روی کاهش فعالیت آنزیم پراکسیداز داشتند ...
بیشتر
در این مطالعه نمونههای آب هویج تحت تاثیر تیمارهای مختلف دما (50، 5/37 و 25 درجه سانتیگراد)، زمان (30، 20 و 10 دقیقه) و توان (400 و350 وات)، مطابق طرح سطح پاسخ دیاپتیمال در فرکانس ثابت 24 کیلوهرتز فراصوت شدند. نتایج حاصل نشان داد زمان (0/01>P)، دما (0/01>P) و اثر متقابل دما و زمان فراصوت تاثیر معنیدار (0/01>P) روی کاهش فعالیت آنزیم پراکسیداز داشتند و یک مدل پیشبینی با ضریب تبیین بالا (89%) حاصل شد. فعالیت آنزیمی تیمارهای پاستوریزه در دمای 90-88 درجه سانتیگراد به مدت 4 دقیقه غیرقابل ردیابی بودند. زمان فراصوت سبب کاهش معنیدار مقادیر شاخصهای رنگی L،a،b و تفاوت رنگ کل نسبت به نمونه شاهد شد. در حالی که دمای فراصوت سبب افزایش معنیدار شاخص رنگی a-valve (0/01>P) و تفاوت رنگ کل نسبت به نمونه شاهد (0/05>P) گردید. نتایج حاصل نشان داد تیمار فراصوت به خاطر اثرات کاویتاسیونی موجب کاهش معنیدار فعالیت آنزیم پراکسیداز شد. همچنین تجزیه شاخصهای رنگی آب هویج بویژه a-valueرا نسبت به نمونه پاستوریزه و شاهد کاهش داد. به منظور حفظ کیفیت آب هویج فرآیند شده با فراصوت، از روشهای اضافی تکمیلی مانند حذف اکسیژن، نگهداری در دمای پایین و استفاده از بازدارندههای طبیعی آنزیم باید استفاده شود.
مهناز شهیدی نوقابی؛ سید محمدعلی رضوی؛ مصطفی شهیدی نوقابی
چکیده
در این تحقیق از سیستم استنتاج فازی (ANFIS) جهت پیشگویی شار تراوه به عنوان تابعی از عوامل فیزیکوشیمیایی و پارامترهای عملیاتی در طی اولترافیلتراسیون شیر استفاده شده است. برای انجام آزمایشات از یک سیستم پایلوتی اولترافیلتراسیون مجهز به مدول فیبر توخالی با غشاء پلیاترسولفون و MWCO حدود 10 کیلو دالتون استفاده شد و شیر با خصوصیات فیزیکوشیمیایی ...
بیشتر
در این تحقیق از سیستم استنتاج فازی (ANFIS) جهت پیشگویی شار تراوه به عنوان تابعی از عوامل فیزیکوشیمیایی و پارامترهای عملیاتی در طی اولترافیلتراسیون شیر استفاده شده است. برای انجام آزمایشات از یک سیستم پایلوتی اولترافیلتراسیون مجهز به مدول فیبر توخالی با غشاء پلیاترسولفون و MWCO حدود 10 کیلو دالتون استفاده شد و شیر با خصوصیات فیزیکوشیمیایی مختلف شامل pH در پنج سطح (5/6، 6، 6/6، 6/9 و 6/7) و غلظت کلرید سدیم در سه سطح (0/03، 0/06 و 0/12) و تحت شرایط عملیاتی مختلف شامل فشار در عرض غشاء (TMP) در سه سطح (0/3، 0/6 و 1 اتمسفر)، دمای فرایند در سه سطح (30 ، 40 و 50 درجه سانتیگراد)، و سرعت جریان در سه سطح (10 ، 30 و 46 متر بر ثانیه) توسط این غشاء فراوری گردید. برای مدلسازی اثر پارامترهای عملیاتی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی شیر بر شار تراوه اولترافیلتراسیون ابتدا دادههای تجربی تصادفی شد. سپس 30 درصد دادهها برای یادگیری، 30 درصد دادهها برای ارزیابی و 40 درصد دادهها برای آزمون مدل مورد استفاده قرار گرفت. نتایج مدلسازی شار تراوه اولترافیلتراسیون شیر نشان داد که روش مدلسازی نروفازی به خوبی قادر است شار تراوه را در شرایط عملیاتی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی مختلف پیشبینی نماید و نتایج مدلسازی نشان داد که همبستگی خوبی (به طور متوسط R=0.93 ) بین دادههای پیشگویی شده و دادههای تجربی وجود دارد.