تأثیر پیش‌فرایند ریزموج بر پایداری اکسایشی و برخی خصوصیات کمی و کیفی روغن استخراج‌‌‌‌‌شده از دانه‌های کُلزا

نوع مقاله : مقاله کامل پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه شیمی، واحد گنبد کاووس، دانشگاه آزاد اسلامی، گنبد کاووس، ایران

2 استادیار، گروه شیمی مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران

3 باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران

4 باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران

5 مربی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه غیرانتفاعی ساعی، گرگان، ایران

چکیده

روغن کُلزا در مقایسه با روغن‌های آفتاب‌گردان، ذرت و سویا به‌دلیل حضور اسیدهای چرب غیراشباع و فاقد کلسترول از کیفیت تغذیه‌ای بالاتری برخوردار است. در این تحقیق، اثر زمان فرایند ریزموج (0، 30، 60، 90، 120، 150، 180، 210، 240 و270 ثانیه) را بر میزان ترکیبات فنلی، پایداری اکسایشی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن کُلزا ازقبیل راندمان استخراج روغن، دانسیته، ضریب شکست و اسیدیتۀ روغن با استفاده از طرح کاملاً تصادفی ساده با 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان فرایند ریزموج، دانسیته و شاخص رنگ روغن افزایش یافت. افزایش زمان فرایند ریزموج در ابتدا منجربه‌افزایش راندمان استخراج روغن، اسیدیته، پایداری اکسایشی و فنل کل گردید و سپس آنها را کاهش داد. برای مثال با افزایش زمان ریزموج تا 240 ثانیه، راندمان استخراج روغن افزایش ولی با افزایش بیشتر زمان فرایند منجربه‌کاهش راندمان استخراج روغن شد. آنالیز واریانس داده‌های حاصل از ضریب شکست روغن‌ها نشان داد که زمان فرایند ریزموج بر ضریب شکست روغن‌ها تأثیر معنی‌دار نداشت (0/05>P). باتوجه‌به اطلاعات به‌دست‌آمده از این تحقیق می‌توان بیان داشت که استفاده از فرایند ریزموج (برای 150 ثانیه) به‌منظور تیماردهی دانه‌های کُلزا قبل از استخراج روغن با پرس مارپیچی در بهبود ویژگی‌های کمی و کیفی روغن حاصله مؤثر واقع گردید.

کلیدواژه‌ها

آمارنامۀ کشاورزی. (1394). دفتر آمار و فناوری اطلاعات، وزارت جهاد کشاورزی (صفحۀ 123). جلد اول: محصولات زراعی،
بخش‌آبادی، ح.، میرزایی، ح.ا.، قدس‌ولی، ع.ر.، جعفری، س.م.، ضیایی‌فر، ا.م. و بیگ بابایی، ع. (1396). بهینه‌سازی فرایند استخراج روغن از سیاه‌دانه با پیش‌تیمار میدان الکتریکی متناوب (PEF). نشریه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، 6 (3)، 221-234.
رستمی، م.، استکی، م.، قدس‌ولی، ع.ر.، بوژمهرانی، ا. و بخش‌آبادی، ح . (1394). تأثیر دمای پخت دانه بر برخی از خصوصیات کیفی روغن و کنجالۀ حاصل از دانۀ کُلزا. نشریۀنوآوریدرعلوموفنّاوریغذایی، 7(1)، 77-84.
شریعتی، ش. و قاضی شهنی‌زاده، پ. (1379). کُلزا، (40 صفحه). انتشارات وزارت جهاد کشاورزی.
Agricultural Statistics. (2015). Office of Statistics and Information Technology, (pp. 123, Volume 1). Ministry of Jihad-e-Agriculture. Crop products. (in Persian)
Aguilera, J., & Stanley, D. (1999). Microstructural principles of food processing and engineering Gaithersburg. (P. 102-125): MD: Aspen Publishers Inc.
Anderson, D. (1996). A primer on oils processing technology. In Y.H. Hui (ed) Bailey's industrial oil and fat products. (pp. 10-17):JohnWiley and Sons, Inc., New York.
Anjum, F., Anwar, F., Jamil, A., & Iqbal, M. (2006). Microwave roasting effects on the physico-chemicalcomposition and oxidative stability of sunflower seed oil. Journal of the American Oil Chemists' Society,83(9), 777-784. doi: https://doi.org/10.1007/s11746-006-5014-1
AOCS. (1993). Official methods and recommended practices of the American oil chemists’ society. (pp. 762): AOCS Press, Champaign, IL.
Bail, S., Stuebiger, G., Krist, S., Unterweger, H., & Buchbauer, G. (2008). Characterisation of various grape seed oils by volatile compounds, triacylglycerol composition, total phenols and antioxidant capacity. Journals. Food Chemistry, 108(3), 1122-1132. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.11.063
Bakhshabadi, H., Mirzaei, H., Ghodsvali, A., Jafari, S.M., Ziaiifar, A.M., & Bigbabaie, A. (2017). Optimizing the extraction process of oil from black cumin seeds by using pulsed electric field (PEF) pretreatment. Journal of Research and Innovation in Food Science and Technology, 6(3), 221-234. (in Persian)
Bakhshabadi, H., Mirzaei, H.O., Ghodsvali, A., Jafari, S.M., Ziaiifar, A.M.  & Farzaneh. V. (2017). The effect of microwave pretreatment on some physico-chemicalproperties and bioactivity of black cumin seeds’ oil. Industrial Crops and Products, 97, 1-9. doi: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.12.005
Bruhn, C.M. (1995). Consumer attitudes and market response to irradiated food. Journal of Food Protection, 58(2), 175-181. doi: https://doi.org/10.4315/0362-028X-58.2.175
Dua, S., &, Kaur, M. (1993). Functional properties of two pollutant grown green alga. Journal of Food Science and Technology (Mysore), 30(1), 25-28.
Ghavami, M., Gharachorloo, M., & Ezatpanah, H. (2003). Effect of frying on the oil quality properties used in the industry potato chips. Journal of Agricultural Science, 9(1), 1-15.
Hassanein, M.M., El-Shami, S.M., & El-Mallah, M.H. (2003). Changes occurring in vegetable oils composition due to microwave heating. International Journal of Fats and Oils, 54(4), 343-349. doi: https://doi.org/10.3989/gya.2003.v54.i4.219
Laskawy, G., Senser, F., & Grosch, W. (1983). Storage stability of roasted hazelnuts. CCB Review for Chocolate, Confectionery and Bakery, 8, 21-23.
Lee, Y.C., Oh, S.W., Chang, J., & Kim, I.H. (2004). Chemical composition and oxidative stability of safflower oil prepared from safflower seed roasted with different temperatures. Food Chemistry, 84(1),1-6. doi: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(03)00158-4
Li, H., Pordesimo, L., & Weiss, J. (2004). High intensity ultrasound-assisted extraction of oil from soybeans. Food Research International, 37(7), 731-738. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2004.02.016
Mandal, V., Mohan, Y., & Hemalatha, S. (2007). Microwave assisted extraction–an innovative & promising extraction tool for medicinal plant research. Pharmacognosy Reviews, 1(1), 8-14.
Matthaus, B. (2006). Utilization of high–oleic rapeseed oil for deep-fat frying of French fries compared to other commonly used edible oils. European Journal of Lipid Science and Technology, 108(3), 200-211. doi: https://doi.org/10.1002/ejlt.200500249
Momeny, E., Rahmati, S., & Ramli, N. (2012). Effect of microwave pretreatment on the oil yield of mango seeds for the synthesis of a cocoa butter substitute. Journal of Food Processing & Technology, 3(7), 1-7. doi: https://doi.org/10.4172/2157-7110.1000164
Muanda, F.N., Soulimani, R., Diop, B., & Dicko, A. (2011). Study on chemical composition and biological activities of essential oil and extracts from stevia rebaudiana bertoni leaves. Food Science and Technology, 44(9), 1865-1872. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2010.12.002
Padmashree, A., Roopa, N., Semwal, A.D., Sharma, G.K., Agathian, G., & Bawa, A.S. (2007). Star-anise (Illicium verum) and black caraway (Carumnigrum) as natural antioxidants. Food Chemistry. 104(1):59-66. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.10.074
Rostami, M., Estaki, M., Ghodsvali, A.R., Boujmehrani, A., & Bakhshabadi, H. (2014). Effect of cooking temperature on some of the qualitative characteristics of oil and seed meal from rapeseed. Journal of Food Science and Technology, 7(1), 77-84. (in Persian)
Shahidi, F. (2005). Bailey’s industrial oil and fat products. (pp. 402-403): Wiley- Interscience Publication.
Shariati, S., & Ghazi Shanizadeh, P. (1999). Ministry of Agriculture Press, (pp.40). (in Persian)
White, P.J. (1991). Methods for measuring changes in deep-fat frying oils. Food Technology, 45, 75-80.
Yoshida, H., & Kojimoto. G. (1994). Microwave heating effects composition and oxidative stability of sesame (Sesamum indicum). Journal of Food Science, 59(3), 616-625. doi: https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1994.tb05575.x
CAPTCHA Image
دوره 7، شماره 1
اردیبهشت 1397
صفحه 65-74
  • تاریخ دریافت: 04 اسفند 1395
  • تاریخ بازنگری: 14 مرداد 1396
  • تاریخ پذیرش: 16 مرداد 1396