نوع مقاله : مقاله کامل پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه مهندسی شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر، قائم شهر
2 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود، شاهرود
چکیده
آبپنیر یکی از عمده پسابهای لبنی و غنی از ترکیبات آلی میباشد. این ترکیبات، اکسیژن محلول در آب را کاهش داده، اکوسیستم فعال آب را غیرفعال کرده و باعث از بین رفتن موجودات آبزی میگردند. فرمولاسیون ترکیبی بهینهای از غلظت منعقدکنندههای پکتین، آلژیناتسدیم، سولفاتآلومینیوم و کلریدآهن و دمای لختهسازی به منظور کاهش شاخص اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی آبپنیر تعیین شد. طراحی آزمایشها با روش آماری کسری از فاکتوریل کامل و نرم افزار Qualitek-4 و تجزیه و تحلیل نتایج آزمایشگاهی با استفاده از روش تاگوچی انجام شد. شرایط بهینه با غلظت سولفات آلومینیوم، آلژینات سدیم، کلرید آهن و پکتین به ترتیب برابر با 2، 0/02، 1/5 و 1 گرم در لیتر و دمای 25 درجه سانتیگراد حاصل شد. درصد کاهش مورد انتظار در شاخص میزان اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی تحت شرایط بهینه، 722/33 درصد تخمین زده شده است. موثرترین فاکتور در کاهش بار آلی آبپنیر، تغییرات دمای لختهسازی با سهم 63 درصد بوده است. تغییر در غلظت سولفات آلومینیوم کمترین تاثیرگذاری (1/7 درصد) و تغییرات غلظت کلرید آهن نیز اثر ناچیزی در حد 7 درصد داشته است. تغییرات غلظت آلژینات سدیم و پکتین به ترتیب 18 و 10 درصد در کاهش میزان اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی در آبپنیر مؤثر بودهاند.
کلیدواژهها
ارسال نظر در مورد این مقاله