نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد فناوری‌های پس از برداشت، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

2 دانشیار گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

در این پژوهش، تأثیر بسته‌بندی تحت اتمسفر اصلاح‌شده بر کیفیت و طول عمر توت فرنگی موردبررسی قرار گرفت. برای بسته‌‌بندی توت‌فرنگی‌ها از سه ترکیب گازی (هوا، ترکیب گازی اول: 75 درصد نیتروژن + 15 درصد دی‌اکسیدکربن + 10 درصد اکسیژن و ترکیب گازی دوم: 75 درصد نیتروژن + 10 درصد دی‌اکسیدکربن + 15 درصد اکسیژن)، کیسه‌های پلی‌اتیلن در سه ضخامت 30، 50 و 90 میکرون و دو دمای نگهداری 1±4 و 1±8 درجۀ سانتی‌گراد استفاده شد. تأثیر تیمارهای یادشده در قالب طرح کاملاً تصادفی با آزمایش فاکتوریل در سه تکرار بر پارامترهای درصد کاهش وزن، سفتی بافت، مواد جامد محلول، اسیدیتۀ قابل تیتراسیون و pH در توت‌فرنگی در پایان روز 20ام از زمان نگهداری بررسی شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که تأثیر ترکیب گازی و دما بر تمامی فاکتورهای مورد اشاره در سطح 1 درصد معنی‌دار است، ولی اثر ضخامت پوشش پلی‌اتیلن فقط بر درصد کاهش وزن، مقدار مواد جامد محلول و اسیدیتۀ قابل تیتر در سطح 1 درصد معنی‌دار بود. در بین دو دمایی که آزمایش در آن دامنه صورت گرفت، دمای 4 درجۀ سانتی‌گراد به‌دلیل کاهش تنفس، تبخیر و تعرق در حفظ خصوصیات کمی و کیفی توت‌فرنگی بهتر از دمای 8 درجۀ سانتی‌گراد عمل کرد. پوشش پلی‌اتیلن در ضخامت 90 میکرون به‌دلیل نفوذپذیری کم و حفظ رطوبت اطراف محصول درون بسته خصوصیات کیفی و کمی محصول را بهتر حفظ نمود. ترکیب گازی اول به‌دلیل داشتن CO2 بیشتر و کاهش تنفس برای حفظ خصوصیات کیفی و کمی توت‌فرنگی مناسب‌تر است. درنتیجه توت‌فرنگی‌هایی که در پوشش پلی‌اتیلن با ضخامت 90 میکرون و ترکیب گازی اول در دمای 4 درجۀ سانتی‌گراد بسته‌بندی شدند بهترین کیفیت و بالاترین ماندگاری را داشتند.

کلیدواژه‌ها

Alique, R, & Martinez, M.A., & Alonso, J. 2003. Influence of the modified atmosphere packaging on shelf life and quality of naviland sweet cherry. European Food Research and Technology, 217(5):416-420.

Alonso, J., & Alique, R. 2003. Influence of edible coating on shelf life and quality of ‘Picota’ sweet cherries. European Food Research and Technology, 218(6):535-539

Aminzadeh, R., Amini, F., Ramin, A.A, & Mobli, H. 2014. Effect of different packaging films on storability of mushroom (Agricus bisporus). Journal of Crop Production and Processing, 3(10):233-243. [In Persian]

Anon. 2003. Lab 10: Effect of modified atmosphere packaging on ripening of tomato fruits P.Updated on 2003 January. Accessed 2004 April 18.

Ayhan Z., Esturk O., & Tas, E. 2008. Effect of modified atmosphere packaging on the quality and shelf life of minimally processed carrots. Turkish Journal of Agriculture and Foresty, 32(1):57-64.

Batu, A., & Thompson, A.K. 1994. The effects of harvest maturity, temperature and thickness of modified atmosphere packaging films on the shelf life of tomatoes. In Proceedings of the International Symposium on New Application of Refrigeration to Fruit and Vegetables, 8-10 June, Istanbul, Turkey.

Batu, A., & Thompson, A.K. 1996. Effects of modified atmosphere packaging on post-harvest qualities of pink tomatoes. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 22(4):365-372.

Caner, C., Aday, M.S., & Demir, M. 2008. Extending the quality of fresh strawberries by equilibrium modified atmosphere packaging. European Food Research and Technology, 227(6):1575-1583.

Esmaeili, S. 2012. Effect of modified packaging on pink tomato after harvesting. 2nd National Conference on Food Security, October 17th, Savadkouh. [In Persian]

Ghorbani, M., Sedaghat, N., Milani, A., & Kouchaki, A. 2017. Evaluation of color and texture characteristics of ready to eat pomegranate arils during storage and optimization of packaging conditions using Response surface methodology (RSM). Journal of Food Science and Technology, 66(14):1-16. [In Persian]

Gross, K.C., Wang, C.T., & Saltveit, M. 2004. The commercial storage of fruits, vegetables and florist and nursery stocks. Agriculture Handbook Number 66 Revised, U.S. Department of Agriculture, Agriculture Research Service Washington, DC.

Herner, R.C. 1987. Effect of carbon dioxide on wound ethylene production by fruit pericarp of rin mutant tomato. Thai Food and Agricultural Sciences, 20:57-64.

Jing-jun, Y.E., Jian-rong, L.I., Xiao-xiang, H.A.N., & Lei, Z., Tran-jia, J.I.A.N.G., & Miao, X.I.A. 2012. Effect of active modified atmosphere packaging on Postharvest quality of shiitake mushrooms (lentinula edodes) stored at cold storage. Journal of Integrative Agriculture, 11(3):474-482.

Jouki, M., & Khazaei, N. 2014. Effect of low-dose gamma radiation and active equilibrium modified atmosphere packaging on shelf life extension of fresh strawberry fruits. Food Packaging and Shelf Life, 1(1):49-55.

Kader, A.A. 2002. Postharvest Technology of Horticultural Crops. University of California, Agriculture and Natural Resources, UCD Press, P. 535.

Liu, Z.Q., Zhou, J.H., Zeng, Y.L., & Ouyang, X.L. 2004. The enhancement and encapsulation of araicus bisporus flavor. Journal of Food Engineering, 65:391-396.

Maghoumi, M., Mostoufi, Y., Talaei, A.R., Dehestani, M., & Asghari, A. 2009. The effect of high CO2 modified atmosphere packaging (MAP) on storage properties of strawberry (fragaria ananassa cv. selva). Journal of Agriculture, 1(11):163-176. [In Persian]

Majidi, H., Minaei, S., Almasi, M., & Mostofi, Y. 2011. Total Soluble Solids, titratable acidity and repining index of tomato in various storage conditions. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 5(12):1723-1726.

Martinez, J.A., & Artes, F. 1999. Effect of packaging treatments and vacuum-cooling on quality of winter harvested iceberg lettuce. Food Research International, 32(9):621-627.

Martinez-Romero, D., Guillen, F., Castillo, S., Valero, D., & Serrano, M. 2003. Modified atmosphere packaging maintains quality of table grapes. Journal of Food Sciences, 68(5):1838-1843.

Mohebi, Sh., Mostofi, Y., & Zamani, Z. 2015. Quality maintenance and storability extension of cornelian cherry fruit by modified atmosphere packaging. Journal of Crops Production and Processing, 5(15):155-165. [In Persian]

Mostoufi, Y., & Najafi, F. 2004. Analytical laboratory methods in horticulture (Translated to Persian). First Edition, P. 160. [In Persian]

Nakhasi, S., Schlimme, D., & Solomos, T. 1991. Storage potential of tomatoes harvested at the breaker stage using modified atmosphere packaging. Journal of Food Science. 56(1):172-176.

Nielsen, T., & Leufven, A., 2008. The effect of modified atmosphere packaging on the quality of Honeoye and korona strawberries. Food Chemistry, 107(3):1053-1063.

Ooraikul, B., & Stilles, M.E. 1991. Modified atmosphere packaging of fruits and vegetable. P. 169-228. In: Modified Atmosphere Packaging of Food. Ellist Horwood, London.

Paine, A.F., Paine, Y.H., 1992. Modified Atmosphere Packagiiing. P. 242-246. In: Hand Book of Food Packaging. Chapman & Hall.

Parvane, V. 1992. Quality control and Food Chemical Experiments. Tehran University Publications, P. 230. [In Persian]

Scalzo, J., Politi, P., Pellegrini, N., Mezzetti, B., & Battino, M. 2005. Plant genotype affects total antioxidant capacity and phenolic contents in fruit. Nutrition, 21(2):207-213.

Tabatabaekoloor, R., Ebrahimian, A., & Hashemi, S.J. 2016. Investigating on the effect of temperature, packaging material and modified atmosphere on the quality of tomato. Journal of Food Science and Technology, 31(51):1-13. [In Persian]

Tasdelen, O., & Bayindirli, L. 1998. Controlled atmosphere storage and edible coating effects on storage life and quality of tomatoes. Journal of Food Processing and Preservation, 22(4):303-320.

Tefera; A., Seyoum; T., & Woldestsadik, K. 2007. Effect of disinfection, packaging, and storage environment on the shelf life of mango. Biosystems Engineering, 96(2):201-212.

Thompson, A.K., Been, B.O., & Perkins, C. 1972. Handling, storage and marketing of plantains. Proceedings of the Tropical Region of the American Society of Horticultural science, 16:205-212.

Villaescusa, R., & Gill, M.I. 2003. Quality improvement of pleurotus mushrooms by modified atmosphere packaging and moisture absorbers. Postharvest Biology and Technology, 28(1):169-179.

Zagory, D., & Kader, A.A. 1988. Modified atmosphere packaging of fresh produce. Food Technology, 42(9):70-77.